Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα στις εξαγωγές προς Ρουμανία λόγω... Jumbo

Ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Ρουμανίας. Οι πωλήσεις παιχνιδιών καταγράφουν αύξηση 141,4% στο εννεάμηνο λόγω των εμπορικών συναλλαγών που δημιουργεί η δραστηριοποίηση της Jumbo. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα προϊόντα.

Αλμα στις εξαγωγές προς Ρουμανία λόγω... Jumbo

Στην αύξηση των εξαγωγών παιγνιδιών, κυρίως λόγω της παρουσίας στη ρουμανική αγορά της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo, οφείλεται μεταξύ των άλλων η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών στη Ρουμανία κατά +16,34% το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με σχετικό report του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρουμανία κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα ανήλθαν στα 537,24 εκατ. ευρώ, από 461,797 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές προελεύσεως Ρουμανίας έφθασαν τα 564,22 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδος-Ρουμανίας να ξεπεράσει τα 1,101 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει μικρό πλεόνασμα για τη Ρουμανία ύψους 26,99 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τις εξαγωγές παιγνιδιών που σημείωσαν αύξηση κατά 141,4%, άλλα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα που σημείωσαν σημαντική άνοδο ήταν τα μηχανήματα επεξεργασίας δεδομένων (+74%), οι ράβδοι από άργιλο (+218%) που εμφανίζονται και πάλι μεταξύ των σημαντικότερων προϊόντων, λόγω και της ανάκαμψης τελευταία του τομέα των κατασκευών, και οι εξαγωγές λιπασμάτων που υπερδιπλασίασαν την αξία τους αγγίζοντας τα 9,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές των t shirt και άλλων ενδυμάτων, λόγω της παρουσίας ελληνικών αλυσίδων καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα της Ρουμανίας, ενώ ενθαρρυντική ήταν και η αύξηση των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και καλλυντικών (+60%).

Σε ότι αφορά την κατηγορία τρόφιμα, ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας (+7,4%), παρασκευασμένων λαχανικών (+37%), γλυκών του κουταλιού καθώς και ρυζιού που έφθασαν σε αξία τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα φρέσκα φρούτα, παρά τη μείωση των εξαγωγών που κατέγραψαν τα εσπεριδοειδή, τα υπόλοιπα φρούτα, ειδικά τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα ακτινίδια και τα ροδάκινα, παρουσίασαν αύξηση 54%, γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη διείσδυση των φρούτων και λαχανικών στην ρουμανική αγορά, όπως επισημαίνεται στο report του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας.

Αξιόλογη αύξηση σημείωσαν τέλος και οι εξαγωγές κρασιού, ελαιολάδου, νερών και χυμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v