Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις απεμπλοκής της αξιολόγησης από Μαξίμου

Την ανάγκη «κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας» ανέπτυξε ο Α. Τσίπρας στον Β. Ντομπρόβσκις. Εφικτός ο συμβιβασμός στα κόκκινα δάνεια, εκτιμά η κυβέρνηση. Αποκλείει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και αναζητεί πολιτική απόφαση.

Κινήσεις απεμπλοκής της αξιολόγησης από Μαξίμου

Στον απόηχο της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, η κυβέρνηση διεκδίκησε και επισήμως συμβιβασμό στο επώδυνο πακέτο Νο 2 των προαπαιτουμένων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Μαξίμου χθες το απόγευμα.

Το "θετικό κλίμα" στη συνάντηση αποδόθηκε και από τις δύο πλευρές (και) στο ελληνικό "ναι" στη Σύνοδο Κορυφής για την παραμονή 50.000 προσφύγων στη χώρα. Εξέλιξη που ικανοποίησε τους εταίρους -και ιδιαίτερα το Βερολίνο-, παρότι ο πρωθυπουργός μέτρησε τη δική του "νίκη", πετυχαίνοντας να μη μετατραπεί το Ολυμπιακό Χωριό σε στρατόπεδο "φύλαξης" αυτών των χιλιάδων προσφύγων, όπως φέρεται να ήταν η αρχική γερμανική πρόταση.

Στην ερμηνεία περί "ανταλλαγμάτων", κυβερνητικά στελέχη απαντούν με τη λέξη "διαπραγμάτευση", παραπέμποντας στο επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν: "Τηρούμε το πρόγραμμα αλλά ταυτόχρονα σηκώνουμε το μεγάλο βάρος του προσφυγικού, συνεπώς πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση".

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε ευθέως στην ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας (σ.σ. δηλαδή προειδοποίησε... για το αντίθετο), εστιάζοντας στο πιο καυτό, αυτή τη στιγμή, προαπαιτούμενο, που είναι τα κόκκινα δάνεια.

Ο κ. Ντομπρόβσκις όχι απλώς εμφανίστηκε "θετικός", αλλά φέρεται να τόνισε ότι "δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος "και να προχωρήσουμε ομαλά".
Οι πληροφορίες θέλουν τους δύο άνδρες να συζήτησαν και το ασφαλιστικό -επίσης "σε πολύ καλό κλίμα"...

Μέχρι 15 Νοεμβρίου οι τράπεζες

Ως προς τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, το Μαξίμου απαντά ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η τήρησή τους. Για παράδειγμα, ο κ. Ντομπρόβσκις ζήτησε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις τράπεζες μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί εδώ και ημέρες από την κυβέρνηση.

Κυβερνητική πηγή μάλιστα αναφέρει ότι θα κατατεθεί "στα επόμενα τρία 24ωρα", με τη λύση που θα βρεθεί στη συνέχεια για τα κόκκινα δάνεια να παίρνει τη μορφή είτε προσθήκης, είτε Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η ίδια πηγή "βλέπει" εφικτό τον συμβιβασμό απέναντι στα πολύ χαμηλά όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας που έθεσε το κουαρτέτο (διασφαλίζοντας το 15% των δανειοληπτών) και στα υψηλά που παρουσίασε η κυβέρνηση (προς όφελος του 75% των δανειοληπτών).

Ως αποδεκτή λύση εμφανίζει ένα όριο "περίπου" 160.000 στην αντικειμενική αξία και "περίπου" 1.500 ευρώ μηνιαίως για ζευγάρι χωρίς παιδιά.

"Ολοι πρέπει να βρούμε λύση"

Η κυβερνητική αισιοδοξία... πυροδοτήθηκε από την εκτίμηση που εξέφρασε ο κ. Ντομπρόβσκις κατά τη συνάντησή του με τις Επιτροπές Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων.

"Ολες οι πλευρές πρέπει να βρουν λύση πάνω σ' αυτό το πρόβλημα", είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι η Κομισιόν θα φέρει νομοθετική πρόταση στο επόμενο δίμηνο για τη διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων...

Πολιτική απόφαση για τον ΦΠΑ

Στο έτερο μέτωπο, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει ότι μπορεί να βρεθεί «πολιτική απόφαση» στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση, αποκλείει κατηγορηματικά τον συντελεστή 23%, ενώ επικαλείται κι άλλους τομείς στους οποίους «πέρασε» χαμηλότερος συντελεστής παρότι δεν προβλέπεται -για παράδειγμα στην ενέργεια, που ορίστηκε το 13% αντί του 23%.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα παράταση της εκκρεμότητας (μέχρι τις 16 Νοεμβρίου) ευελπιστώντας ότι οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους, τις οποίες έχει αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα αποδώσουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v