Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Εκκληση για λύση και «ξεπάγωμα» της αγοράς

Προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες από τις καταιγιστικές εξελίξεις. Χαρακτηρίζουν απαραίτητο ένα deal με τους εταίρους ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα. Ζητούν ανοικτές τράπεζες που να μπορούν να χορηγούν δάνεια και προειδοποιούν για τους κινδύνους.

Επιχειρήσεις: Εκκληση για λύση και «ξεπάγωμα» της αγοράς

Εντονη ανησυχία προκαλούν στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας τα γεγονότα του τελευταίου διημέρου, καθώς οι πιθανότητες συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης μειώθηκαν περαιτέρω, ενώ η αβεβαιότητα... «χτύπησε κόκκινο»!

Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι ενώ το σύνολο των επιχειρηματικών φορέων είχε καλέσει την προηγούμενη εβδομάδα τον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μια -δύσκολη έστω- συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου η χώρα να παραμείνει μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, είδαμε αντίθετα την προκήρυξη δημοψηφίσματος και τις γνωστές ραγδαίες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Στην αναγκαιότητα συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου οι εταιρείες τους -και η εγχώρια οικονομία γενικότερα- να ανεβάσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις είχαν αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και δέκα υψηλόβαθμα στελέχη εισηγμένων εταιρειών κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα έργα περιμένουν...

«Μια συμφωνία με την Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει την αβεβαιότητα, να περιορίσει το υψηλότατο κόστος χρήματος και να δρομολογήσει έργα που θα τονώσουν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε στο Euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας συμπληρώνοντας: «Πολιτική βούληση χρειάζεται, καθώς έργα προς εκτέλεση υπάρχουν πολλά, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται προκειμένου αυτά να ξεκινήσουν. Φανταστείτε το παράδειγμα του υπουργού που κάλεσε τον... πρέσβη ξένης χώρας, προκειμένου μια εταιρεία της χώρας αυτής να προχωρήσει σε έκπτωση επί της προσφοράς που είχε καταβάλει! Θέλω να πιστεύω πως μετά την συμφωνία, όλοι θα επιταχύνουν τις διαδικασίες προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου αναφέρθηκε όχι μόνο στα μεγάλα οφέλη που θα αποκομίσει η ελληνική οικονομία από την υλοποίηση του project στο Ελληνικό, αλλά και για τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την δρομολογούμενη επένδυση της Lamda Development στο πρώην Διεθνές Κέντρο Τύπου, οι άδειες όμως του οποίου καθυστερούν εδώ και πολύ καιρό.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η θέση του κ. Παναγιώτη Μπήτρου, προέδρου της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας: «Αν επιτευχθεί η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία και προχωρήσουμε χωρίς μείζονες ταλαντεύσεις και με πολιτική σταθερότητα στην υλοποίησή της, η αβεβαιότητα θα αρθεί, η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί, η ρευστότητα στην οικονομία θα βελτιωθεί, και η χώρα και η αγορά όχι μόνον θα επανεκκινήσουν αλλά σύντομα θα επιταχύνουν με τη βοήθεια των πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων που μπορούν να εξασφαλισθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το λεγόμενο «πακέτο Γιουνκέρ» που ακολουθεί.

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, μπορεί κανείς να αισιοδοξεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι περίοδος ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και, ως εκ τούτου, περίοδος αποκατάστασης της ζήτησης στην αγορά του χάλυβα. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες θα αυξηθούν και οι δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του κλάδου και αντιμετώπισης των οξυμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που έχει επισωρεύσει η μακροχρόνια κρίση».

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και οι θέσεις της κας Ελένης Κορδέλλου, προέδρου της εισηγμένης εταιρείας εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα Αφοί Κορδέλλου: «Στο βαθμό που θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους και σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, τότε θα αρχίσουν να υλοποιούνται πολλά από τα έργα που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν και πάλι να χρηματοδοτούν περισσότερο τις κατασκευαστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα τα έργα να τρέξουν γρηγορότερα και να διευρυνθεί η πίτα της δικής μας αγοράς μέσα στην επόμενη διετία ή τριετία. Προφανές είναι πως περισσότερο ωφελημένες από την διεύρυνση της πίτας θα είναι οι πλέον εύρωστες εταιρείες του κλάδου, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβανόμαστε και εμείς».

Περιθώρια ανάπτυξης

Γνωστός χρηματιστής επίσης, αναφέρθηκε στην πολύ σοβαρή δουλειά υποδομής που έχει γίνει από δεκάδες εισηγμένες εταιρείες κατά τα τελευταία χρόνια, δουλειά όμως που δεν έχει αποτυπωθεί μέχρι σήμερα στις λογιστικές καταστάσεις των εταιρειών εξ' αιτίας της κακής ψυχολογίας και της έντονης αβεβαιότητας που χαρακτηρίζουν την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο χρηματιστή, όλη αυτή η προσπάθεια θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς μετά από την υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΑΣΩ κ. Γιώργο Σταματίου, «η εταιρεία είναι έτοιμη να αντιδράσει ανοδικά κάθε φορά που εκδηλώνεται στοιχειώδης αλλαγή στην ψυχολογία -πράγμα που έγινε μέσα στο 2014- και πόσο μάλλον στην περίπτωση που η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει».

O πρόεδρος της Space Hellas κ. Σπύρος Μανωλόπουλος τονίζει τη μεγάλη δουλειά που έχει κάνει η εταιρεία του σε ζητήματα τεχνογνωσίας, συμμαχιών με ισχυρούς ξένους εταίρους και προσφοράς ολοκληρωμένων λύσεων, καθώς και τις θετικές προοπτικές που θα μπορούσαν να υπάρξουν τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει την αναγκαιότητα εξεύρεσης κάποιου σημείου ισορροπίας στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές της, έτσι ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία και η χώρα να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της στο εξωτερικό.

«Περιμένουμε να υπογραφεί η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρώπη, προκειμένου να μπει η οικονομία σε μια σειρά, να ηρεμήσουν τα πράγματα και εμείς ως εταιρεία να πάρουμε τα πάνω μας» δήλωσε ο κ. Σπύρος Βυζάντιος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte Computers, συμπληρώνοντας πως η εταιρεία του: α) υλοποιεί συμβάσεις του δημοσίου ύψους 6,1 εκατ. ευρώ β) έχει μειοδοτήσει σε έργα συνολικού ποσού 9 εκατ. ευρώ που δεν έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα γ) βρίσκεται στο στάδιο της διεκδίκησης συμβάσεων 21,2 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας κ. Γιώργος Κρεμμύδας αναφέρθηκε και σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει από την εταιρεία κατά τα τελευταία χρόνια, κινήσεις που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε πολύ αυξημένα οικονομικά μεγέθη: «Αν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, η εταιρεία έχει τη δυναμική, την υποδομή, την γκάμα των προϊόντων και κυρίως τα στελέχη έτσι ώστε ακόμη και να πολλαπλασιάσει στο μέλλον το ύψος των πωλήσεών της. Βρισκόμαστε πλέον στο επίπεδο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, αν και το περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ δυσμενέστερο».

Σύμφωνα επίσης με τον πρόεδρο της MEVACO κ. Δημήτρη Κωστόπουλο, «η MEVACO έχει ήδη αποκτήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να σημειώνει πολύ μεγαλύτερα επίπεδα πωλήσεων από τα τρέχοντα. Σε πολλές περιπτώσεις καταφέραμε να συμπεριληφθούμε σε αξιοζήλευτες λίστες προμηθευτών, έχοντας λάβει πολύ σημαντικά references για έργα που ήδη έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία.

Επιπλέον, έχουμε διευρύνει σε μεγάλο βαθμό και την γκάμα των εργασιών μας και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο συζητούμε το ενδεχόμενο ανάληψης νέων συμβάσεων στο εξωτερικό. Ωστόσο, το κατά πόσο θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί η ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους και να υποχωρήσει η έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί».

Να μειωθούν τα επιτόκια

Για την ανάγκη μείωσης της αβεβαιότητας και περιορισμού του κόστους χρήματος, αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: «Πρόθεσή μας είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, ωστόσο θα πρέπει να ζυγίσουμε όλα τα ενδεχόμενα και να γνωρίζουμε μέχρι πότε οι επιβαρύνσεις μας δεν θα είναι δυσβάσταχτες.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι αυτό της χρηματοδότησης καθώς και το ύψος του επιτοκίου το οποίο είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με εκείνο των ανταγωνιστών μας».

Ο CEO της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας σημείωσε επίσης πως η κατάσταση αυτή της αβεβαιότητας θα πρέπει να λήξει σύντομα καθώς δεν μπορεί ένας Όμιλος να επιβαρύνεται με πολύ υψηλότερο επιτόκιο από τους ανταγωνιστές του για μεγάλο χρονικό διάστημα: «Είναι σαν έναν αθλητή του μποξ που τον αναγκάζεις να αγωνίζεται με ένα χέρι. Θα μπορέσει να το κάνει για έναν ή έστω για δύο γύρους. Περισσότερο δεν θα αντέξει...» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ανησυχία του από την αύξηση των επιτοκίων εξέφρασε την Παρασκευή και ο διευθύνων σύμβουλος της Nexans Hellas κ. Γιώργος Καρακώστας, επισημαίνοντας ότι η ανάγκη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του προέκυψε όταν ο σημερινός δανειοδότης της εταιρείας (Nexans Services) αύξησε το επιτόκιο δανεισμού από το 2,2% στο 6% λόγω της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, με το ενδεχόμενο να ανεβάσει κι άλλο το επιτόκιο στο μέλλον αναλόγως των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v