Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΠΑ: Σώζει τρόφιμα-ρεύμα, καίει τον τουρισμό το νέο σενάριο

Φωτιά στα ξενοδοχεία με τη νέα πρόταση για τον ΦΠΑ. Ποιο είναι το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οι κινήσεις για τα τρόφιμα, την ενέργεια και το «πακετάρισμα» πολλών προϊόντων στον υψηλό συντελεστή.

ΦΠΑ: Σώζει τρόφιμα-ρεύμα, καίει τον τουρισμό το νέο σενάριο

Στη διαδικασία αξιολόγησης σεναρίων, η οποία απέχει αρκετά ακόμα από τη συμφωνία αν δεν γίνουν δραστικές υποχωρήσεις, βρίσκεται το Brussels Group όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση ένα ακόμα εναλλακτικό σενάριο το οποίο αξιολογείται από τους θεσμούς ως προς τη δημοσιονομική του απόδοση, αλλά δεν φαίνεται να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας...

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει υπερμειωμένο συντελεστή 6% στον οποίο εντάσσονται μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα εισιτήρια θεάτρου.

Στον επόμενο συντελεστή 11% εντάσσονται μόνο τρόφιμα και ενέργεια ενώ στον υψηλό 22% εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα. Οι εξαιρέσεις για τα νησιά καταργούνται. Η δημοσιονομική απόδοση του συγκεκριμένου σεναρίου υπολογίζεται από την ελληνική πλευρά σε 875 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν περάσει αυτό, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την επιχειρηματολογία της περί αναδιανομής την οποία επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον στο σκέλος του ΦΠΑ. Κι αυτό γιατί για τα φάρμακα (σήμερα στο 6,5%), τα τρόφιμα και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (σήμερα στο 13%) θα υπάρξουν έστω και μικρές μειώσεις τιμών.

Και στον ανώτατο συντελεστή άλλωστε (23%) θα υπάρξει μικρή μείωση για σπίτια, λογαριασμούς τηλεφωνίας, αυτοκίνητα και καύσιμα, αν και τα δύο τελευταία τελούν υπό συνολική φορολογική αναθεώρηση.

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πώς θα δικαιολογήσει την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% σήμερα στο 22%, όταν το email Χαρδούβελη προέβλεπε αύξηση από το 6,5% στο 13% και μάλιστα χωρίς κατάργηση των εξαιρέσεων για τα νησιά.

Η τύχη του συγκεκριμένου σεναρίου δεν έχει ακόμα κριθεί αν και οι θεσμοί όλο το προηγούμενο διάστημα επέμεναν στην καθιέρωση δύο συντελεστών (11% και 23% η χειρότερη πρόταση που είχε γίνει) με το επιχείρημα ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει μεταρρύθμιση του συστήματος  ούτε και αξιόλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Αν πράγματι η συμφωνία είναι κοντά, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, σύντομα θα πάψουμε να μιλάμε για σενάρια. Το θέμα είναι αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει και κάποια ψήγματα «αναδιανομής» ή μόνο νέα σκληρά μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v