Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές εκτιμήσεις από 8 εταιρίες λιανεμπορίου

Σε μια ιδιόμορφη χρηματιστηριακή συγκυρία όπως η τωρινή, τόσο τα εξαμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα όσο και οι προβλέψεις για την τρέχουσα χρήση που έχει δημοσιοποιήσει σειρά εταιρειών, αποτελούν μια επενδυτική σταθερά στον κυκεώνα των διακυμάνσεων. Οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους από τους Fourlis, Σαράντη, Folli Follie, Jumbo, Sprider, Fashion, Elmec και Bάρδα.

Ισχυρές εκτιμήσεις από 8 εταιρίες λιανεμπορίου
της Πέννυς Κούτρα

Σε μια ιδιόμορφη χρηματιστηριακή συγκυρία όπως η τωρινή, τόσο τα εξαμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα όσο και οι προβλέψεις για την τρέχουσα χρήση που έχει δημοσιοποιήσει σειρά εταιρειών αποτελούν μια επενδυτική σταθερά στον κυκεώνα των διακυμάνσεων.

Τόσο διεθνώς όσο και εγχωρίως πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται και ταυτοχρόνως να ενισχύουν την κερδοφορία τους και τα θεμελιώδη μεγέθη τους, διατηρώντας τις χρηματιστηριακές τους προοπτικές παρά τη γενικευμένη αναταραχή των αγορών.

Στην εγχώρια αγορά σημαντικοί εκπρόσωποι της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν θετικά αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ ήδη έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις αυξημένων μεγεθών για το σύνολο του 2007, αρκετές εκ των οποίων κρίνονται μάλλον συντηρητικές.

Ειδικότερα:

* Ο όμιλος Φουρλή διατύπωσε πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων στα 600 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2007 από 482,05 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2006, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γ.Σ. των μετόχων του.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων, ο όμιλος εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στα 50 εκατ. ευρώ από 47,9 εκατ. ευρώ το 2006, δεδομένου ότι η παρούσα χρήση θα επιβαρυνθεί από τα αυξημένα έξοδα εγκατάστασης, που προσθέτουν οι νέες επενδύσεις του ομίλου κυρίως στον κλάδο οικιακού επίπλου και της ΙΚΕΑ.

Παρά τη συντηρητική πρόβλεψη, ο όμιλος στο α΄ τρίμηνο του 2007 παρουσίασε αύξηση προ φόρων κερδοφορίας κατά 157%, ενσωματώνοντας ωστόσο και έκτακτα κέρδη από την πώληση του 10% της Κωτσόβολος.

* Ο όμιλος Σαράντη, ο οποίος ήδη στο α΄ τρίμηνο του 2007 κινήθηκε εντός των προβλέψεων (τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και στο α΄εξάμηνο της χρήσης), εκτιμά ότι για το σύνολο του 2007 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί στα 250 εκατ. ευρώ, έναντι 223,18 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2006.

Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κύκλο εργασιών ύψους 282,50 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008 και 322 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009.

Για το 2007 οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα κέρδη EBITDA είναι 36,5 εκατ. ευρώ, 43,45 εκατ. ευρώ για το 2008 και 50,90 εκατ. ευρώ για το 2009, ενώ σημειώνεται ότι το 2006 τα κέρδη EBIΤDA του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 33,44 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνουν την αλλαγή στον τρόπο διείσδυσης στις νέες χώρες (Ουκρανία, Τουρκία, Ρωσία), κίνηση αναδιοργάνωσης που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 5,2 εκατ. ευρώ, αλλά θα ωφελήσει μεσοπρόθεσμα την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία του ομίλου στις εν λόγω αγορές.

* Με σταθερή ανάπτυξη διεθνούς δικτύου κατά 10% σε ετήσια βάση, σχέδια για είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ εντός του 2007 αλλά και με οφέλη από την ελεγχόμενη εταιρεία ΚΑΕ και τη θυγατρική της Links of London, ο όμιλος Folli Follie εκτιμά ότι θα εμφανίσει αύξηση πωλήσεων και κερδών 10% - 15%, εύρος το οποίο τουλάχιστον κατά το α΄ τρίμηνο του 2007 ξεπέρασε.

* Νέα θετική αναθεώρηση για τα μεγέθη της χρήσης 2006 - 2007 δημοσιοποίησε και ο όμιλος Jumbo, λαμβάνοντας υπόψη του τις θετικές ενδείξεις πωλήσεων του γ΄ τριμήνου της χρήσης του.

Αναλυτικότερα, η αύξηση των πωλήσεων για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2007 ξεπέρασε το 40%, με αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις του εννεαμήνου (Ιούνιος 2006 - Μάρτιος 2007) να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 26% έναντι της προηγούμενης αντίστοιχης περιόδου.

Με βάση τα παραπάνω, ο όμιλος εκτίμησε πως οι πωλήσεις της χρήσης θα αυξηθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 22% (αύξηση που παρουσίασαν κατά τη χρήση 2005 - 2006) και σε κάθε περίπτωση θα κινηθούν υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για αύξηση τζίρου κατά 10%.

* Σημαντική ανάπτυξη στη χρήση του 2007 εμφανίζει και η εταιρεία Sprider, η οποία έχει δημιουργήσει πιλοτική θέση σε FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Κύπρο, ενώ συνεχίζει την εγχώρια ανάπτυξη του δικτύου της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησής της, το 2007 οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 112 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA στα 23,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 11 εκατ. ευρώ (πλέον 12,5 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων).

* Με διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης κινήθηκαν στο α΄ εξάμηνο της χρήσης του 2007 και οι πωλήσεις της Fashion Box Hellas, η διοίκηση της οποίας για το σύνολο της χρήσης του 2007 εκτιμά ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις θα ανέλθουν σε 28,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,2% σε σχέση με τη χρήση 2006.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αναμένεται να ανέλθουν στα 2,94 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,7%, ενώ τέλος τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 1,03 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,3% σε σχέση με τη χρήση 2006.

Σημειώνεται πως στο α΄ εξάμηνο οι πωλήσεις της παρουσίασαν αύξηση κατά 20,5%, τα κέρδη ΕΒΙΤDA κατά 10,47%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και μειοψηφίες αυξήθηκαν κατά 46,9%.

* Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία των πωλήσεών της διατυπώνει και η Elmec Sport, η οποία βαθμηδόν υποκαθιστά τις πωλήσεις της Nike και βελτιώνει το περιθώριο κέρδους της ενσωματώνοντας τη δραστηριότητα διανομής των αθλητικών προϊόντων Converse.

Για το 2007 ο όμιλος προβλέπει αύξηση τζίρου στα 210 εκατ. ευρώ και κερδών EBITDA στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε νέες επενδύσεις, όπως στη δημιουργία πολυκαταστήματος στη Ρουμανία, στη συμμετοχή με 35% στο νέο πολυκατάστημα στο IBC, καθώς και στην ολοκλήρωση ανακαίνισης του Μινιόν.

* H εταιρεία Βάρδας, έπειτα από ένα εντυπωσιακό α΄ εξάμηνο σε τζίρο και κέρδη, εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των κερδών της θα ξεπεράσουν το 10% στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης, αν και στο εξάμηνο η εν λόγω αύξηση άγγιξε το 53,28%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v