Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάινμαϊερ: «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ»

Στην τελική ευθεία μπαίνουν στις Βρυξέλλες οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών. Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ο υπΕξ Στάινμαϊερ, ο Πετερ Πρετ της ΕΚΤ και η αντιπρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Μπουχ. Ακρως επικίνδυνο το Grexit, λέει το Spiegel.

Στάινμαϊερ: «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ»

Το μήνυμα της καγκελαρίου «όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος», ακολουθούν σήμερα οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος τόνισε σε συνέδριο σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο ότι «θα πρέπει να κάνουμε ότι περνά από τα χέρι μας για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις για την Ευρώπη αν δεν επιτύχουμε. Για το λόγο αυτό ελπίζω να μην αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», κατάληξε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πρετ δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει στο ευρώ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

Την στιγμή που γερμανικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη για το αν επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, η αντιπρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Κλάουντια Μπουχ κάνει λόγο για «απρόβλεπτες επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αν και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι πλέον μικρότερος ουδείς γνωρίζει τις έμμεσες επιπτώσεις ενός Grexit», τόνισε η αντιπρόεδρος της Bundesbank.

Spiegel: Ακρως επικίνδυνο ένα Grexit

Με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Το Βερολίνο πιστεύει σε μια συμφωνία με την Αθήνα» (SZ), «Κοιτώντας κατάματα τον γκρεμό» (FAZ) και «Τόσο επικίνδυνο θα ήταν ένα Grexit» (Spiegel Online) ο γερμανικός τύπος αναφέρεται, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών στις Βρυξέλλες.

Το Spiegel Online απαριθμεί μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις ενός Grexit για την Ελλάδα και την ευρωζώνη: «Η πλειοψηφία των γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ μιας αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, ίσως και επειδή πολιτικοί και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Όμως στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν.

Ένα νέο εθνικό νόμισμα και η μεγάλη υποτίμησή του σε σχέση με το ευρώ θα σήμαινε για την Ελλάδα εκτόξευση του πληθωρισμού και αύξηση του κόστους των εισαγωγών. Η χώρα δεν θα γινόταν οπωσδήποτε ανταγωνιστικότερη διότι, αν εξαιρέσει κανείς κάποια τρόφιμα, δεν είναι οπωσδήποτε υπολογίσιμο μέγεθος στις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πλήθος πτωχεύσεων εταιριών, ενώ η οικονομία θα κατέρρεε.

Όσον αφορά τώρα την ευρωζώνη, συνεχίζει το Spiegel Online, ένα Grexit θα προκαλούσε έστω και παροδικά δυνατές αναταράξεις στις χρηματαγορές, θα εξέθετε την ευρωζώνη στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες και θα κόστιζε δισεκατομμύρια τους δανειστές. Επιπλέον ένα Grexit θα είχε και πολιτικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη, μιας και θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα εξόδου και άλλων χωρών από το ευρώ. Ποια θα είναι η επόμενη χώρα; διερωτάται το Spiegel.

Η Α. Μέρκελ έχει να χάσει πολλά....

Για σοβαρές επιπτώσεις προειδοποιεί και η Stuttgarter Nachrichten: «Σε περίπτωση Grexit δεν αποκλείονται απρόβλεπτες και ισχυρές αναταράξεις στις αγορές. Απρόβλεπτες θα είναι ωστόσο οι επιπτώσεις και για την γερμανική οικονομία. Βρισκόμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Η αντίστροφή μέτρηση έχει ξεκινήσει».

Η Kölner Stadt-Anzeiger παρατηρεί: «Όλα δείχνουν προς μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας δανειστών. Είναι σαφές ότι η Α. Μέρκελ ως υπεύθυνος πολιτικός θέλει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. Πολλοί γερμανοί πολίτες επιθυμούν μεν μια σκληρότερη στάση έναντι της Αθήνας. Όμως η καγκελάριος έχει να χάσει πολλά αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει τη Γερμανία δεκάδες δισεκατομμύρια. Ανυπολόγιστη θα είναι η ζημιά για την ευρωζώνη, αλλά και την ΕΕ όταν ενισχυθεί στους πληθυσμούς στην νότια Ευρώπη ακόμα περισσότερο το συναίσθημα ότι τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους».

Bundesbank: Απρόβλεπτες οι επιπτώσεις ενός Grexit

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα είχε πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Rheinische Post η αντιπρόεδρος της Bundesbank.

"Ο άμεσος αντίκτυπος της μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι μικρότερος επειδή είναι μικρότερες και οι άμεσες απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας", δήλωσε στην εφημερίδα η Κλαούντια Μπουχ.

"Αλλά κανένας δεν γνωρίζει ποιές ενδεχομένως να είναι οι έμμεσες επιπτώσεις". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο