Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοσκοβισί: Δεν ασκήσαμε βέτο στο σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Ο Ντέκλαν Κοστέλο στην επιστολή του υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι με βάση τη συμφωνία του Eurogroup θα πρέπει να συζητά με τους δανειστές τα νομοσχέδια. Η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Σοβαρότατη η ζημιά από ένα Grexit.

Μοσκοβισί: Δεν ασκήσαμε βέτο στο σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Η Κομισιόν δεν θέτει βέτο στο ελληνικό νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, υπογραμμίζει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Δεν υπάρχει θέμα βέτο σε νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, όπως είδα σε κάποια μέσα ενημέρωσης», υπογράμμισε ο επίτροπος. Αντιθέτως, σημείωσε, η Κομισιόν δεσμεύεται να βοηθήσει τους Ελληνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση χρέους. 

Ωστόσο, υπογράμμισε, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο είχε δίκιο να υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου θα πρέπει να συζητά με τους δανειστές πριν περάσει νομοσχέδια από τη βουλή. "Αυτό γίνεται", τόνισε ο Μοσκοβισί, "για να εκτιμηθεί η επίπτωση στον προϋπολογισμό από μέτρα που προχωρούν και γίνονται νόμοι".  

Παράλληλα, τόνισε ότι ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα Ντάκλαν Κοστέλο – η σχετική επιστολή του οποίου για το σχέδιο νόμου διέρρευσε χθες στον Τύπο- έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους «θεσμούς», υπογράμμισε ο επίτροπος, τονίζοντας ότι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει την Ελλάδα στο ευρώ.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά μόνο με τους όρους που συμφωνήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου, είπε ο Π. Μοσκοβισί.

Το Grexit θα προκαλούσε σοβαρότατη ζημιά στην Ε.Ε., υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτή θα ήταν περισσότερο πολιτική, παρά οικονομική.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να αποφασιστούν άλλες διευθετήσεις τον Ιούλιο, τόνισε. «Αν περνάμε τον χρόνο μας να παρατηρούμε ο ένας τον άλλος με καχύποπτο τρόπο χάνουμε χρόνο, ο οποίος δεν είναι είναι μόνο χρήμα αλλά και αποφάσεις και εμπιστοσύνη. Ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να είναι φιλόδοξες και ορισμένες με κοινωνικό χαρακτήρα στις οποίες δεν μπορούμε να αντιταχθούμε» κατέληξε.

Γιούνκερ: Ανησυχώ για την Ελλάδα

Την ανησυχία του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης.
Σε ερώτηση που δέχθηκε σε συνέντευξη τύπου για τις προσπάθειες που γίνονται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: "Συνεχίζω να ανησυχώ. Δεν είμαι ικανοποιημένος".

"Θα ήθελα όλοι να ανασυνταχθούν" τόνισε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρωθυπουργό.

Μοσκοβισί: Η Ευρώπη δεν θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι προετοιμασμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, δήλωσε ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο επίτροπος επί οικονομικών θεμάτων Πιερ Μοσκοβισί. Η αλλαγή στάσης από τον Γάλλο επίτροπο, είναι σαφής καθώς εντείνει τις πιέσεις στην Αθήνα.

«Το Eurogroup έχει ισχυρή βούληση να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Χρηματοοικονομικά ατυχήματα μπορούν να συμβούν. Καθήκον μας όμως δεν είναι να το οργανώσουμε αυτό, αλλά να το αποτρέψουμε» είπε στην Die Welt και συμπλήρωσε: «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές». Προσέθεσε ακόμη ότι ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης θα πρέπει να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται τώρα σε καλύτερη θέση από ό,τι προ διετίας, αλλά προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα θα επιφέρει μεγάλες πολιτικές ζημίες. «Όλοι θα ρωτούσαν ποια χώρα μέλος θα ακολουθήσει», υπογραμμίζει.
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του μήνα, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι δεν διαθέτει τέτοιες πληροφορίες. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι χρειαζόμαστε μια μεταρρυθισμένη Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί εκτιμά πάντως ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. «Θα πρέπει να σεβαστούμε ότι οι Έλληνες ψήφισαν μια αλλαγή πολιτικής. Εντούτοις την ίδια ώρα οι Έλληνες θα πρέπει να σεβαστούν ότι η χώρα τους έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των ευρωπαίων εταίρων. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία όπου και οι δυο πλευρές μαθαίνουν.

Αλλά κινούμαστε αργά, πολύ αργά. Δεν επιτρέπεται να χάσουμε άλλο χρόνο, αντιθέτως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα», όπως λέει ο γάλλος επίτροπος.
Παράλληλα παίρνει θέση και στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το παρελθόν. Και πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην επαναλαμβάνεται η ιστορία. Ωστόσο δεν βοηθά να εκμεταλλεύεται κανείς το παρελθόν για την επίτευξη πολιτικών στόχων του παρόντος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v