Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δώρο» 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό από ΕΣΠΑ

Ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στην Αθήνα ως τις 15 Οκτωβρίου. Ποιες «βοήθειες» πήρε η χώρα για την υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Τι συζήτησαν ο Γ. Σταθάκης με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ.

«Δώρο» 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό από ΕΣΠΑ

Σε εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό, μεταφράζεται η πρόωρη εκταμίευση του 5% των πληρωμών της ΕΕ που εκκρεμούν έως το κλείσιμο των προγραμμάτων του παλαιού ΕΣΠΑ και ο διπλασιασμός της προχρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ από 7% σε 14%, όπως ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση που είχε με την Επίτροπο περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν αρμόδια Κυβερνητικά στελέχη η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 2 δισ. ευρώ έως τις 15 Οκτωβρίου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, πάντως, ανέφεραν στο Euro2day.gr πως η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής δεν σημαίνει ότι θα εισρεύσουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια. 

Η επίτροπος σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, ανέφερε πως έδωσε μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διότι υπήρχαν αντιδράσεις από άλλες χώρες που ήθελαν την ίδια αντιμετώπιση με την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη αναμένεται το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εφαρμογή των μέτρων ειδικής μεταχείρισης για την Ελλάδα ως προς το ποσοστό συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και για την αυξημένη προκαταβολή του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ προβλέπει:

- Την αποδέσμευση του 5% των αποπληρωμών του ΕΣΠΑ 2007-2013.

- Αναδρομική αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 στο 100% από το 95% που είναι σήμερα, ώστε να εξοικονομηθούν κεφάλαια από τον ελληνικό προϋπολογισμό.

- Διπλασιάζεται ο συντελεστής προχρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 από το 7% στο 14%.

Κρέτσου: 

«Είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον Υφυπουργό για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση», δήλωσε η επίτροπος. «Θεωρώ πολύ καλή εξέλιξη τη δημιουργία θέσης ειδικά για τον συντονισμό των διαρθρωτικών ταμείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε ειδικά μέτρα για την Ελλάδα. Αύριο μάλιστα αναμένεται να ψηφιστεί η τροποποίηση της νομοθεσίας στο Ευρωκοινοβούλιο για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας. Με την υιοθέτηση αυτών των ειδικών μέτρων, θα ανοίξει ο δρόμος για να αξιοποιηθούν 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Η Επιτροπή πρότεινε η συγχρηματοδότηση προς την Ελλάδα να αυξηθεί στο 100% για την περίοδο 2007-2013, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο κρατικός προϋπολογισμός.

Δεν ήταν εύκολο να υποστηρίξω στο Κοινοβούλιο τα ειδικά αυτά μέτρα. Ωστόσο πιστεύω ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερη και η απόφαση να την υποστηρίξουμε συνιστά μια πραγματική κίνηση αλληλεγγύης. Η εφαρμογή των μέτρων, όμως, αποτελεί 100% ευθύνη των ελληνικών αρχών και είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης το αν θα χρησιμοποιηθεί αυτή η θετική εξέλιξη προς όφελος της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v