Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκρίθηκε δάνειο 86 δισ. για την Ελλάδα

Στα 26 δισ. ευρώ η πρώτη δόση, εκ των οποίων τα 10 δισ. για τις τράπεζες. Με προαπαιτούμενα και σταδιακά τα 3 δισ. ευρώ που αφορούν την αγορά. Εμφαση στην «ευρεία πλειοψηφία» της Βουλής έδωσε ο Ντάισελμπλουμ. Οκτώβριο θα εξεταστεί το χρέος. Ολη η απόφαση.

Εγκρίθηκε δάνειο 86 δισ. για την Ελλάδα

Υπήρξε θετικό αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ευχαριστώντας την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς για την προσπάθεια των τελευταίων ημερών.

Το δάνειο είναι 86 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση θα είναι 26 δισ. ευρώ και θα εκταμιευτεί προκειμένου να μπουν στην άκρη 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Από τα υπόλοιπα 16 δισ. τα 13 θα διατεθούν την Τετάρτη και 3 δισ. ευρώ σε δόσεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με βάση προαπαιτούμενα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανάσες ρευστότητας η αγορά θα δει από ένα ποσό 500 εκατ. ευρώ που περισσεύει από τα 13 δισ. ευρώ, αλλά και τα 3 δισ. ευρώ που όμως δεν θα δοθούν αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις της Αθήνας.

Αναφορικά με το χρέος σημείωσε ότι θα εξεταστεί τον Οκτώβριο και ότι η βασική αρχή που εξετάζει το Eurogroup σχετίζεται με το εάν είναι «εξυπηρετήσιμο», το κατά πόσο δηλαδή μπορεί η χώρα να το αποπληρώνει τόσο τώρα όσο και βάθος χρόνου. Με βάση αυτή την αρχή θα εξεταστεί το θέμα, τόνισε και σημείωσε ότι επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αναγνώρισε πάντως ότι η Κρ. Λαγκάρντ που μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης δεν μπορούσε να δεσμευτεί καθώς απαιτείται απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Καταφέραμε να λύσουμε τα τελευταία ανοικτά θέματα δήλωσε, συμπλήρωσε και τόνισε:

* Η τεχνική συμφωνία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και αν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα θα επαναφέρει την Ελλάδα σε ανάκαμψη.

* Είδαμε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που βοήθησαν στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

* Η τεχνική συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές και ευρείες μεταρρυθμίσεις και καλύπτει σειρά θεμάτων.

* Στις τράπεζες θα ακολουθήσει stress test και ανακεφαλαιοποίηση. Δεν θα υπάρξει bail in στις καταθέσεις, ωστόσο θα υπάρξει για τους senior (υψηλής εξασφάλισης) ομολογιούχους. H διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοεμβρίου.

* Οι διαδικασίες για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρωθούν έως το Δεκέμβριο και η ιδιοκτησία των τραπεζών θα μεταφερθεί στο Ταμείο.

Ο ίδιος καλωσόρισε την υιοθέτηση των prior action και όπως είπε οι θεσμοί ενέκριναν τα όσα νομοθετήθηκαν.

Ερωτηθείς για την πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σημείωσε ότι «για εμένα σημασία έχει ότι μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου ενέκρινε το πρόγραμμα», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική κατάσταση αρνούμενος να κάνει περαιτέρω «εικασίες» για τις εξελίξεις.

Υπάρχουν δυο στοιχεία, σημείωσε. Από την μια η συνεργασία με την κυβέρνηση μετά τις αλλαγές που έκανε (σ.σ. ανασχηματισμός, αλλαγή διαπραγματευτικής ομάδας) βελτίωσαν κατακόρυφα τη συνεργασία. Από την άλλη υπάρχει μεγάλη στήριξη στο πρόγραμμα από κόμματα στα δεξιά και το κέντρο.

Η στάση του ΔΝΤ και το χρέος

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ασκήθηκαν πιέσεις να υπάρξει δέσμευση του ΔΝΤ ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν τη συμμετοχή του Ταμείου αλλά γνώριζαν ήδη από τον Ιούλιο από την Κριστίν Λαγκάρντ ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν τον Οκτώβριο.

Υπάρχουν δυο σημαντικά θέματα τα οποία το Ταμείο θέλει να ξεκαθαριστούν: το ασφαλιστικό που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον Οκτώβριο. Το δεύτερο είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς πιστεύουμε είπε ο κος Ντάισελμπλουμ ότι αν το πρόγραμμα μπει σε εφαρμογή θα βοηθήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να σκεφτούμε περισσότερα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος.

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, υπάρχει γενική συμφωνία να δούμε την εξυπηρέτηση του χρέους ως αρχή. Το εάν δηλαδή η Ελλάδα μπορεί σε μια περίοδο, για παράδειγμα, 30 ετών, να εξυπηρετήσει το χρέος της. ανάλυση έγινε από την Κομισιόν και τον ESM και αυτή η συζήτηση θα επανέλθει τον Οκτώβριο. Εκτιμούμε ότι για μακρά περίοδο το χρέος είναι βιώσιμο και μόνο μετά από αρκετά χρόνια ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αν δεις το θέμα μέσα από την αρχή της εξυπηρέτησης.

Υποστήριξε ότι αυτή η αρχή είναι ο καλύτερος τρόπος να εξεταστεί. Θα δούμε αν κάτι πρέπει να γίνει τώρα ή αργότερα και το τι μπορεί να γίνει τον Οκτώβριο.

Ντομπρόβσκις: Σημαντικό να υπάρξει πλήρης εφαρμογή

Από την πλευρά του ο Βλ. Ντομπρόβσκις χαιρέτησε τη συμφωνία. Σημείωσε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επιβάρυναν την οικονομία που αντί για ανάπτυξη οδεύει φέτος σε ύφεση. Γι΄ αυτό τόνισε ότι είναι σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα και για το λόγο αυτό άλλαξαν οι στόχοι για το πλεόνασμα.

Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τη χρηματοδότηση αλλά και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και επενδύσεις, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει πλήρης εφαρμογή και αυτό απαιτεί ισχυρή «ιδιοκτησία» από την Αθήνα.

Το κοινοβούλιο της Ελλάδας ενέκρινε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα τόσο με το πακέτο των 35 δισ. ευρώ όσο και με τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση.

Ρέγκλινγκ: Στα 32,5 χρόνια η μέση λήξη των δανείων, 1% το επιτόκιο

Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα σε πρόγραμμα σημείωσε ο επικεφαλής του ESM και τόνισε ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά και την αλλαγή στρατηγικής της Αθήνας.

Το πρόγραμμα που θα τρέξει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 είναι έως 86 δισ. αλλά δεν αναμένεται να διατεθεί όλο το ποσό από τον ESM καθώς προβλέπεται να συμμετάσχει το ΔΝΤ αλλά και να υπάρξουν ποσά που θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, θα υπάρξει εν τέλει και έξοδος στις αγορές.

Τα δάνεια θα έχουν μέση λήξη 32,5 έτη, συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει την κάλυψη των δανειακών αναγκών αλλά και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Αθήνας. Οσο για το επιτόκιο, το τοποθέτησε πέριξ του 1%.

Σημείωσε ότι τα χρήματα για τις τράπεζες θα κρατηθούν σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με συνεισφορά από το ΔΝΤ, στους όρους του νέου μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής του ESM.

Το Eurogroup επιδοκιμάζει τις ελληνικές αρχές για την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν, όπως φαίνεται από την ομαλοποίηση των μεθόδων εργασίας με τους θεσμούς και την διενέργεια των διαπραγματεύσεων με αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο. Η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με παραμέτρους και βασικούς στόχους που έθεσε η Σύνοδος της 12ης Ιουλίου και προσφέρει ένα περιεκτικό πλαίσιο για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας προς ένα βιώσιμο μονοπάτι.

Το Eurogroup καλωσορίζει το μεγάλο εύρος των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), τα οποία αν εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα θα επιλύσουν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια αποφασιστική και όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων όπως περιγράφονται στο MoU θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης, που θα βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα, υψηλή απασχόληση και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Ελλάδα θα στοχεύσει σε μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, με ένα δημοσιονομικό μονοπάτι πρωτογενών ισοζυγίων ύψους -0,25% το 2015, 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018 να επιτυγχάνεται μέσω παραμετρικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με την στήριξη μέτρων για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με στόχο να διασφαλίσει την βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την ακριβοδικία του. Θα εξειδικεύσει πολιτικές για να καλύψει πλήρως τον δημοσιονομικό αντίκτυπο από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού το 2012 και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία αποδεκτών εναλλακτικών μέτρων ως τον Οκτώβριο του 2015.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί επιπλέον σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για το άνοιγμα της οικονομίας σε επενδύσεις και στον ανταγωνισμό, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό και την αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την διασφάλιση της σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέτρων για την ενίσχυση του πλαισίου για την αφερεγγυότητα και μια σημαντικής βελτίωσης της διοίκησης των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μετά τα αποτελέσματα του ελέγχου για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και των stress tests ως το τέλος του έτους, το εργαλείο του bail in θα εφαρμοστεί στους κύριους ομολογιούχους (senior bondholders), ενώ θα εξαιρεθεί το bail in στους καταθέτες.

Το Eurogroup τονίζει ότι οι συμφωνηθέντες όροι (conditionality) πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω όπως έχει ζητήσει το ΔΝΤ, ειδικά στους τομείς των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και στην στρατηγική και την διοίκηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε συμφωνία με τους τρεις θεσμούς, ώστε να είναι έτοιμοι για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ESM.

Επιπλέον η Ελλάδα θα λάβει άμεσα αναγκαία βήματα για την καταπολέμηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στον τραπεζικό τομέα. Δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος, καλούμε τις αρχές να εξελίξουν τα απαιτούμενα εργαλεία για τον στόχο αυτό, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος της αγοράς εξυπηρέτησης και διάθεσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τις κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτοι οφειλέτες και να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας bad bank.

Η συμμόρφωση με τους όρους του MoU θα εποπτεύεται από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 13 (7) της Συνθήκης του ESM.

Το Eurogroup τονίζει ότι ένα σημαντικό ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup καλωσορίζει την δέσμευση των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν μια νέα νομοθεσία για την διασφάλιση διαφανών διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και κατάλληλων τιμολογήσεων των στοιχείων ενεργητικού, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΟΣΑ και τα κριτήρια της διοίκησης των δημόσιων εταιρειών.

Για να διασφαλιστεί μια πιο φιλόδοξη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ένα ανεξάρτητο ταμείο θα εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα υπό την επίβλεψη των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών ως το τέλος του 2015 και θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση ανεξάρτητα αποτιμημένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα αποφεύγει τις πωλήσεις σε τιμές εκποίησης.

To Eurogroup αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει το σχέδιο για αυτό το ταμείο ως το τέλος του Οκτωβρίου του 2015, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ως το τέλος του έτους.

Η αποστολή του θα είναι να αναγνωρίσει γρήγορα, να μεταφέρει μέχρι την λήξη του προγράμματος και να διαχειριστεί πολύτιμα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων μειοψηφικών συμμετοχών και να αυξήσει την αξία τους σε επαγγελματική βάση.

Αυτό θα περιλαμβάνει και τις μετοχές των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους, ενισχύοντας έτσι την διοίκηση των τραπεζών.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ μπορεί να πραγματοποιηθεί, βάζοντας τα στοιχεία ενεργητικού στην αγορά, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων στοιχείων ενεργητικού και 50% κάθε εναπομείναντος ευρώ (50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Η νομοθεσία για την εγκαθίδρυση του Ταμείου θα υιοθετηθεί σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το Eurogroup εκτιμά ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει επιπρόσθετα σημαντικά νομοθετικά βήματα τις τελευταίες ημέρες. Αυτό στηρίζει την σταδιακή διαδικασία ανάκτησης της εμπιστοσύνης, με την επίδειξη αποφασιστικότητας και ιδιοκτησίας του προγράμματος.

Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την πλευρά των φόρων και των δαπανών, νομοθεσία για την πρόωρη συνταξιοδότηση καθώς και ένα εκτεταμένο σύνολο δράσεων σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις αγορές προϊόντων. Επιπρόσθετα, σε συμφωνία με την ανακοίνωση του Eurogroup στις 16 Ιουλίου, οι ελληνικές αρχές πήραν μέτρα για να προσαρμόσουν και να ολοκληρώσουν την νομοθεσία που υιοθετήθηκε στις 15 Ιουλίου του 2015.

Οι αρχές ανακάλεσαν επίσης έναν αριθμό διατάξεων που υπαναχωρούσαν από προηγούμενες δεσμεύσεις του προγράμματος.

Το Eurogroup καλωσορίζει ότι η εφαρμογή αυτών των προαπαιτούμενων δράσεων έχει αξιολογηθεί θετικά από τους θεσμούς. Οι ελληνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεση τους να ολοκληρώσουν ως τον Σεπτέμβριο τις δράσεις παρακολούθησης που έχουν αναγνωρίσει οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να προσαρμόσουν τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυρία σε συμφωνία με την πρόταση των θεσμών.

Με βάση την αξιολόγηση των θεσμών, η συμφωνία στήριξης από τον ESM θα καλύπτει ένα ποσό 86 δισ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει ένα μαξιλάρι ως και 25 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό τομέα ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης.

Η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ υπό τον νέο πρόγραμμα του ESM θα αποτελείται από δύο υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση των 16 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί στην Ελλάδα σε διάφορες εκταμιεύσεις, ξεκινώντας με μια εκταμίευση 13 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου, που θα ακολουθηθεί από περισσότερες εκταμιεύσεις το φθινόπωρο, ανάλογα με την εφαρμογή σημαντικών προαπαιτούμενων με βάση τα μέτρα που περιγράφονται στο MoU και θα εξακριβωθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα συμφωνηθούν από το EWG.

Η δεύτερη δόση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης που θα ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει διαθέσιμη αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση και όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου, εφόσον έχει ολοκληρωθεί το AQR και τα stress tests και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι πόροι αυτοί θα μεταφερθούν αρχικά στον χωριστό λογαριασμό του ESM και θα μπορούν να απελευθερωθούν με την σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM.

Η ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους (DSA) πραγματοποιήθηκε από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ όπως προβλέπεται στο άρθρο 13(1) της συνθήκης του ESM.

H ανάλυση συμπεραίνει πως η διατηριμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με εκτεταμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα και επιπρόσθετα μέτρα ανακούφισης χρέους χωρίς ονομαστικά κουρέματα.

Σύμφωνα και με τη δήλωση της 12ης Ιουλίου το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει εφόσον χρειαστεί πιθανά επιπρόσθετα μέτρα (πιθανόν περίοδο χάριτος και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής) με στόχο να διασφαλίσει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι σε διατηρίσιμα επίπεδα.

Αυτά τα μέτρα θα έχουν ως όρο την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ESM και θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική αναθεώρηση του προγράμματος.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι ονομαστικά κουρέματα στο χρέος (OSI) δεν μπορούν να υπάρξουν.

To Εurogroup θεωρεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως απαραίτητη και καλοσωρίζει την πρόθεση της διοίκησης του Ταμείου να προτείνει στο Executive Board να εξεταστεί περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα όταν ολοκληρωθούν οι δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις και όταν μια συμφωνία για μια πιθανή ανακούφιση χρέους έχει πραγματοποιηθεί.

Μόλις εγκριθεί, η πλήρης εμπλοκή του ΔΝΤ αναμένεται να μειώσει σημαντικά τη χρηματοοικονομική συμμετοχή του ESM.

Tο Eurogroup καλοσωρίζει την θετική αξιολόγηση του ΔΝΤ στους συμφωνηθέντες όρους πολιτικής του MoU όπως επιβεβαιώθηκε από την Κ. Λαγκάρντ και ανυπομονεί για ένα πρόγραμμα από το Ταμείο που θα βασίζεται στους τελευταίους.

Το Eurogroup θεωρεί ότι τα απαραίτητα στοιχεία έχουν τεθεί ώστε να υπάρξουν οι εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της χρηματοοικονομικής βοήθειας από τον ESM.

To Εurogroup αναμένει ότι το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα είναι σε θέση να εξουσιοδοτήσει την Κομισιόν να υπογράψει το MoU εκ μέρους του ESM και να εγκρίνει την πρόταση για μια χρηματοοικονομική βοήθεια έως 26 δισ. ευρώ μέχρι τις 19 Αυγούστου, υπό τον όρο της έγκρισης από τις εθνικές διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v