Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις φόρου εισοδήματος 2015: Ανοιξε η εφαρμογή στο Taxisnet

Στην τελική ευθεία για τις φετινές δηλώσεις μετά και την ενεργοποίηση της εφαρμογής. Ποια στοιχεία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα από την εφορία. Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τη συμπλήρωση. Εκπτωση 2% για εφάπαξ καταβολή φόρου.

Δηλώσεις φόρου εισοδήματος 2015: Ανοιξε η εφαρμογή στο Taxisnet

Λίγο πριν από τα περασμένα μεσάνυχτα άνοιξε επιτέλους η ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Νωρίτερα είχε ξεπεραστεί και ο τελευταίος σκόπελος καθώς είχε ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία για την παροχή έκπτωσης 2% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου το φόρο εισοδήματος καθώς και οι διατάξεις με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια να μην πληρώσουν φόρο εκχωρώντας τα στο Δημόσιο, όπως άλλωστε και οι φοροαπαλλαγές για τους αγρότες.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας είχε φροντίσει ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος.

Όσοι έσπευσαν από τους πρώτους να υποβάλουν τη δήλωσή τους -αν και η συντριπτική πλειονότητα δεν θα αποτελέσει είδηση ότι θα στριμωχτεί διαδικτυακά τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας κοντά στις 30 Ιουνίου-, διαπίστωσαν ήδη ότι με την είσοδο στην εφαρμογή ζητείται η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ και η επιβεβαίωση λοιπών προσωπικών στοιχείων.

Μπαίνοντας στο Ε1, ο φορολογούμενος διαπιστώνει ότι είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά μισθών και συντάξεων τα οποία εισπράχθηκαν το 2014, οι τόκοι καταθέσεων εμφανίζονται στο παράθυρο ζητώντας πρώτα τσεκάρισμα ότι είναι σωστοί, όπως άλλωστε και τα στοιχεία των δόσεων πάσης φύσεως δανείων στις τράπεζες.

Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης της περυσινής φορολογικής δήλωσης προκειμένου ο φορολογούμενος να αντιγράψει και να μην ψάχνει να βρει στοιχεία τα οποία είχε αποτυπώσει πέρυσι, όπως για παράδειγμα ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα κουτάκια με κίτρινο χρώμα, ο φορολογούμενος μπορεί να δει τα στοιχεία ακινήτων ή αυτοκινήτων τα οποία έχει στη διάθεσή της η εφορία ώστε να διακριβωθεί η ακρίβεια αυτών. Προσοχή χρειάζεται στα στοιχεία αυτοκινήτων τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία, καθώς καραδοκεί ο κίνδυνος των τεκμηρίων αν φαίνεται ότι δεν έχουν κατατεθεί πινακίδες.

Αν πρόκειται για επιτηδευματία, θα πρέπει πριν το Ε1 να επιλέξει και να συμπληρώσει το Ε3 ή το Ε2, εάν εισπράττει ενοίκια (ο ίδιος ή η σύζυγος).

Τέλος στο μενού επιλογής της δήλωσης που θέλει να υποβάλει, υπάρχει και η δυνατότητα Ενημέρωσης Βεβαιώσεων Εργοδοτών. Εκεί θα δει τους εργοδότες του ή όποιον άλλον έχει βεβαιώσει πως του παρείχε εισόδημα πέρυσι. Εκεί, για παράδειγμα, εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων, εφόσον το έλαβε από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21. Μετά τη συμπλήρωση και την υποβολή του Ε1, ο φορολογούμενος θα μπορέσει να υποβάλει εκ νέου τη σχετική αίτηση για το επίδομα και του 2015.

Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου. Οι φόροι πληρώνονται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου. Για εφάπαξ εξόφληση, η έκπτωση είναι 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v