Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάλι μύλος με τον ΦΠΑ

Νέα εγκύκλιος διευκρινίσεων για τον ΦΠΑ και τα προϊόντα που υπάγονται στον αυξημένο συντελεστή 23%. Τι αναφέρει για τα... αλατισμένα σουβλάκια και τα... σπυριά σταριού πάνω στο στάχυ. Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες της Κ. Σαββαϊδου.

Πάλι μύλος με τον ΦΠΑ

Εγχειρίδιο συντελεστών ΦΠΑ θα πρέπει να έχουν ανά χείρας οι επαγγελματίες προκειμένου να μην βρεθούν μπλεγμένοι με την εφορία αν κάνουν το λάθος και εντάξουν κάποια από τα πωλούμενα αγαθά τους σε λανθασμένο συντελεστή.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, επιχειρεί με νέα εγκύκλιό της να ξεμπλέξει το κουβάρι του ΦΠΑ δίνοντας αναλυτικές διευκρινίσεις μεταξύ άλλων για το ποιος συντελεστής επιβάλλεται στην περίπτωση όπου ο κιμάς δεν είναι μόνο μοσχαρίσιος (23%) αλλά αναμεμειγμένος και με άλλο είδος κρέατος το οποίο δεν μπορεί να διαχωριστεί (αν είναι χωριστά μοσχαρίσιος 23% και χοιρινός 13%, αν είναι ήδη αναμεμειγμένο όλο 23%) και τι συντελεστές επιβάλλονται όταν κάποιος παίρνει από το σουβλατζίδικο, πακέτο σουβλάκι, πατάτες, νερό και ψωμί.

Αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωση τον παίρνει η μπάλα της εστίασης και όλα τα προϊόντα υπάγονται στον συντελεστή 23%. Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

Η εγκύκλιος είναι σούπερ αναλυτική, καλύπτοντας από κρεοπωλεία και εστιατόρια, έως φροντιστήρια και πώληση βολβών και σπόρων. Μπαίνει σε τέτοια λεπτομέρεια διευκρινίζοντας ακόμα και ότι αν τα σπυριά από το σιτάρι πωλούνται πάνω στο στάχυ, ο συντελεστής ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται είναι 13%.

Δείτε την εγκύκλιο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v