Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Αλλαγή των συμφωνηθέντων θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμά ότι η ύφεση ,χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα,μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4%-5%,ανάλογα και με τις διεθνείς εξελίξεις και θα κορυφωθεί τους επόμενους 6 με 8 μήνες. Τι δηλώνει για τα capital control.

Δραγασάκης: Αλλαγή των συμφωνηθέντων θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου

«Κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθέντων θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί κανένα συγκεκριμένο αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κίνδυνος για Grexit είναι υπαρκτός .Αλλά θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της που θα καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βέθος χρόνου», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ.Δραγασάκης παρουσιάζει τον "οδικό χάρτη" για την άρση του capital controls και αναφέρει ότι «οι έλεγχοι θα συνεχίσουν ημέρα με την ημέρα να χαλαρώνουν. Ομως ,για την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με τον "οδικό χάρτη"για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το πιστωτικό σύστημα και τις οικονομικές προοπτικές γενικότερα»

Τονίζει ότι «οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προστατεύονται και αν η προστασία αυτή αρθεί ,θα υπάρξει ανεπανόρθωτη κρίση εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα ,αλλά και στην Ευρώπη προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Κάθε κούρεμα καταθέσεων θα είναι μια τιμωρία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που κράτησαν τα χρήματά τους στη χώρα ,έναντι εκείνων που διατηρούν τα χρήματα και τους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό».

Προσθέτει ότι «θέμα ενοποίησης τραπεζών υπάρχει σχετικά με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.Πρέπει να προχωρήσει και ήδη γίνονται κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.Για το εσωτερικό της χώρας τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από καμιά πλευρά .Αλλωστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θεωρείται υπερσυγκεντρωμένο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμά ότι η ύφεση ,χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα,μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4%-5%,ανάλογα και με τις διεθνείς εξελίξεις και θα κορυφωθεί τους επόμενους 6 με 8 μήνες .Από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα μπορούσε να αρχίσει η ανάκαμψη».Απαντώντας σε ερώτηση με ποιόν τρόπο θα μπορούσε η ύφεση να περιοριστεί προσθέτει ι «με την ψήφιση της συμφωνίας ,την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ,τη ρύθμιση του χρέους θα υποχωρήσει η αβεβαιότητα ».

Ο κ.Δραγασάκης αναφερόμενος στις δηλωσεις του κ.Βαρουφάκη σημειώνει πως «αν κάποιος θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ ,δεν έχει παρά να αποδεχτεί τις προτάσεις του κ.Σόιμλε ή του Eurogroup».Επισημαίνει δε πως «όταν έρθει η ώρα ,η κυβέρνηση έχει να πεί πολλά για φίλους και αντιπάλους και με στοιχεία».

Τέλος,σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «το κόμμα δεν βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης, ούτε διάσπασης και είναι σε πορεία ανασύνθεσης και ουσιαστικής επανίδρυσής του.Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής έδειξε ότι υπάρχουν άτομα που νιώθουν πρώτα ΚΟΕ και μετά ΣΥΡΙΖΑ,πρώτα ΔΕΑ,Πλατφόρμα και μετά ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια από τα άτομα αυτά ίσως αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ,αν και δεν τα διώχνει κανείς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v