Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά η ψηφιοποίηση στα πρακτικά δικαστηρίων

Επειτα από διετή καθυστέρηση, κατατέθηκαν χθες δύο οικονομικές προφορές για το έργο τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των δικαστηρίων. Αφορά στην ψηφιοποίηση των πρακτικών, αλλά και την ηχογράφηση - απομαγνητοφώνησή τους.

Προχωρά η ψηφιοποίηση στα πρακτικά δικαστηρίων

Ανοιξαν χθες οι δύο οικονομικές προσφορές για το έργο ανάπτυξης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων των Πρωτοδικείων, Εφετείων και Ειρηνοδικείων της χώρας, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ηχογράφησης-αποηχογράφησης των πρακτικών των δικαστηρίων και την απομαγνητοφώνησή τους.

Ο ανάδοχος του έργου, προϋπολογισμού περί τα 7.000.000 ευρώ που υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), θα αναπτύξει και εγκαταστήσει τις απαραίτητες υποδομές και θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης – διαχείρισης για διάστημα 5 ετών.

Το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και προ διετίας είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον τρεις κοινοπραξίες. Τότε είχαν ενδιαφερθεί οι Onex – Space Hellas, οι Intrasoft International ΑΕ – Printec ΑΕ και η Profile ΑΕΒΕΠ.

Τελικά χθες κατέθεσαν προσφορές οι Onex - Space Hellas και η Profile. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια ενιαία προσέγγιση για την επίλυση του κρίσιμου θέματος της επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης και της διαδικασίας έκδοσης αντιγράφων πρακτικών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Συγκεκριμένα η ψηφιακή καταγραφή και διαχείριση των πρακτικών των Δικαστηρίων θα ωφελήσει πολλαπλά τους πολίτες, καθώς οδηγεί σε:

- Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

- Διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αντιγράφων πρακτικών.

- Μείωση της γραφειοκρατίας.

- Αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων (αφού οι αιτήσεις και τα δικαστικά έγγραφα θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά).

- Διευκόλυνση της πρόσβασης στα σχετικά αρχεία.

- Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης με τη μηχανογράφηση των θέσεων εργασίας των Δικαστικών Γραμματέων και τον εξοπλισμό των αιθουσών των δικαστηρίων της χώρας με σύγχρονες υποδομές, κ.ά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v