Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Αγωνία για την πορεία των έργων στο β' εξάμηνο

Παρά τα σημαντικά ανεκτέλεστα συμβόλαια των εταιρειών, αγωνία επικρατεί για το πόσα τελικά νέα κρατικά έργα θα προχωρήσουν και το πόσα από αυτά θα πληρωθούν. Τι δηλώνουν οι επικεφαλής έξι εισηγμένων εταιρειών.

Πληροφορική: Αγωνία για την πορεία των έργων στο β εξάμηνο

«Από το φθινόπωρο που φάνηκε ότι βαδίζουμε σε εκλογές, τα μολύβια κατέβηκαν σε ότι αφορά την προώθηση των δημόσιων έργων πληροφορικής, ενώ από την προκήρυξη των εκλογών και μετά, τα... μολύβια έφυγαν και από το γραφείο», δήλωσε πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής, εκφράζοντας τη βαθιά αγωνία του για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Κοινή εντύπωση μεταξύ των παραγόντων της αγοράς είναι πως ενώ τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα έργων των εταιρειών είναι σημαντικά, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα τόσο για το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι νέες συμβάσεις, όσο και για το κατά πόσο θα πληρωθούν ορισμένες από τις παλαιότερες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Q&R κ. Θεόδωρο Καραγιάννη, «η κοινή λογική λέει ότι τα έργα πρέπει να προχωρήσουν. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πληροφορική είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, που τόσο έντονα επιζητείται στις μέρες μας».

Ο πρόεδρος της Altec κ. Θανάσης Αθανασούλης υποστηρίζει πως «μόνο μέσω της τεχνολογίας μπορούν να επιλυθούν χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους και της οικονομίας», αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως ο έλεγχος των επιδοτήσεων στη γεωργία, η αντιμετώπιση της αδυναμίας είσπραξης του ΦΠΑ, η κοινή βάση δεδομένων όλων των υπηρεσιών στο δημόσιο και η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων στα ράφια των super markets.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι παράγοντες του κλάδου τρομάζουν απέναντι σε σενάρια που ακούγονται για τα δημόσια οικονομικά της χώρας και θέλουν να ελπίζουν πως τελικά η κατάσταση της χώρας θα ομαλοποιηθεί, τα έργα θα προχωρήσουν και μάλιστα θα πληρωθούν κανονικά.

Γιατί μπορεί τα φετινά ανεκτέλεστα υπόλοιπα των εταιρειών να είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα περυσινά, μπορεί επίσης αρκετά έργα να βρίσκονται στη διαδικασία της ανάθεσης, πλην όμως οι πληρωμές του δημοσίου καθυστερούν χαρακτηριστικά και επίσης οι τράπεζες ακόμη και αν ανοίξουν, θα είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες προκειμένου να υλοποιήσουν τα έργα.

Επιλεκτικές διεκδικήσεις

Γενικότερα, οι εταιρείες πληροφορικής κατά τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντι στα έργα του δημοσίου, με τις περισσότερες να διεκδικούν μόνο εκείνα στα οποία έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και πιστεύουν ότι η πληρωμή τους αποτελεί το πιθανότερο σενάριο.

«Τα έργα που προκηρύσσονται είναι συχνά πολύ απαιτητικά και πρέπει να βρίσκεσαι "από πάνω" κατά την υλοποίησή τους, αν θέλεις αυτά να σου αποφέρουν τελικά κάποιο κέρδος» υποστηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte Computers κ. Σπύρος Βυζάντιος.

Πέραν αυτού, οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής μπορεί μεν να διεκδικούν κάποια έργα πληροφορικής, αλλά θεωρούν ως βασική προτεραιότητά τους τις συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα, την παροχή υπηρεσιών με βάση μακροχρόνια συμβόλαια καθώς και την προσεκτική επέκταση στο εξωτερικό.

«Αν δεν είχαμε σημαντικές εργασίες υποστήριξης σε πελάτες του ιδιωτικού τομέα, η εταιρεία δεν θα υπήρχε» τονίζει ο κ. Σπύρος Βυζάντιος.

Συνολικότερα, άποψη των περισσότερων παραγόντων της αγοράς είναι πως μια εταιρεία που επικεντρώνεται κυρίως στα έργα του δημοσίου καλείται να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικές προκλήσεις, όπως η έντονη μεταβλητότητα των εργασιών από έτος σε έτος, η μεγάλη αβεβαιότητα λόγω πολιτικών και λοιπών παραγόντων, καθώς και οι παροιμιώδεις -πολλές φορές- καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των έργων.

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος της Quest Holdings κ. Θεόδωρος Φέσσας κατά τη φετινή παρουσίαση της εταιρείας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών δεν αφιέρωσε ούτε μια πρόταση για το θέμα του ΕΣΠΑ και των δημοσίων έργων.

Επίσης, ο πρόεδρος της Space Hellas κ. Σπύρος Μανωλόπουλος τόνισε πως παρά το ότι η εταιρεία του διεκδικεί συγκεκριμένα έργα του δημοσίου, οι βασικοί της στόχοι είναι οι εγχώριοι ιδιώτες πελάτες και η προσεκτική επέκταση στο εξωτερικό.

Την σαφέστατη επικέντρωσή του στα έργα του ιδιωτικού τομέα σε Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό τόνισε και ο κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PROFILE, ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα μετόχου για δημόσιο έργο στο οποίο έχει μειοδοτήσει η εταιρεία του, σημείωσε πως πρόκειται για ένα έργο στο οποίο έχουν ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση και για το λόγο αυτό κατέβηκαν στο διαγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v