Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανασφάλιστη» η Ελλάδα απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Παρά το γεγονός ότι οι φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα τείνουν να λάβουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, πολύ μικρό παραμένει το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών. Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

«Ανασφάλιστη» η Ελλάδα απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Οι νέες καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες «ακραίες» καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας, φούντωσαν και πάλι τις συζητήσεις στον ασφαλιστικό κλάδο σχετικά με το πόσο χαμηλό είναι το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών, καθώς και με το πόσα νοικοκυριά θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει πολύ σημαντικό κόστος, αν προηγουμένως είχαν απευθυνθεί στον ασφαλιστικό τους σύμβουλο.

Πρόκειται για συζητήσεις που επανέρχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με γνωστό παράγοντα της αγοράς να δηλώνει: «Οι φυσικές καταστροφές δεν αποτελούν πλέον σπάνιο φαινόμενο, αλλά είναι περίπου βέβαιο πως θα συμβούν στη χώρας μας -και όχι μόνο- ορισμένες φορές κάθε χρόνο. Προφανώς, η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει όσα μέτρα μπορεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις, αλλά από την άλλη πλευρά και οι συμπολίτες μας επιβάλλεται να προνοήσουν και αυτοί, ασφαλίζοντας τις περιουσίες τους στις περιπτώσεις που χρειάζεται».

Το ίδιο στέλεχος ωστόσο επεκτείνεται και στο ζήτημα των σεισμών: «Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο ζήτημα των σεισμών. Σε μια έντονα σεισμογενή χώρα, το ποσοστό των ασφαλισμένων σπιτιών είναι μονοψήφιο, ακόμη και σε περιοχές όπου δεν τίθεται ως ερώτημα το αν θα γίνει σεισμός, αλλά το πότε θα γίνει. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει προτείνει στην Πολιτεία την υποχρεωτική συνολική κάλυψη των ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών, χωρίς όμως να έχει βρει μέχρι σήμερα θετική ανταπόκριση. Δυστυχώς όμως, και οι περισσότεροι Έλληνες αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους, πιστεύοντας πως τελικά όλο και κάπως το κράτος θα συνδράμει σε περίπτωση που προκληθούν ζημιές. Η αλήθεια όμως είναι συχνά αρκετά διαφορετική».

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το άρθρο ασφαλιστικού πρακτορείου (Victoratou Insurance Brokers), το οποίο επικαλείται στοιχεία της Πυροσβεστικής για την περίοδο 2010-2014 σχετικά με τον αριθμό των πυρκαγιών και το ύψος των καταστροφών. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, το 2014 είχαμε στην Ελλάδα 6.834 πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις και άλλες 15.045 πυρκαγιές σε αστικές περιοχές. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις αστικές πυρκαγιές το 2013 κυμάνθηκαν γύρω στα 114,5 εκατ. ευρώ και το 2014 γύρω στα 50 εκατ. ευρώ (416 εκατ. κατά την πενταετία 2010-2014).

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το ίδιο ασφαλιστικό πρακτορείο, περίπου το 85% των κατοικιών παραμένει ανασφάλιστο, παρά το γεγονός ότι σήμερα το κόστος κάλυψης είναι χαμηλό (από 50 ευρώ για ετήσια κάλυψη πυρκαγιάς σε σπίτι 100 τ.μ.).

Ρωτήσαμε στέλεχος της αγοράς για το κατά πόσο συμβάλλει η οικονομική κρίση στη χαμηλή διείσδυση της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην ελληνική αγορά: «Είναι και αυτός ένας παράγοντας που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, ωστόσο σίγουρα τα χαμηλά ποσοστά χαρακτήριζαν την αγορά μας και πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ακόμη και στον κλάδο των αυτοκινήτων, εκατοντάδες χιλιάδες ήταν τα ανασφάλιστα οχήματα κατά την προηγούμενη δεκαετία, ωστόσο η είδηση περνούσε στα ψιλά.

Τώρα, ορισμένοι αποδίδουν τη χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα στην πεποίθηση των συμπολιτών μας ότι το ατύχημα θα συμβαίνει πάντοτε στο διπλανό τους και ποτέ στους ίδιους. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ευθύνη έχουν και οι ίδιες οι εταιρείες και προς την κατεύθυνση αυτή δουλεύουν εντατικά κατά τα τελευταία χρόνια», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v