Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώχευση εντός ευρώ βλέπει η Goldman Sachs

Η τεχνική πτώχευση και η πιθανή έκδοση IOU με παράλληλη υιοθέτηση κεφαλαιακών ελέγχων είναι το βασικό σενάριο για τον οίκο. Γιατί εκτιμά ότι θα «ξεκλειδώσει» τις προϋποθέσεις για τελική συμφωνία. Οι προβλέψεις για το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα.

Πτώχευση εντός ευρώ βλέπει η Goldman Sachs

Βασικό σενάριο είναι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες, υποστηρίζει ανάλυση της Goldman Sachs που υπογράφει ο αναλυτής How Pill με ημερομηνία 19/6. Υπό αυτό το πρίσμα σημειώνει τεχνική χρεοκοπία, έκδοση IOU και κεφαλαιακοί έλεγχοι ίσως είναι απαραίτητοι για να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο που δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή την εξεύρεση λύσης.

Τα ρίσκα που προκύπτουν από αυτό το σενάριο είναι ασύμμετρα και διαφοροποιούνται ανάλογα με το χρονικό ορίζοντα, σημειώνεται. Βραχυπρόθεσμα κινούνται προς το «θετικό» αντανακλώντας την πιθανότητα να οδηγήσει σε συναινέσεις για να αποτραπεί χρεοκοπία και να κερδηθεί χρόνος για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα κινούνται προς το «αρνητικό»: υπάρχει η πιθανότητα για τεχνική πτώχευση που θα οδηγήσει σε μια χαοτική κατάσταση η οποία μπορεί να γίνει μη διαχειρίσιμη και τελικά να φέρει ένα (ακόμα και ακούσιο) Grexit αντί για την πολιτική στροφή που θα επέτρεπε τη συμφωνία.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι «κόκκινες γραμμές» δείχνουν απαραβίαστες και από τις δυο πλευρές με την ελληνική να χαρακτηρίζει «ταπεινωτικές» κάποιες από τις προτάσεις που της γίνονται, σημειώνοντας ότι απέτυχαν στο παρελθόν.

Χωρίς συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου που λήγει η δόση του 1,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ θα βρεθεί σε μια κατάσταση που θα πρέπει: να καθυστερήσει την πληρωμή του Ταμείου, να πληρώσει τους υπαλλήλους και τις συντάξεις με IOU και πιθανότατα να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία, αλλά η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες με τρόπο που θα καθιστά την συμφωνία με τους εταίρους δυνατή.

Μετά από μια περίοδο έντασης (η οποία μπορεί να κρατήσει εβδομάδες ή μήνες και μπορεί να περιλαμβάνει εκλογές, δημοψήφισμα ή άλλες κυβερνητικές ανακατατάξεις, επίσης βραχυπρόθεσμες) η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, ακόμα και αν χρειαστεί κάποιος χρόνος για να «χαλαρώσουν» οι παράτυπες συμφωνίες που έγιναν στο δύσκολο μεσοδιάστημα.

Οι εταίροι σε αυτή τη φάση αναμένεται να διατηρήσουν την στάση που είχαν έως τώρα: ζητούν δημοσιονομική προσαρμογή ως αντάλλαγμα για οικονομική στήριξη και επιτήρηση της οικονομίας.

Η Goldman Sachs σημειώνει οι λογικές φωνές αντιλαμβάνονται το κόστος που θα έχει αυτή η μεταβατική περίοδος και επιθυμούν συμφωνία τώρα, αλλά σημειώνει ότι μετά από μήνες διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε λύση.

Συνοψίζοντας, ο οίκος βλέπει ως βασικό σενάριο την πτώχευση εντός ευρώ. Η σχέση Ελλάδας ευρωζώνης και ΕΚΤ θα γίνει δύσκολη αλλά δεν θα υπάρξει έξοδο από το ευρώ και τελικά κάποια συμφωνία θα βρεθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v