Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 2% το μπόνους για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Τροποποιήσεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις αγροτικές επιδοτήσεις αλλά και έκπτωση για όσους επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος, περιλαμβάνει τροπολογία που κατέθεσε η Νάντια Βαλαβάνη. Τι αλλάζει στις 100 δόσεις.

Στο 2% το μπόνους για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Τη γενναιοδωρία του στους συνεπείς φορολογούμενους οι οποίοι θα πληρώσουν έως το τέλος Ιουλίου, μια κι έξω το φόρο εισοδήματος «εξαντλεί» η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μετά από ένα μπαράζ διαρροών με μαξιμαλιστικές διαθέσεις επιβράβευσης όσων βάλουν το χέρι στην τσέπη για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος, η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι ...ανώμαλη.

Τα σενάρια που διακινούνταν έβαζαν τον πήχη της έκπτωσης έως και στο 20% αρχικά, μετά στο 10% με 15% (κάτω από 10% σε κάθε περίπτωση έλεγαν οι σώφρονες υπηρεσιακοί) και τελικά, τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα δίνει έκπτωση 2%!

Αυτή είναι η επιβράβευση για τους συνεπείς, την ώρα που σε όσους από άποψη δεν πλήρωναν δεκάρα τσακιστή φόρων (δεν μιλάμε για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα) το υπουργείο Οικονομικών, για να μαζέψει γρήγορα έσοδα, σβήνει απλόχερα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η τροπολογία η οποία κατέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη στη Βουλή εκτός από την έκπτωση 2% δίνει όμως «καλές» εκπτώσεις στους αγρότες και έρχεται να διορθώσει τη φοροτρέλα να καλούνται να πληρώσουν φόρο έως και 33% ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν εισέπραξαν ποτέ τα συγκεκριμένα ενοίκια.

Συγκεκριμένα στις διατάξεις της τροπολογίας η οποία κατατέθηκε απόψε στη Βουλή προβλέπεται:

1. Όταν ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση, καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 2%.

2. Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.

3. Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ.

4. Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.

5. Ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

6. Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.

Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης, μεταξύ και άλλων ρυθμίσεων, μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως εκατό δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v