Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναρίτη: Στο 0,6% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014

Απαξιωτική η συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών "γιατί μας είχαν πιάσει αδιάβαστους από το 2010", υπογράμμισε η συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη. Συνονθύλευμα γραφειοκρατών οι εκπρόσωποι της Κομισιόν. Ψάχνει λύσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις η κυβέρνηση.

Παναρίτη: Στο 0,6% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από το στόχο του 1,5%, στο 0,6% με βάση τα τελευταία στοιχεία, επανέλαβε η Ελενα Παναρίτη, μιλώντας σε εκδήλωση του Deree.

Η κ. Παναρίτη, στενή συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έκανε λόγο για απαξιωτική συμπεριφορά από τους εκπροσώπους των θεσμών. "Αυτό οφείλεται στο ότι από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, το 2010, μας είχαν πιάσει λίγο αδιάβαστους και ποτέ δεν άλλαξε η συμπεριφορά τους έκτοτε".

Αναφερόμενη στα στελέχη της Κομισιόν, έκανε λόγο για ένα συνονθύλευμα γραφειοκρατών, ενώ για τα στελέχη της ΕΚΤ τόνισε ότι είναι τραπεζίτες που έχουν στο νου τους μόνο τα νούμερα και τους προϋπολογισμούς για τα δάνεια που έχουν να δώσουν. Οι δε εκπρόσωποι του ΔΝΤ είναι οι πλέον αμετακίνητοι, καθώς ξέρουν τι ζητούν και επιμένουν μέχρι να το πάρουν.  

Αναφερόμενη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επικεντρώθηκε στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιστατικά που λαμβάνουν σύνταξη πολύ νωρίτερα από το όριο ηλικίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων περιλαμβάνεται και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι για το σκοπό αυτό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επεξεργάζεται διάφορες λύσεις ανά περίπτωση. Για παράδειγμα στα λεγόμενα ειδικά ταμεία, κυρίως δε στα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, μπορεί να εξεταστεί η διακοπή των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Αντίστοιχα, στο ΙΚΑ θα μπορούσαν να δοθούν οικονομικά κίνητρα με στόχο να βοηθηθούν οι μεγαλύτεροι άνεργοι μεταξύ 50 και 64 ετών ώστε αντί να επιλέξουν τη «λύση» της πρόωρης συνταξιοδότησης, να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας λαμβάνοντας για παράδειγμα ένα επίδομα τύπου Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, και να μην βγουν στη σύνταξη.

Υπάρχει βέβαια και η λύση των πέναλτι, των αντικινήτρων δηλαδή που ήδη ισχύουν, και δεν αποκλείεται να εξεταστεί η εξίσωσή τους (ισχύει διαφορετική ποινή για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα έως το 2010 στο δημόσιο και για όλους τους υπόλοιπους).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v