Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτογενές έλλειμμα το 2015 «βλέπουν» οι θεσμοί

Νέα καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών. Τι σηματοδοτεί η καθυστέρηση της Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. Στο 3% η εκτίμηση για την ύφεση φέτος. Ανέφικτο το πρωτογενές πλεόνασμα 1%. Η ύφεση ροκανίζει την απόδοση των πρόσφατων μέτρων.

Πρωτογενές έλλειμμα το 2015 «βλέπουν» οι θεσμοί

Τον καμβά των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών προβλέψεων πάνω στον οποίο θα αρχίσει να οικοδομείται το νέο μνημόνιο άρχισαν να συνθέτουν από χθες τα κλιμάκια των ελεγκτών σε συνεργασία με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί και ενδεχομένως όσα ληφθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν φαίνονται επαρκή να εξουδετερώσουν τα δημοσιονομικά απόνερα της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η ελληνική οικονομία υπό το βάρος και των capital controls και οι αρχικές εκτιμήσεις από την πλευρά των θεσμών κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 3% φέτος.

Ύφεση αυτής της τάξεως οδηγεί σε πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ακυρώνοντας τον προηγούμενο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος. Ο μοναδικός στόχος τον οποίο εξακολουθεί να θεωρεί ρεαλιστικό το υπουργείο Οικονομικών είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και όλοι οι ενδιάμεσοι στόχοι τελούν υπό αναθεώρηση σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Υπό αναθεώρηση τελούν ακόμα και οι πρόσφατες προβλέψεις για τη δημοσιονομική απόδοση.

Τα τεχνικά κλιμάκια βρέθηκαν χθες από νωρίς το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ σε χρόνο παράλληλο έτρεχαν συναντήσεις σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου όπου διαμένουν οι ξένες αποστολές.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε θετικό κλίμα, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή ή το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εμπλοκή με το ΔΝΤ; 

Στην Αθήνα βρίσκονταν ήδη από χθες, συντονίζοντας τις τεχνικές ομάδες, ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν και ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ. Από σήμερα, στην ομάδα εντάσσεται και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM Νίκολα Τζιαμαρόλι, ενώ αύριο τελικά αναμένεται να έλθει και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Ενώ η κυβέρνηση ήταν ενήμερη ότι η κ. Βελκουλέσκου θα ήταν σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις, το σκηνικό άλλαξε απότομα αιφνιδιάζοντας ακόμα και κυβερνητικά στελέχη. Η αιτία της νέας καθυστέρησης είναι προς το παρόν απροσδιόριστη. Πιθανολογείται ότι μπορεί να συνδέεται με εσωτερικά ζητήματα του ΔΝΤ χωρίς να αποκλείεται η αναβολή να έχει και διαστάσεις που σχετίζονται με τις γνωστές διαφορετικές γραμμές ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν. 

Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Αντρέεβα εκτιμούσε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα είναι εφικτή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Επανέλαβε όμως ότι θα χρειαστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση.

Μετράνε πάλι τα κουκιά

Η επικαιροποίηση των δημοσιονομικών προβλέψεων βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα και τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν στις 15 Ιουλίου. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στον ΦΠΑ κρίνεται πλέον αμφίβολο αν θα αποδώσουν φέτος τα 795 εκατ. ευρώ που αποτυπώνονταν στην έκθεση του ΓΛΚ, καθώς έχει μεσολαβήσει κάθετη πτώση της κατανάλωσης.

Σε παλαιότερες εποχές, αποκλίσεις στις προβλέψεις ανάπτυξης(!) και συνακόλουθα αποκλίσεις επί των δημοσιονομικών στόχων σήμαιναν αυτόματα την ενεργοποίηση των δυνάμεων διορθωτικών παρεμβάσεων. Πρόσθετα μέτρα δηλαδή για να κλείσει το κενό. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, θεωρείται πρακτικά αδύνατο να γυρίσει το πρωτογενές ισοζύγιο από έλλειμμα σε πλεόνασμα. Θα απαιτούνταν ένα βουνό μέτρων τα οποία απλώς θα ρούφαγε η ύφεση.

Η απόσταση που χωρίζει το πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ από πρωτογενές πλεόνασμα 1% είναι της τάξεως των 3,6 δισ. ευρώ και ακόμα και οι δανειστές αντιλαμβάνονται ότι φέτος είναι πρακτικά αδύνατο να γυρίσει το καράβι.

Γι΄ αυτό και φαίνεται να αποδέχονται, ακόμα και πρωτογενές έλλειμμα ρίχνοντας το βάρος της προσαρμογής στο 2016.

Σήμερα, αναμένονται συναντήσεις με στελέχη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, αναμένονται συναντήσεις και με στελέχη των τραπεζών, ενώ όλα δείχνουν ότι σύντομα θα υπάρξει συνάντηση των επικεφαλής και με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο.

Αρμόδια πηγή η οποία ρωτήθηκε χθες βράδυ για το ενδεχόμενο συνάντησης, έλεγε χαρακτηριστικά πως «αν ζητήσουν ραντεβού με τον υπουργό θα το έχουν».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v