Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΑΤΕ: Να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση έργων του ΕΣΠΑ

Να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ροή χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσουν τα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ καθώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων ζητεί η διοίκηση της εργοληπτικής οργάνωσης. Μεγάλα προβλήματα από το κλείσιμο τραπεζών.

ΣΑΤΕ: Να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση έργων του ΕΣΠΑ

Διευκρινίζοντας πως τα ζητήματα που τίθενται δεν είναι συντεχνιακής αφετηρίας και στόχου, ο ΣΑΤΕ απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Μεταφορών, Τουρισμού και Ναυτιλίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, επιστολή, με την οποία τον καλεί να διασφαλίσει «την συνέχιση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, την απορρόφηση της ανεργίας μέσω αυτών, την αναπτυξιακή διάσταση της Ελλάδας, το καλύτερο τουριστικό προϊόν, μέσω των κατάλληλων υποδομών, την περιβαλλοντική προστασία και εν τέλει την ίδια την κοινωνία ώστε αυτή να απολαμβάνει με ασφαλή τρόπο αυξημένη ευημερία».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν μέσω πρωτοφανών ασφυκτικών συνθηκών. Η εκτέλεση των συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ - των μόνων που υλοποιούνταν μέχρι χθες στην Χώρα - σταματά ολοσχερώς αυτές τις ημέρες διότι κανείς προμηθευτής πρώτων υλών, δομικών προϊόντων, συνεργείων κ.ο.κ. δεν είναι διατεθειμένος να κομίσει στους αναδόχους των έργων τα απαραίτητα υλικά για την ομαλή και ασφαλή εκτέλεση των έργων, χωρίς την προηγούμενη καταβολή μετρητών, τα οποία λόγω της ΠΝΠ (ΦΕΚ Α' 65/28.6.2015) είναι ανύπαρκτα.

Και ενώ με ευσυνειδησία τα μέλη μας συνέχιζαν να εκτελούν - παρά την μη ομαλή ροή χρηματοδότησης - με κάθε απαιτούμενη θυσία και κόπο, με σκοπό την αποπεράτωση των έργων του ΕΣΠΑ, των οποίων η προθεσμία τελειώνει έως τις 31.12.2015 και σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει απένταξη, ήρθαν οι παραπάνω συνθήκες οι οποίες και έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα και την πλήρη διακοπή των έργων με την ανεργία να εκτοξεύεται στο ζενίθ».

Εξάλλου, ο ΣΑΤΕ υπογραμμίζει πως «ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα γεννά στον κατασκευαστικό κλάδο η ξαφνική αβεβαιότητα περί της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο, στην περίπτωση των δημοσίων έργων, μεταφράζεται σε "ξαφνικό θάνατο" του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και του επόμενου Νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, με πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την διάθεση ή μη των ευρωπαϊκών πόρων στην Χώρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v