Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές δηλώσεις 2015: Μετ' εμποδίων η εκχώρηση ενοικίων

Προβλήματα στις εφορίες με την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Μόλις ένας στους δέκα υπόχρεους έχει υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος για το 2015 και όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής.

Φορολογικές δηλώσεις 2015: Μετ εμποδίων η εκχώρηση ενοικίων

Ένας στους δέκα υπόχρεους ή 542.193 φορολογούμενοι ήταν έως χθες συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού τους με την εφορία με αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες 23 ημέρες να πρέπει να υποβληθούν περίπου 5,3 εκατομμύρια δηλώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, ο διαδικτυακός συνωστισμός και τα προβλήματα στη λειτουργία του Taxis προς το τέλος του μήνα φαντάζουν προδιαγραγρεμμένα όπως αναπόφευκτη κρίνεται από λογιστές και η ανάγκη παράτασης της αρχικής προθεσμίας. Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη όμως, έχει διαμηνύσει ότι παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν δοθεί τελικά παράταση, η αρμόδια υπουργός δεν θα μπορούσε να την προαναγγείλει. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ήταν ούτε καν ένας στους δέκα οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα έσπευδαν από τους πρώτους.

Ακόμα όμως κι αν δοθεί παράταση, αυτό που είναι απολύτως σαφές είναι ότι δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων εισοδήματος. Τέλος Ιουλίου, η πρώτη δόση, τέλος Σεπτεμβρίου η δεύτερη, τέλος Νοεμβρίου η τρίτη, για όσους φορολογούμενους δεν «τσιμπήσουν» από τη δελεαστική(!) έκπτωση 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Τα πρώτα στατιστικά δείχνουν ότι ένας στους δύο φορολογούμενους οι οποίοι υπέβαλαν τις δηλώσεις τους, το έπραξαν εκ του ασφαλούς καθώς το εκκαθαριστικό τους είναι μηδενικό (248.523 εκκαθαριστικά ή το 45,84% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί).

Αντίθετα για έναν στους τρεις προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό (33,34% του συνόλου ή 181.036 φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος 126 εκατ. ευρώ) και για δύο στους δέκα (20,77% ή 112.634 φορολογούμενοι με επιστροφή 26,4 εκατ. ευρώ) προέκυψε πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Μετ' εμποδίων τα ανείσπρακτα ενοίκια

Εν τω μεταξύ, όπως περιγράφουν φορολογούμενοι καταγράφονται αρρυθμίες στο εγχείρημα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο προκειμένου να γλιτώσουν φόρο 11%-33% σε εισοδήματα τα οποία δεν εισέπραξαν.

Η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε από την ΓΓΔΕ στις 2 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μόλις την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην μπορούν –ακόμα και αν ήθελαν- να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση. Κι αυτό γιατί, προκειμένου να υποβληθεί το Ε1 θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί το έντυπο Ε2 για τα εισοδήματα από ακίνητα, το οποίο όμως με τη σειρά του απαιτεί την υποβολή ειδικής αίτησης στην εφορία με την οποία ο φορολογούμενος θα εκχωρεί τα ανείσπρακτα ενοίκια στο δημόσιο.

Πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι επιχείρησαν την περασμένη εβδομάδα να εκχωρήσουν ανείσπρακτα ενοίκια, διαπίστωσαν ότι αρκετές Δ.Ο.Υ. δεν είχαν ενημερωθεί για τη διαδικασία.

Πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, υποστηρίζουν ότι οι σχετικές εντολές έχουν φτάσει σε όλες τις εφορίες και σήμερα μάλιστα θα ακολουθήσει νέος γύρος τηλεφωνικών οδηγιών, ώστε να αποκατασταθούν οι όποιες αρρυθμίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v