Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλεξιάδης: Ούτε μια μέρα νέα παράταση στις φοροδηλώσεις

Πρέπει να ασχοληθεί ο μηχανισμός με ελέγχους και την είσπραξη, σημείωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Προαναγγέλλει σαρρωτικούς ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη του αυξημένου ΦΠΑ.

Αλεξιάδης: Ούτε μια μέρα νέα παράταση στις φοροδηλώσεις

Όσα ετοιμάζονταν σε προγραμματικό επίπεδο στο ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα φοροδιαφυγής δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνουν πραγματικότητα, είπε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Εχω επίγνωση της ευθύνης, της βαρύτητας και της περιόδου με τα πολιτικά και οικονομικά όρια που έχει». 

Όπως είπε θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. "Αξιοποιούμε ό,τι θετικό υπήρξε και προχωράμε σε μικρές και μεγάλες μάχες".

Όπως είπε:

* Αμεσα θα ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά και εκεί που υπάρχουν εστίες διαφθοράς. Ενεργοποιείται όλο το δυναμικό του υπουργείου, πέρα από το ΣΔΟΕ για να μην χαθεί ούτε 1 ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος.

* Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις. Πρέπει να ασχοληθεί ο μηχανισμός με ελέγχους και την είσπραξη.



Οι προθεσμίες 

Σημειώνεται ότι για 1.246.387 φορολογούμενους των οποίων το χρεωστικό εκκαθαριστικό έχει ήδη εκδοθεί καθώς οι δηλώσεις τους είχαν υποβληθεί έως τις 18 Ιουλίου, η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου εισοδήματος λήγει στις 31 Ιουλίου. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις στη συνέχεια, έχουν περιθώριο να πληρώσουν την πρώτη δόση έως τις 31 Αυγούστου.

Οι δύο διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά στην πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος απορρέουν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου μετά και την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων, η προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα λήγει στις 26 Αυγούστου. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή σε σύνολο περίπου 5,8 εκατομμυρίων δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος, είχαν εκκαθαριστεί 3.284.124. Από αυτές 1.246.387 δηλώσεις ήταν χρεωστικές με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν φόρο 1,215 δισ. ευρώ σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Για τα νομικά πρόσωπα, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2015 παρατάθηκε έως τις 20 Αυγούστου.

Για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους από τις 19 Ιουλίου και έως τη λήξη της προθεσμίας, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Αυγούστου.

Οι δύο επόμενες δόσεις δεν αλλάζουν. Διατηρούνται η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Βαλαβάνη: Απραγματοποίητο όνειρο ένα δίκαιο φορολογικό

Καλή τύχη ευχήθηκε τόσο στον νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιαδη όσο και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η απερχόμενη αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ Νάντια Βαλαβάνη. Σημείωσε δε ότι δεν τους ζηλεύει.

Η κ. Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι είναι πλέον πολύ δύσκολη η πραγματοποίηση του ονείρου ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. Τα βάρη που επιβάλλονται είναι ήδη δυσβάσταχτα και δημιουργούν τέτοιο πλαίσιο που δεν θα μπορέσει να άρει τις αδικίες και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

Κάναμε κάποια πράγματα και διευκολύνσεις όμως τα βασικά προβλήματα –φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ΕΝΦΙΑ- παρέμειναν και υφίστανται και σήμερα, σημείωσε.

Εκτίμησε δε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα δικαιότερο φορολογικό χωρίς βαθιές και ριζικές αλλαγές.

Η υπουργός υπερασπίστηκε τη ρύθμιση των 100 δόσεων, υπογραμμίζοντας ότι πρόσφερε:

- Ελάφρυνση για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους

- Οικονομική αναζωογόνηση σε εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

- Σοβαρά δημόσια έσοδα. 880.000 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις μπήκαν στη ρύθμιση και ρυθμίστηκαν 6,2 δισ. χρέους, εισπράχτηκαν 800 εκατ. και αν συνεχιστεί κανονικά η ρύθμιση και μέχρι το τέλος, θα εισπραχθεί 1,2 δισ.

Ως εκ τούτου, η κ. Βαλαβάνη απηύθυνε έκκληση σε Τσακαλώτο και Αλεξιάδη να προστατευθεί αυτή η ρύθμιση.

Αναφορικά με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπογράμμισε ότι απαρτίζεται από εξαιρετικά ικανούς ανθρώπους με πολύ μεγάλα κι ουσιαστικά προσόντα. Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της ΓΓΔΕ, σημείωσε ότι δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα δομών. «Η κατεύθυνση στην οποία σπρώχνεται δυσκολεύει τη δημιουργία αυτών των δομών», πρόσθεσε.

Απηύθυνε αιχμές κατά των ΜΜΕ για τη στάση που έχουν κρατήσει. Υπογράμμισε ότι "δεν αξίζει ο Γ. Βαρουφάκης αυτό που του επιφύλαξαν. Κάποιος θα πρέπει να πει ή να σκεφτεί ότι δεν αξίζω αυτό που γίνεται και εγώ".

Τόνισε ότι η φωτογραφία που αναμεταδίδεται από ΜΜΕ, στην οποία βρίσκεται μαζί με τη μητέρα της στην Κρήτη, είναι από το καλοκαίρι του 2012, όταν ζούσε ακόμη ο σύζυγός της.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν παραδίδει την έδρα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v