Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο άνθρωπος που κέρδισε φέτος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Από τα 35 funds που επικεντρώνονται στην Ελλάδα, μόνο η MetLife MFC του Βασίλη Αντωνιάδη κατάφερε να βγάλει κέρδος φέτος. Σε ποιους τομείς "στοιχηματίζει" και πού βλέπει ευκαιρίες. Η στρατηγική, οι επιλογές και τα capital controls.

Ο άνθρωπος που κέρδισε φέτος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Την ώρα που οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της χώρας προκαλούσαν αναταράξεις στις αγορές, ένας άνθρωπος, ο Βασίλης Αντωνιάδης της MetLife MFC, κατάφερε να βγάλει λεφτά από ελληνικές μετοχές. Κάτι που δεν κατάφερε κανένας ανταγωνιστής του.

Το MetLife Alico M&S Domestic Equity Fund του κ. Αντωνιάδη έχει αυξηθεί κατά 4,8% φέτος, και είναι το μόνο fund από τα 35 που επικεντρώνονται στην Ελλάδα το οποίο έβγαλε χρήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg. Τα υπόλοιπα funds έχασαν κατά μέσο όρο 15%, με τη μεγαλύτερη πτώση να είναι της τάξης του 28%.

Η στρατηγική του ήταν «προφανής», όπως σχολίασε ο ίδιος. Απέφυγε τις τράπεζες και τις εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, στοιχηματίζοντας ότι θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, και αγόρασε μετοχές που θεωρούσε υποτιμημένες με βάση τα κέρδη τους και το ιστορικό της διοίκησής τους. Οι μεγαλύτερες θέσεις του fund του είναι στα ΕΛΠΕ, τον Όμιλο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων και τη Μυτιληναίος, που αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 9% φέτος.

«Υπάρχουν αρκετές υγιείς εταιρείες για να επενδύσεις», δήλωσε στο Bloomberg. «Αναφέρομαι σε κερδοφόρες εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης και αξιοπρεπείς ταμειακές ροές, ελάχιστη ή ακόμα και καμία μόχλευση, που διαπραγματεύονται με έκπτωση της καθαρής αξίας τους και με μονοψήφιους πολλαπλασιαστές».

Ο 45χρονος fund manager, που βοηθά στην επίβλεψη 19,3 εκατ. ευρώ στη MetLife MFC, διατηρεί θέση overweight στις εταιρείες παραγωγής εμπορευμάτων και σε τεχνολογικές μετοχές που σχετίζονται με τους δείκτες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης της Ελλάδας.

Τα capital controls και οι επιλογές

Στο διάστημα κατά το οποίο το χρηματιστήριο έμεινε κλειστό λόγω των capital controls, ο κ. Αντωνιάδης διατήρησε την ψυχραιμία του, ενώ δεν μετέβαλε τις θέσεις του. «Είναι μια συνεχής διαδικασία απόκτησης εμπειρίας», σχολίασε. «Είναι διαφορετικά απ' ό,τι ήταν στην αρχή της καριέρας μου το 1994. Εκείνη την εποχή, οι αγορές δεν είχαν αυτό το βάθος, όλους αυτούς τους συμμετέχοντες και την τεχνολογία».

Ο κ. Αντωνιάδης ξεκίνησε την καριέρα του στην NBG Asset Management, ενώ έχει εργαστεί και στη CPB Asset Management.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει πτώση 69% από την αρχή του έτους και οι εταιρείες που σχετίζονται με καταναλωτικά προϊόντα έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 10%. Τα funds με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι αυτά που είχαν τη μεγαλύτερη έκθεση στους τομείς αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Αν και οι τράπεζες επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος από τις αναταράξεις στην Ελλάδα, σχεδόν το ήμισυ των μετοχών στο ΧΑ έχουν καταγράψει κέρδη φέτος. Ο κ. Αντωνιάδης χαρακτηρίζει τον Όμιλο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων «cash-cow», η μετοχή των οποίων πληρώνει μερισματική απόδοση 4,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η εταιρεία διέθετε ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 151 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ή το 48% της αγοραίας αξίας της. Από την αρχή του έτους, η μετοχή της έχει καταγράψει κέρδη 3,9%.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν καταγράψει άνοδο 13% φέτος. Το α' τρίμηνο επέστρεψε στην κερδοφορία, μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα απωλειών, ενώ ο κ. Αντωνιάδης εκτιμά πως διαπραγματεύεται με discount 30% έναντι της καθαρής αξίας της, στοιχηματίζοντας πως τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Ο κ. Αντωνιάδης δείχνει επίσης προτίμηση στη μετοχή της Μυτιληναίος -η οποία έχει καταγράψει κέρδη 11% από την αρχή του έτους-, λόγω της κερδοφορίας της και του χαμηλού επιπέδου χρέους σε σχέση με τα κέρδη της.

Άλλες τοποθετήσεις του fund του κ. Αντωνιάδη είναι στη ΔΕΗ, στη Lamda Development και την ΕΛΒΑΛ.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως αν και οι επιλογές του κ. Αντωνιάδη αποδίδουν φέτος, ωστόσο το fund έχασε 32% το 2014.

Ο κ. Αντωνιάδης δηλώνει αισιόδοξος για τις προοπτικές της Ελλάδας. «Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δύσκολους καιρούς βραχυπρόθεσμα, λόγω των μέτρων λιτότητας. Όμως, αν εφαρμοστούν σωστά αυτή τη φορά οι μεταρρυθμίσεις, παραμένω αισιόδοξος μακροπρόθεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v