Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται ΦαΠΑ... 23% «καρατίων»

Ανατιμήσεις σε σωρεία βασικών αγαθών φέρνει η μετάβασή τους στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ. Ακριβότερος ο λογαριασμός του σούπερ μάρκετ. Πάνω οι τιμές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ταβέρνες και φροντιστήρια. Το πλήγμα για τους αγρότες.

Ερχεται ΦαΠΑ... 23% «καρατίων»
Αυξημένες κατά 9% θα είναι από την επόμενη Δευτέρα οι τιμές δεκάδων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης που διατίθενται σε σούπερ μάρκετ και σε άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, λόγω της μετάταξης από το 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Στα είδη διατροφής που μετατάσσονται άμεσα από τον ΦΠΑ 13% στο συντελεστή 23%, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται:

*Μοσχαρίσιο κρέας, ζάχαρη, ξίδι, αλάτι, ρίγανη, καφές, κακάο, αφεψήματα, αλλαντικά, ζαχαρώδη και ζαχαρωτά, πατατάκια, ποπ κόρν, γαριδάκια, τσίχλες, κράκερς, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, κατεψυγμένες πίτες, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, λιπαρές ουσίες (μαργαρίνες, βιτάμ κ.λπ.), κονσέρβες (τόνος, τονοσαλάτα κ.λπ.), τοματοπολτοί, αναψυκτικά, χυμοί και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά.

*Όλα τα μαγειρεμένα φαγητά και τα λοιπά είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, κυλικεία, φαστφουντάδικα και καντίνες.

Πολλές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων και εστίασης έχουν προμηθευτεί τα πωλούμενα είδη καταβάλλοντας συντελεστή ΦΠΑ 13% και από την προσεχή Δευτέρα υποχρεούνται να τα διαθέσουν με 23%. Σε όλες σχεδόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και εστίασης, η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του παλαιού και του νέου συντελεστή ΦΠΑ θα είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί στις τελικές τιμές πώλησης, ώστε αυτές να παραμείνουν αμετάβλητες και να μην χρεωθούν ακριβότερα οι καταναλωτές.

Αντίστοιχες προκλήσεις όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και χιλιάδες επιχειρήσεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που επίσης οι δραστηριότητές τους μετατάσσονται από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%. Σ' αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις:

-Πώλησης ανθέων.

-Παροχής υπηρεσιών μεταφοράς (ταξί, φορτηγά δημόσια χρήσης κ.λπ.).

-Παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές κ.λπ.

-Παροχής υπηρεσιών επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών.

-Παροχής υπηρεσιών επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης.

-Παροχής υπηρεσιών οδοκαθαρισμού, αποκομιδής και ανακύκλωσης απορριμμάτων και επεξεργασίας αποβλήτων

Στις περιπτώσεις αυτές, περιλαμβάνονται επίσης ιδιωτικά θεραπευτήρια για τις υπηρεσίες νοσηλείας που παρέχουν, επιχειρήσεις θεαμάτων (κινηματρογράφοι κ.λπ.), συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες.

Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν και οι αγρότες, καθώς αυξάνεται ο ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια όπως λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόροι για καλλιέργειες και ζώντα ζώα (άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα κ.λπ.).

Ανατιμήσεις θα πρέπει να αναμένονται και στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κυρίως των υπεραστικών λεωφορείων, των πλοίων και των αεροπλάνων όπου οι δραστηριότητες ασκούνται από ιδιώτες. Δεν αποκλείεται όμως να σημειωθούν ανατιμήσεις και στα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων και των τρένων, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των οποίων ελέγχονται από το Δημόσιο.

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τα ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών - ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα υποχρεωθούν να επιβαρύνουν τα δίδακτρα με ΦΠΑ 23%, ενώ μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από τον φόρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v