Το μέλλον των ελληνικών πολυεθνικών

Ο ρόλος της ”περιφερειακής δύναμης” με ελληνική ταυτότητα είναι εφικτός , έστω κι αν το μέγεθος της εγχώριας αγοράς και άλλες δυσμενείς συνθήκες στη χώρα μας δεν επιτρέπει πραγματικά παγκόσμιες βλέψεις. Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις ελληνικές πολυεθνικές από εσπερίδα της ΕΕΝΕ στην οποία συμμετείχαν… 420 επιχειρηματίες, στελέχη και πανεπιστημιακοί!

Το μέλλον των ελληνικών πολυεθνικών
Οι ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να είναι ”περιφερειακές πολυεθνικές” -με κύρια αναφορά τα Βαλκάνια- ωστόσο είναι πολύ λίγες αυτές που μπορούν να έχουν παγκόσμιες βλέψεις και να καταφέρουν να τις υλοποιήσουν, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της εσπερίδας που οργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών με θέμα ”Μπορεί η ελληνική πολυεθνική να παραμείνει ελληνική;”, στην οποία συμμετείχαν 420 επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, πανεπιστημιακοί και άλλοι πολίτες.

Γενικό συμπέρασμα ήταν ότι μία ελληνική πολυεθνική δεν μπορεί να είναι εταιρεία με παγκόσμια παρουσία (global), διότι το μέγεθος της ελληνικής αγοράς από την οποία ξεκινούν οι ελληνικές πολυεθνικές δεν επιτρέπει τέτοια μεγάλα εγχειρήματα.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι το ελληνικό κράτος έχει κατά κανόνα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη ελληνικών πολυεθνικών και ότι οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να πετύχουν πολλά περισσότερα αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα της ελληνικής γραφειοκρατίας, της κακής ποιότητας του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού, της κατά κανόνα κακής διαδικασίας διαδοχής και της αδυναμίας να λειτουργήσουν μαζί ανταγωνιστικά.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση υπογράμμισαν παράλληλα ότι οι ελληνικές πολυεθνικές έχουν αποκτήσει τη δική τους θέση στο ελληνικό και περιφερειακό οικονομικό γίγνεσθαι και διακρίνονται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι επενδύουν στο εξωτερικό. ”Η χώρα μας έχει γίνει καθαρός εξαγωγέας κεφαλαίων, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό οικονομικής ωριμότητας”, αναφέρθηκε. Οι ελληνικές πολυεθνικές, σημείωσαν, στην πράξη αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, λειτουργούν ευέλικτα.

Αναφορικά με την εθνικότητα μιας πολυεθνικής, οι εισηγητές τόνισαν ότι αυτή προσδιορίζεται με αναφορά κυρίως σε τρεις παράγοντες: τη φορολογική βάση, την προστιθέμενη αξία και τη γεωγραφική έδρα –η οποία έχει σημασία επειδή ουσιαστικά προσδιορίζει την εταιρική κουλτούρα. Με την έννοια αυτή, η γεωγραφική εξάπλωση δεν έχει τόση σημασία όσο έχει το που βρίσκεται το κέντρο λήψης αποφάσεων. Αυτό που μετρά, σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή, είναι η εντοπιότητα και η ποιότητα των αποφάσεων.

Η διεθνής συγκυρία με τη γρήγορη ανάπτυξη και την υψηλή ρευστότητα διευκολύνει την ίδρυση και λειτουργία πολυεθνικών αλλά, παράλληλα, λειτουργεί αρνητικά ως προς τον παράγοντα ”εθνικότητα”, διότι προωθεί τις εξαγορές και συγχωνεύσεις –οπότε και τις γρήγορες και ξαφνικές αλλαγές στην ιδιοκτησία.

Εξάλλου, παρατήρησαν όλοι οι ομιλητές, ποια είναι η εθνικότητα μίας εταιρείας όταν ο κύριος μέτοχος μπορεί να είναι ένα hedge fund, με έδρα το Λουξεμβούργο, διευθύνοντα σύμβουλο Άγγλο, διοικητικό συμβούλιο με μέλη απ’ όλο τον κόσμο και με επενδύσεις παγκόσμιας εμβέλειας;

Τους συμμετέχοντες προλόγισε ο πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε. Παναγιώτης Γ. Μίχαλος ο οποίος και αναφέρθηκε στη σημασία της επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας και παρουσίασε τους στόχους της Ε.ΕΝ.Ε.

”Στόχος μας” υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος ”είναι να προωθήσουμε την έννοια και την πρακτική της σύγχρονης επιχειρηματικής δράσης, η οποία συνεπάγεται μεταξύ άλλων, την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και την πρακτική αναγνώριση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.”

Κατέληξε οτι Ε.ΕΝ.Ε. μπορεί να είναι ένα κέντρο ανάπτυξης και προώθησης ιδεών, ένα φόρουμ ανοιχτής συζήτησης για θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Κύριοι εισηγητές ήταν οι κκΔ. Παπαλεξόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος ΤΙΤΑΝ), Γ. Πεχλιβανίδης (Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ) και X. Τσάγκος (Διευθύνων Σύμβουλος MICROSOFT HELLAS), και Κ. Αντωνόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος INTRALOT),

Επί των εισηγήσεων τοποθετήθηκαν ως συζητητές οι κκ. Ε. Βιδάλης (Διευθύνων Σύμβουλος S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ), Π. Βουρλούμης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ), Χ. Δαυίδ (Πρόεδρος Δ.Σ. FRIGOGLASS S.A.) Γ. Δουκίδης (Αντιπρόεδρος ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ), Δ. Καλλιτσάντσης (Διευθύνων Σύμβουλος ΑΚΤΩΡ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗΣ), Θ. Λαβίδας (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος LAVIPHARM S.A.) και Τ. Χριστοδούλου (Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ).

Παρατηρήσεις έκαναν οι δημοσιογράφοι Αντώνης Παπαγιανίδης και Θανάσης Παπανδρόπουλος ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κεφαλάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v