Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες

Χαμηλότερη του 50% πλέον η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, δεν είναι πλέον αναπόφευκτη η χρεοκοπία, τονίζει ο οίκος. Χειρότερο το τριετές πρόγραμμα από αυτό που απέρριψαν οι Ελληνες στο δημοψήφισμα. Προβλέπει βαριά ύφεση 3% φέτος.

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες

Μετά από μπαράζ υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, η προοπτική ύπαρξης συμφωνίας και ενός νέου προγράμματος έφερε και την πρώτη θετική κίνηση. H S&P αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε «CCC+» από «CCC-».

Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το outlook της αξιολόγησης σε σταθερό από αρνητικό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη βελτίωση των προοπτικών όσον αφορά τη ρευστότητα, μετά την επί της αρχής έγκριση του Eurogroup σε τριετές δάνειο από τον ESM.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ παραμένει υψηλότερη από το 33% αλλά είναι χαμηλότερη του 50%, ενώ εκτιμά ότι πλέον η χρεοκοπία επί του διαπραγματεύσιμου χρέους της δεν είναι αναπόφευκτη στους επόμενους 6-12 μήνες. 

Το νέο τριετές πρόγραμμα φαίνεται πιο σκληρό από αυτό που απέρριψαν οι Ελληνες στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, υπογραμμίζει. 

Προβλέπει δε ότι φέτος η οικονομία θα καταγράψει ύφεση της τάξης του 3%. 

Αναλυτικά το αιτιολογικό της αναβάθμισης:

Η αναβάθμιση αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές ρευστότητας μετά το πράσινο φως, επί της αρχής, από το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα σε ένα τριετές πρόγραμμα από τον ESM, μαζί με τη χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, η S&P θεωρεί πως η χρεοκοπία της Ελλάδας στο εμπορικό της χρέος δεν είναι πλέον αναπόφευκτη τους επόμενους έξι μήνες. Η Ελλάδα αποπλήρωσε την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης συνεχίζει να θεωρεί ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από ευνοϊκές επιχειρηματικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και από τη χρηματοδοτική ελάφρυνση στις επίσημες υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας φαίνονται μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα, αν και όταν τα υφιστάμενα δάνεια από τον επίσημο τομέα αντικατασταθούν από τη χρηματοδότηση από τις αγορές και τελειώσει το μορατόριουμ στην αποπληρωμή τους.

Ο οίκος πιστεύει ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη παραμένουν υψηλότερες από μια στις τρεις, αλλά μικρότερες από 50%, αν και η συμφωνία που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο. Οι πιθανότητες θα αυξηθούν αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει με επιτυχία το νέο πρόγραμμα. Ο κίνδυνος αυτός είναι αρκετά υψηλός, δεδομένης της αδυναμίας της οικονομίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.

Μικρές είναι ωστόσο οι πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Ελλάδα φέτος στο εμπορικό της χρέος, καθώς οι λήξεις εξαιρουμένων των εντόκων ανέρχονται μόλις σε μια πληρωμή 176 εκατ. ευρώ ομολόγου του ΟΣΕ με εγγύηση δημοσίου.

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα του ESM, η S&P εκτιμά ότι είναι πιο επαχθές από αυτό που απέρριψαν οι Έλληνες ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ακόμα ότι δεν υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα η εφαρμογή τους να διακοπεί από νέο γύρο εκλογών ή από να αποδυνάμωση της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. «Σημειώνουμε ότι μερικά σχόλια από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών του μπορεί να καταδεικνύουν μια έλλειψη δέσμευσης στην εφαρμογή του προγράμματος» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η S&P διατηρεί την πρόβλεψη για ύφεση 3% το 2015. Προσθέτει ωστόσο ότι τα ρίσκα όσον αφορά την ακρίβεια της πρόβλεψης είναι μεγάλα.

Από τη μία πλευρά, η τραπεζική αργία έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στο λιανικό εμπόριο και στην μεταποίηση και έχει ζημιώσει τις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού. Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία είναι πιο εξαρτημένη από τις συναλλαγές σε ρευστό από ότι οι περισσότερες οικονομίες στην Ε.Ε., κάτι που θα αμβλύνει τον υφεσιακό αντίκτυπο από την έλλειψη ρευστού. Ακόμα και πριν τεθούν σε ισχύ οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία ήταν περιορισμένη, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του ΦΠΑ στα εστιατόρια και στις μεταφορές από τις 20 Ιουλίου, μαζί με τις νέες περικοπές δαπανών, θα αυξήσουν το δημοσιονομικό βάρος για την ελληνική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία για την διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος, που δυνητικά θα περιλαμβάνει αναχρηματοδότηση που θα ανέρχεται στο 14% του ΑΕΠ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα ανακτήσιε σταδιακά την εμπιστοσύνη στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας. Το πολύ χαμηλό επίπεδο του ΑΕΠ σε σχέση με το δυνητικό ΑΕΠ επιτρέπει μια στατιστική ανάκαμψη στο τέλος του 2015 και στις αρχές του 2016, δεδομένου ότι η εγχώρια ζήτηση είναι αυτήν την στιγμή στο 40% από το 2008.

Σύμφωνα με την S&P η συμφωνία με τον ESM θα αποκαταστήσει ένα μέρος της ζημίας που έγινε στις τουριστικές κρατήσεις από το κλείσιμο των τραπεζών. Επίσης, δεδομένου ότι η συμφωνία προβλέπει την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, θα βελτιωθεί η ρευστότητα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 Ένα ερώτημα κλειδί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, είναι σύμφωνα με την S&P αν θα καταφέρει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, για να αναβαθμίσει το στοκ των κεφαλαίων της και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι πολύ χαμηλές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας αντανακλά ανησυχίες τόσο για την φερεγγυότητα της χώρας όσο και το αδύναμο και απρόβλεπτο επιχειρηματικό και νομικό περιβάλλον. Μια μεγάλη ελάφρυνση του χρέους προς το δημόσιο τομέα, θα συνέβαλε σημαντικά στην μείωση της αβεβαιότητας για την φερεγγυότητα της Ελλάδας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v