Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς παίζεται το παζάρι για μέτρα και... κάλπες

Ικανοποίηση από Ε.Ε. για την πορεία των συζητήσεων. Τι σχεδιάζεται για τα πλεονάσματα και ποια είναι τα ανοικτά θέματα. Ο ρόλος του ΔΝΤ και η πολιτική βούληση για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εντός χρονοδιαγράμματος, με στόχο της Αθήνας... τις κάλπες.

Πώς παίζεται το παζάρι για μέτρα και... κάλπες

Οι όροι (Memorandum of Understanding) του τρίτου δανείου αναμένεται να είναι αυτοί που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας καθώς, όπως υποστηρίζουν παράγοντες με γνώση των διαπραγματεύσεων, εάν είναι «βατοί» και όχι τόσο εμπροσθοβαρείς, τότε η ψηφοφορία για νέο πακέτο στήριξης ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να περάσει τον σκόπελο της ελληνικής Bουλής κρατώντας το κρίσιμο όριο των 120 βουλευτών.

Υψηλά ιστάμενος παράγοντας της Κομισιόν ανέφερε στο Euro2day.gr ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα πάνε «καλύτερα του αναμενομένου» και ότι εάν συνεχιστούν οι ρυθμοί εργασίας ως έχουν, τότε η συμφωνία είναι προ των πυλών παρά τα ανοικτά θέματα που παραμένουν στο τραπέζι.

Ο αξιωματούχος επανέλαβε ότι η προεργασία που έγινε μεταξύ της Ε.Ε. και του υπουργού Oικονομικών κ. Τσακαλώτου απέδωσε καρπούς καθώς οι συνομιλίες έχουν μια «σταθερή βάση». Υπογράμμισε δε, ότι η εντολή του κ. Αλέξη Τσίπρα να κλείσει το θέμα μέχρι τις 11 Αυγούστου, ώστε να ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες μέχρι τις 18 και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου δανείου στις 20 Αυγούστου για να πληρωθεί η ΕΚΤ, μέχρι στιγμής γίνεται πράξη.

Στην Κομισιόν υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και παρά τα όποια διαδικαστικά ζητήματα (όπως αργοπορία στην παράδοση στοιχείων και δεδομένων) διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι όλα βαίνουν καλώς. Εχει γίνει αντιληπτό ότι η αργοπορία δεν οφείλεται σε πολιτικά τρικ, αλλά σε ένα δημόσιο τομέα και υπουργεία που δεν είναι καλά οργανωμένα και πλήρως στελεχωμένα, με αρκετούς αρμόδιους υπαλλήλους να βρίσκονται σε θερινή άδεια.

Επιπλέον, όπως μαθαίνουμε, ο «πάγος» μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, έσπασε στα γενέθλια του κ. Τσίπρα μέσω θερμής ανταλλαγής μηνυμάτων.

Πηγή της ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να προχωρήσει γρήγορα το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, κάτι που ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ωστόσο φέρεται σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες να πιέζει για «αλλαγές» του τραπεζικού συστήματος της χώρας και μέσω συγχωνεύσεων μετά τη διεξαγωγή των στρες τεστ.

Όσο για τα ανοικτά θέματα, τρία είναι αυτά στα οποία εστιάζουν οι δανειστές (Quadriga) που μπορεί να προκαλέσουν πιθανή αργοπορία:

1. Το Ταμείο της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
2. Οι ιδιωτικοποιήσεις και πώς θα προχωρήσουν με διαδικασίες εξπρές. Εδώ υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, όμως πρέπει να αποσαφηνιστεί ο τρόπος, ο χρόνος αλλά και το εάν μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
3. Η παράγραφος που θα αναφέρει τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Εδώ εν πολλοίς θα κριθεί και ο χρόνος των εκλογών στη χώρα μας, όπως εκτιμούν παράγοντες της Ε.Ε.

Όσο για την άποψη του ΔΝΤ ότι πρέπει να διατηρηθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα-στόχοι μέχρι το 2018 υπάρχει διχογνωμία, καθώς η Κομισιόν υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί η απαραίτητη ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Σε σχετική ερώτηση, η κοινοτική πηγή μας ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς η Ε.Ε. είναι αυτή που υπογράφει το δάνειο μέσω του ΕΣΜ.

«Ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει διακριτός, όμως δεν αναμένουμε να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις σε ένα ευρωπαϊκό δάνειο», ανέφερε η πηγή.

Το Euro2day.gr πρώτο έγραψε ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στο πρώτο μέρος του δανείου καθώς ήδη έχει ένα πρόγραμμα που τυπικά τουλάχιστον τρέχει μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Εκταμιεύσεις δόσεων έτσι και αλλιώς δεν γίνονται από τον Ιούνιο του 2014, καθώς η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια των μεταρρυθμίσεων και του χρέους. Έτσι το ΔΝΤ μπορεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το νέο πρόγραμμα τον Νοέμβριο, μετά την πρώτη αξιολόγηση και βεβαίως μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους. Μέχρι τότε συμμετέχει τεχνικά στην κατάρτιση του τρίτου δανείου μέσω ΕΣΜ και τυπικά μέσω του υπάρχοντος, χωρίς ωστόσο να αναμένουμε οποιαδήποτε εκταμίευση δόσης.

Τα υπόλοιπα 16 δισεκατομμύρια αναμένεται να ενσωματωθούν στο νέο δάνειο. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ενημερώσει την Ε.Ε. από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου ότι το Ταμείο ενδέχεται να μη συμμετέχει με δανειακή σύμβαση μέχρι να δοθεί μια απάντηση στο χρέος.

Κάπου εδώ βασίζεται και ένα από τα επικρατέστερα κυβερνητικά σενάρια το οποίο καλοβλέπουν και οι μετριοπαθείς φωνές της Ε.Ε.

Εάν τελικά η δανειακή σύμβαση περιέχει μέτρα τα οποία θα διασκορπιστούν μέσα σε τρία χρόνια και εάν «περάσει» η άποψη της Κομισιόν ότι το 2015 δεν πρέπει να επιβληθούν άλλα υφεσιακά μέτρα, τότε ο πρωθυπουργός θα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, μετά την πρώτη αξιολόγηση (μέσα στο Νοέμβριο εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα) και έχοντας μπροστά του τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, η συζήτηση της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει τότε.

Βεβαίως τίποτα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο καθώς ΕΣΜ, ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι εφόσον τα πολλά χρήματα θα δοθούν στη χώρα μας στην αρχή του προγράμματος, τότε και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς λόγω «αμαρτωλού παρελθόντος». Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το ύψος της ύφεσης για φέτος, που μπορεί να ξεπεράσει το 3%, για να υπάρξουν τελικές αποφάσεις. Η Κομισιόν καταθέτει το επιχείρημα ότι εφόσον κάθε τρεις μήνες θα γίνεται αξιολόγηση (όπως παλιά), τα MoU θα ξαναγράφονται και θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Με άλλα λόγια, μπορεί τώρα να επιχειρηθεί μια πολιτική προσέγγιση στο ζήτημα, ώστε να μη γίνουν άμεσα εκλογές και στην πρώτη αξιολόγηση να συζητηθούν υψηλότερα πλεονάσματα, νέα μέτρα κ.λπ.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει σκεπτικισμός για τις διαρροές περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο καθώς θεωρούν ότι οι σκληροπυρηνικοί θα χρησιμοποιήσουν τη δικαιολογία γιατί να υπερψηφίσουν ένα δάνειο για μια χώρα που βαδίζει σε εκλογές πριν καν εφαρμόσει τους όρους του δανείου.

Όσο για το δάνειο-γέφυρα, όλοι στην Ε.Ε. γνωρίζουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει διάθεση για κάτι τέτοιο και ότι οι δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί στοχεύουν στο να καθησυχάσουν τις αγορές, απομακρύνοντας τα σενάρια Grexit που παραμένουν πάνω στο γραφείο του κ. Σόιμπλε...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v