Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τραβάει την... πρίζα σε οφειλέτες

Συνολικά 2,2 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές και 2,1 εκατ. οφειλέτες περιλαμβάνονται στα άμεσα προβλήματα της ΔΕΗ. Τι γίνεται με τους δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου. Οι διαπραγματεύσεις με βιομηχανίες και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

ΔΕΗ: Τραβάει την... πρίζα σε οφειλέτες

Στα 2,2 δισ. ευρώ κινούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ενώ τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι αποκοπές (διακοπές) οφειλετών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Μανώλη Παναγιωτάκη, η επιλογή των οφειλετών στους οποίους θα κόβεται το ηλεκτρικό γίνεται με κριτήρια που έχει θέσει η επιχείρηση, ώστε σε πρώτη φάση να μη θίγονται τα χαμηλά εισοδήματα.

Οι αποκοπές θα γίνονται από τα «ψηλά στα χαμηλά», όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Επιχείρησης.

Ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ενώ ο αριθμός των οφειλετών προς τη ΔΕΗ μειώθηκε από 2,5 εκατομμύρια σε 2,1 εκατομμύρια, δεν μειώθηκε αντίστοιχα και το ποσό των οφειλών προς την επιχείρηση. Το φαινόμενο ο κ. Παναγιωτάκης αιτιολόγησε λέγοντας ότι δεν πληρώνουν όσοι οφείλουν μεγάλα ποσά.

Πάντως με τη συστηματική εφαρμογή του προγράμματος αποκοπών, η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι θα σπεύσουν να διακανονίσουν τις οφειλές τους. Ιδιαίτερη μνεία κάνει η διοίκηση της Επιχείρησης και στους δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 200.000 που τιμολογεί με το αγροτικό, οι περίπου 160.000 έχουν αποστείλει τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν και τα οποία εξετάζει η εταιρία προκειμένου να συνεχίσει να τους παρέχει ηλεκτρικό με μειωμένο τιμολόγιο.

Ωστόσο, σε περίπου 30.000 που δεν έχουν απαντήσει, θα στείλει μια τελευταία ειδοποίηση θέτοντας χρονική προθεσμία. Όσοι δεν την τηρήσουν, θα πάψουν να χρεώνονται με αγροτικό τιμολόγιο και οι επόμενοι λογαριασμοί τους θα είναι υπολογισμένοι με το κανονικό τιμολόγιο.

Βιομηχανικά τιμολόγια

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και βιομηχανικών καταναλωτών στην υψηλή τάση, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες εκτιμά ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα. Για τη ΛΑΡΚΟ είπε ότι αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δυσαρέσκειά του λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεν είναι δυνατόν να κόβουμε το ρεύμα στο Νεώριο και η ΛΑΡΚΟ να μην πληρώνει, τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε επαφή με το Δημόσιο και την Εθνική, που είναι μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ (όπως επίσης και η ΔΕΗ) για την εξεύρεση λύσης. Σημειώνεται ότι για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού που καταναλώνει η συγκεκριμένη βιομηχανία (ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά το Αλουμίνιο) πρόκειται να ξεκινήσει διαιτητική διαδικασία.

ΑΔΜΗΕ

Τέλος, αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ, θέση της διοίκησης είναι ότι όποια λύση επιλεγεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του, η εταιρία δεν μπορεί να χάσει τα δικαιώματά της επί των περιουσιακών στοιχείων του. Εάν χάσει τα δικαιώματα αυτά (σήμερα ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ), τότε η Επιχείρηση θα πρέπει να αποζημιωθεί από το Δημόσιο με στοιχεία ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Πάντως αναφορικά με το μοντέλο που θα ισχύσει για τον ΑΔΜΗΕ, ακόμη δεν έχει υπάρξει τοποθέτηση εκ μέρους των κοινοτικών αρχών, με δεδομένο ότι το μνημόνιο επιβάλλει είτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, είτε διατήρηση υπό τον δημόσιο έλεγχο, αλλά που θα έχει σε επίπεδο αγοράς αποτέλεσμα αντίστοιχο της ιδιωτικοποίησης.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, το υπουργείο αναμένει τις απαντήσεις της Ε. Επιτροπής, ενώ η όποια καθυστέρηση δεν οφείλεται στην ελληνική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v