Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κατσέλη επιβεβαίωσε το αίτημα προκαταβολής κεφαλαίων στις τράπεζες

Η ΕΕΤ ζήτησε από τον ESM προκαταβολή κεφαλαίων ύψους 10 δισ., έναντι ενδεχόμενης συμμετοχής σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου.

Η Κατσέλη επιβεβαίωσε το αίτημα προκαταβολής κεφαλαίων στις τράπεζες

Υποβολή αιτήματος στον ESM για την προκαταβολή μέρους των κεφαλαίων των 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν πρόωρα και να σταθεροποιηθεί η οικονομία επιβεβαίωσε η κ. Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Το θέμα αποκάλυψε το Euro2day αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στη Φρανκφούρτη την περασμένη Παρασκευή το προεδρείο της ΕΕΤ ανέπτυξε την ανάγκη να υπάρξει γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΕΤ επιβεβαίωσε ότι η Ένωση ζήτησε από τον ESM προκαταβολή κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ σημειώνοντας τη δυσκολία για τις τράπεζες να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον περιορισμών κεφαλαίου.

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ θα δοθεί ως προκαταβολή έναντι της ενδεχόμενης συμμετοχής σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, όπως συνέβη και στην ανακεφαλαιοποίηση του 2012 όταν ο EFSF τότε προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση. Αν το ποσό δεν χρειασθεί θα επιστραφεί ενώ μέχρι τότε θα πληρώνονται οι τόκοι.

Κάτι τέτοιο θα επιδράσει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας μια και οι τίτλοι θα μπορούν να κατατίθενται ως ενέχυρα στην ΕΚΤ με μηδενικό haircut, βοηθώντας τις τράπεζες να μειώσουν τον ELA. Επιπρόσθετα, όμως, η προκαταβολή θα σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, συμβάλλοντας στην ταχύτερη αποκατάσταση της πίστης και στη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v