Restart στη συμφωνία του Eurogroup ζητά η Αθήνα

Γιατί έφτασε στα άκρα η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια. Το χάσμα στην ερμηνεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την 20ή Φεβρουαρίου και οι αλληλοκατηγορίες Αθήνας-εταίρων. Πώς θα κινηθεί ο πρωθυπουργός εν όψει της μίνι Συνόδου Κορυφής.

Restart στη συμφωνία του Eurogroup ζητά η Αθήνα
Restart στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου πρόκειται να ζητήσει από τους επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΚΤ καθώς και από τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων αλλά και το μπλόκο της Κομισιόν στα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι υπάρχει εκ διαμέτρου διαφορετική προσέγγιση τόσο στο γράμμα όσο και στο πνεύμα της συμφωνίας-γέφυρα, χρεώνοντας μάλιστα σε μέρος των θεσμών πρόθεση παρερμηνειών και σκοπιμότητες, ώστε να ροκανισθεί ο χρόνος και μαζί του οι όποιες χρηματοοικονομικές αντοχές έχει ακόμη η Αθήνα.

Πρόκειται για διαπίστωση που αποτυπώνει ανάγλυφα το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εξέλιξη που στην πράξη απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία-γέφυρα. Αν μάλιστα συνυπολογισθεί η επαναφορά του θέματος των capital controls από τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ το σκηνικό παραπέμπει σε ριμέικ του θρίλερ που ζήσαμε πριν από τις 20 Φεβρουαρίου.

Υπό την παραπάνω οπτική, η πρόθεση του πρωθυπουργού να θέσει το θέμα σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, ζητώντας την επαναβεβαίωση της συμφωνίας από τους Γιούνκερ, Ντράγκι, Ολάντ και Μέρκελ συνιστά στην πράξη επαναδιαπραγμάτευση, ιδιαίτερα αν συνυπολογισθούν οι διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ των δύο μερών.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι εταίροι, όπως φάνηκε τόσο από την επιστολή Κοστέλο, όσο και από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών χρεώνουν ξεκάθαρα στην κυβέρνηση την ευθύνη για την έλλειψη εμπιστοσύνης. Το γεγονός είχε τονίσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήδη από την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία του Eurogroup και επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από Ευρωπαίους αξιωματούχους με τελευταίο κρούσμα τη χθεσινή δήλωση του Β. Σόιμπλε.

Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών, μετά και την επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 προσγειώθηκε στο 0,3% αντί στόχου για 1,5% του ΑΕΠ. Επί αυτών, αντιτείνει η άλλη πλευρά, η Αθήνα περιορίζεται προς ώρας σε εξαγγελίες για πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ενώ και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις αποτελεί κόκκινο πανί (άλλωστε και η προηγούμενη κυβέρνηση πρακτικά την προχώρησε μονομερώς). 

Ζητούν αλλαγές σε εργασιακά, ασφαλιστικό και επιμένουν για ιδιωτικοποιήσεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν τη συμφωνία-γέφυρα σε 5η αξιολόγηση η οποία έχει... πεθάνει μαζί με το μνημόνιο». Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προέκυψε, με βάση τις ίδιες πηγές, εμμονή των δανειστών σε νέα μέτρα για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό καθώς και άκαμπτη στάση στο θέμα των ιδιωτικοποίησεων.

Η στάση μέρους των τεχνικών κλιμακίων οδηγεί τη συζήτηση σε αδιέξοδο γιατί αναιρείται το πνεύμα της συμφωνίας-γέφυρα που προέβλεπε ευελιξία.

Η ελληνική πλευρά επιδίωξε να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες υπάρχει διαπιστωμένα κοινό έδαφος, η εμμονή όμως στις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά καθώς και η σχεδόν ιδεοληπτική προσήλωση στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων οδηγούν τη διαδικασία σε αδιέξοδο.

Δυσαρέσκεια εκφράζεται και για την αντίδραση των θεσμών σε συμβολικές αλλαγές όπως για παράδειγμα οι συζητήσεις να διεξάγονται στα ξενοδοχεία και να μην υπάρχουν επισκέψεις στα υπουργεία, θυμίζοντας μνημονιακές πρακτικές.

Σκοπιμότητες υπηρετεί το μπλόκο στα νομοσχέδια

Αντίστοιχη είναι η προσέγγιση και για το μπλόκο της Κομισιόν στα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και τους πλειστηριασμούς καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για μέτρα που είτε έχουν καθαρό δημοσιονομικό όφελος (ρύθμιση οφειλών) είτε είναι ουδέτερα (προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς) και επομένως δεν συνιστά η κατάθεσή τους στη Βουλή μονομερείς ενέργειες.

Δεν λείπουν μάλιστα και αυτοί που ερμηνεύουν το μπλόκο της Κομισιόν ως παρελκυστική τακτική που αποσκοπεί στο να αυξήσει τη χρηματοδοτική πίεση καθώς εμποδίζει την ψήφιση και την εφαρμογή νόμων που θα ενίσχυαν τα έσοδα του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ίδια τηρεί το πνεύμα της συμφωνίας και ως εκ τούτου προτίθεται να ζητήσει επαναβεβαίωσή της σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, επιχειρώντας να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι οι έως τώρα απόπειρες προηγούμενων κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε πολιτική διαπραγμάτευση ουσιαστικά έπεσαν στο κενό. 

Σε κάθε περίπτωση, πρόγευση για την πορεία του αδιεξόδου που εμφανίζεται σήμερα έδωσαν με δηλώσεις τους κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης) κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες από την πλευρά κάποιων δυνάμεων ώστε να γονατίσει η Αθήνα υπό την πίεση του χρηματοδοτικού κενού.

Ανάλογη είναι η ερμηνεία που δίνουν κυβερνητικά στελέχη και για τη δήλωση του επικεφαλής του Eurorgoup, Γ. Ντάισελμπλουμ καθώς η επαναφορά του θέματος περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων ενδέχεται να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην εύθραυστη ψυχολογία των καταθετών, αυξάνοντας την πίεση που δέχεται η Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v