Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει το έντυπο δήλωσης του ΦΠΑ

Στο νέο έντυπο προστίθεται ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγράφεται ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ. Ωστόσο καταργείται η ετήσια φορολογική περίοδος. Η αίτηση επιστροφής ΦΠΑ έχει ενσωματωθεί στη δήλωση.

Αλλάζει το έντυπο δήλωσης του ΦΠΑ

Αλλαγές στο έντυπο των δηλώσεων ΦΠΑ, για πράξεις που πραγματοποιούνται από την 1η Απριλίου 2015 και μετά, προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου.

Στο νέο έντυπο, καταργείται η ετήσια φορολογική περίοδος στον κωδικό 006.

Η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, έχει ήδη καταργηθεί, με σκοπό τη μείωση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τη Φορολογική Διοίκηση. Τώρα πλέον, καταργείται και ο κωδικός στη δήλωση.

Παράλληλα, όμως, προστίθεται ένας νέος κωδικός στον πίνακα β του εντύπου, ο κωδικός 312, στον οποίο θα αναγράφεται ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ.

Το έντυπο της δήλωσης ΦΠΑ μετά τις παρεμβάσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, έχει απλοποιηθεί δραστικά. Η αίτηση επιστροφής ΦΠΑ έχει ενσωματωθεί στη δήλωση, με την απλή συμπλήρωση ενός κωδικού για το ποσό και των αντίστοιχων κωδικών για το λόγο της επιστροφής και δεν απαιτείται πλέον ξεχωριστή αίτηση.

Στο έντυπο άλλωστε έχει ενσωματωθεί και η αίτηση συμψηφισμού του προς επιστροφή ποσού με μελλοντικές οφειλές απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες από περιττές διαδικασίες.

* Δείτε το έντυπο σε υψηλότερη ανάλυση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v