Eurogroup:Αμεσες αλλαγές σε ΦΠΑ, συντάξεις, ΕΛΣΤΑΤ

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Σκληρά μέτρα περιελάμβανε το προσχέδιο που αποκαλύφθηκε από το Reuters. Ζητούσε ενίσχυση τραπεζών με τους κανόνες BRRD για bail in και μεταφορά κρατικής περιουσίας 50 δισ. στο εξωτερικό προς πώληση για μείωση χρέους.

Eurogroup:Αμεσες αλλαγές σε ΦΠΑ, συντάξεις, ΕΛΣΤΑΤ

Τελείωσε το κρίσιμο Eurogroup χωρίς να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Το προσχέδιο ανακοινωθέντος το οποίο τελικά δεν ολοκληρώθηκε και το οποίο αποκάλυψε το Reuters αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν βλέπουν να υπάρχει ακόμη βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές σε ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τονίζει το προσχέδιο.

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι "δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ονομαστικό κούρεμα στο ελληνικό χρέος".

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Reuters, στο προσχέδιο σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, με εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για bail in που περιλαμβάνεται στην αντίστοιχη κοινοτική οδηγία (Bank Recovery and Resolution Directive).

Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να μεταφερθούν ελληνικά στοιχεία ενεργητικού ύψους 50 δισ. σε fund του εξωτερικού προς πώληση και μείωση του χρέους.

Τέλος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal, στο προσχέδιο φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται και η επιλογή του προσωρινού Grexit, η οποία περιλαμβανόταν σε non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είχε μοιραστεί εχθές ατύπως σε υπουργούς οικονομικών.  

Σημειώνεται ότι το χθεσινό προσχέδιο πάνω στο οποίο εργάζονταν οι υπουργοί οικονομικών είχε σαφή αναφορά στην ανάγκη πλήρους εμπλοκής του ΔΝΤ, ζητούσε αλλαγές σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και μαζικές απολύσεις, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με βάση το Toolkit του ΟΟΣΑ, αλλαγές σε συντάξεις, ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και προσαρμογές στη νομοθεσία που υιοθετήθηκε χωρίς τη συμφωνία των θεσμών.   

AP: Επικεντρωμένοι στο Plan A οι ηγέτες

Εν τω μεταξύ, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι οι ευρωπαίοι αναζητούν μια συμφωνία που θα απομακρύνει την πίεση από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι επικεντρωμένοι στο Plan A για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεων.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης, που αναμένεται να συναντηθούν στις 17:00, ευελπιστούν στην σύνταξη ενός ανακοινωθέντος που θα ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Αυτό, είπε η ίδια πηγή, θα έδινε το "πράσινο φως" στην ΕΚΤ να ξεπαγώσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια μόνο αν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte.

Οι νομοθετήσεις αντάλλαγμα για συμφωνία

Ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα να αρχίσει από Δευτέρα ένα μπαράζ νομοθετήσεων σε ΦΠΑ, πρόωρες συντάξεις, άνοιγμα επαγγελμάτων και μεταρρυθμίσεις στις αγορές προκειμένου να πειστούν οι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν την έγκριση ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο πήχης πριν αρχίσει το δεύτερο ραντεβού των υπουργών μπήκε χαμηλά. «Ας το παραδεχτούμε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Η Αθήνα θα πρέπει από τη Δευτέρα να αρχίσει τη νομοθέτηση», είπε χαρακτηριστικά ο ιταλός υπουργός Οικονομικών. Ακόμα και ο φινλανδός ομολογός του άφησε «παράθυρο» για συμφωνία αν και είπε ότι «είμαστε στο 2-3-4 και πρέπει να φτάσουμε στο 10».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι στόχος του Eurogroup είναι να προετοιμαστεί η Σύνοδος των ηγετών της Ευρώπης για να μπορέσει να πάρει τις αποφάσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε γρήγορη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων και να δεσμευτεί σε ακόμα περισσότερες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σημείωσε.

Κοινή συνισταμένη είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη δεδομένου ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων, οι ανάγκες χρηματοδότησης (ανεβαίνουν ως τα 73 δισ. ευρώ) αλλά και το θέμα του χρέους. Παράλληλα θα πρέπει να βρεθεί λύση στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς στις 20 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ και παράλληλα να εξοφληθεί το ΔΝΤ.

Υπό αυτό το πρίσμα ανοικτό είναι να γίνει νέο Eurogroup στα τέλη της εβδομάδας (εκτος του ήδη προγραμματισμένου για Δευτέρα) προκειμένου να εξεταστεί αν στο ενδιάμεσο η Αθήνα έχει κάνει ότι συμφωνηθεί.

Σε κάθε περίπτωση «θετικό» για πολλούς σήμα δόθηκε από την απόφαση του Ντ. Τουσκ να ματαιώσει την Σύνοδο Κορυφής των 28 ηγετών και να σημειώσει με νόημα στο twitter ότι οι συζητήσεις των ηγετών του ευρώ θα αρχίσουν στις 17:00 και «θα κρατήσουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την Ελλάδα»...

Ματαιώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών

Οπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter, ακυρώνεται η σχεδιασμένη για σήμερα Σύνοδος Κορυφής των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις 17:00 και θα διαρκέσει έως ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα. 

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής των 28 μελών της Ε.Ε. φερόταν να συνέρχεται για να εξετάσει το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν πριν το χθεσινό Eurogroup ότι η Σύνοδος των 28 θα μπορούσε να ακυρωθεί εάν υπήρχε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

 

Παράθυρο για συμφωνία από τον φινλανδό ΥΠΟΙΚ

Κανείς δεν μπλοκάρει τη συμφωνία για την Ελλάδα, τονίζει σήμερα ο φινλανδός υπουργός οικονομικών Alexander Stubb μετά την είδηση ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο για να μπλοκάρει τρίτο πακέτο διάσωσης.

Μπορούμε να βρούμε λύση αλλά είναι ακόμα πολύ δύσκολο, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι χρειάζονται επαρκείς δεσμεύσεις. Αν το τέλος είναι στο 10, είμαστε ακόμα στο 2-3-4», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολοι προσπαθούμε να βρούμε συμφωνία. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν υπάρχουν τώρα οι συνθήκες. Υπάρχει το θέμα της σταθερότητας και η χρηματοδότηση της χώρας, υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι η όποια λύση θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους.

Αδύνατον να υπάρξει λύση σήμερα, λέει ο σλοβάκος ΥΠΟΙΚ

Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα σήμερα, τόνισε ο σλοβάκος υπουργός οικονομικών Peter Kazimir.

Ερωτηθείς τι περιμένει να γίνει σήμερα, τόνισε "Τίποτα". 

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις εμπροσθοβαρώς για να υπάρξει συμφωνία, τόνισε.  Υπογράμμισε ότι το σημαντικό σε αυτή τη φάση για τους Ελληνες πολίτες είναι να ανοίξουν οι τράπεζες.

Μοσκοβισί: Η Αθήνα πρέπει να κάνει περισσότερα

Οι θεσμοί συμφωνούν ότι υπάρχει βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Τόνισε ωστόσο ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει περισσότερα.  Εάν η Ελλάδα δεσμευτεί για γρήγορη νομοθέτηση, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Θα υπάρξει έντονη συζήτηση και το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, εκτίμησε ο κ. Μοσκοβισί.

Ντομπρόφσκις: Η Κομισιόν δύσκολα θα λάβει σήμερα εντολή για διαπραγματεύσεις 

Η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι μάλλον πολύ δύσκολο να δοθεί σήμερα εντολή για διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Το Grexit δεν τέθηκε επίσημα στο Eurogroup λέει ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ

Υπάρχουν ακόμη πολλές διαφωνίες εντός του Eurogroup και με την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Γκέοργκ Σέλινγκ. 

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε μια σειρά ζητημάτων, υπογράμμισε. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν επαρκείς εγγυήσεις από την πλευρά της Αθήνας. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι προς ώρα το σενάριο του Grexit "δεν έχει τεθεί επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων". 

Γεωργιάδης: Μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση

Έχουμε σημειώσει πρόοδο και μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που θα δώσει την έγκριση στους θεσμούς να διαπραγματευτούν το νέο πακέτο, δήλωσε κατά την προσέλευση του στο Eurogroup ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση για το αν το Grexit έχει βγει εκτός συζήτησης, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: "Αναμφίβολα ναι".

Παντοάν: Μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία η έλλειψη εμπιστοσύνης

Στην έλλειψη εμπιστοσύνης στάθηκε ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, σημειώνοντας ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα.

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να καθοριστούν οι όροι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό άλλωστε είναι το διακύβευμα, δήλωσε.

«Μπορεί να γίνει αλλά ας το παραδεχτούμε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Η Αθήνα θα πρέπει από τη Δευτέρα να αρχίσει τη νομοθέτηση».

Είναι πολύπλοκο το πρόβλημα, αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος, τη χρηματοδότηση, πρέπει να δούμε όλο το πακέτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v