Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Το μεταναστευτικό υπερβαίνει την Ελλάδα

Πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ η αρχή του διαμοιρασμού ευθύνης, τόνισε ο πρωθυπουργός ασκώντας κριτική στην εθελοντική βάση αντιμετώπισης του θέματος από την ΕΕ. Τάχθηκε υπέρ του συντονισμού με τις όμορες χώρες όπως η Τουρκία.

Τσίπρας: Το μεταναστευτικό υπερβαίνει την Ελλάδα
Την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών, την άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες και τη διεθνοποίηση του προβλήματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του στο υπουργείο Εσωτερικών, για τις αυξημένες μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές στη χώρα μας.

Το πρόβλημα έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων -ιδίως της Συρίας-, καθώς οι χώρες αυτές αποτελούν πεδία στρατιωτικών επιχειρήσεων, και της παρέμβασης της Δύσης είπε ο κ. Τσίπρας ενώ το πρόβλημα καλούνται να το λύσουν οι χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, σημείωσε.

Το πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ η αρχή του διαμοιρασμού ευθύνης, άσκησε κριτική στην εθελοντική βάση αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τάχθηκε υπέρ του συντονισμού με τις όμορες χώρες όπως η Τουρκία, στην οποία, όπως είπε, πρέπει να κατευθυνθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για μεγαλύτερο έλεγχο των μεταναστατευτικών ροών.

Είπε επίσης ότι η χώρα μας, που αντιμετωπίζει ήδη κρίση, θα κινητοποιήσει τις κρατικές δομές, τις δομές της ΤΑ αλλά και την εθελοντική προσφορά, και ανακοίνωσε ότι βρέθηκε αξιοπρεπής χώρος μετεγκατάστασης των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως σε περιοχή όχι μακριά από την Αθήνα, όπου θα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υποδομές ρεύματος, ύδρευσης κ.λπ.

Αλληλεγγύη και όχι ευχολόγια στο μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη τη Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από την έναρξη της σύσκεψης, υπό την προεδρία του, για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές, στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο θέμα αυτό θα φανεί, είπε ο πρωθυπουργός, εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στον δανεισμό με δυσμενείς όρους, ή έχει πραγματική βάση.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, επέμεινε ο πρωθυπουργός ,ή αν ο καθένας θα κοιτάζει τα σύνορά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία, διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκατ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.


VIDEO 1 - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ από realmedialive

ΠΗΓΗ: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο