Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το... κακάο αυξάνει 10 μονάδες τον ΦΠΑ στο γάλα!

Ενα ακόμη επεισόδιο φορολογικής τρέλας από το ελληνικό δημόσιο «γεννά» η διαφοροποίηση του ΦΠΑ ανάλογα με τον εάν το γάλα είναι άσπρο ή με κακάο, από το 13% στο 23%. Η ανάγκη... ελέγχων και η εγκύκλιος που αποσαφηνίζει το τοπίο.

Πώς το... κακάο αυξάνει 10 μονάδες τον ΦΠΑ στο γάλα!

Έχουμε ζήσει μεγαλεία, κάθε φορά που οι κυβερνήσεις αποφασίζουν να κάνουν μερεμέτια στο ΦΠΑ για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα. Θυμηθείτε την μπουγάτσα με τυρί 13% και την μπουγάτσα κρέμα 23%, ή τα σουβλάκια στα οποία όταν έμπαιναν και καρυκεύματα ή πιπεριές (στο κρεοπωλείο) απογειώνονταν με ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Σε αυτά τα επεισόδια της ελληνικής φορολογικής τραγωδίας έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα. Το ίδιο αστείο, όσο τα προηγούμενα. Το ίδιο τραγικό για τα προσκόμματα που το ίδιο το κράτος δημιουργεί στον εαυτό του στην προσπάθεια συλλογής εσόδων, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα του συστήματος και δημιουργώντας ένα ακόμα πεδίο αναγκαίων ελέγχων, την ώρα που ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει κόσμο για να διεκπεραιώσει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Αυτήν ακριβώς την ώρα, η διαφοροποίηση του ΦΠΑ ανάλογα με τον εάν το γάλα είναι άσπρο ή με κακάο από το 13% στο 23% δημιουργεί την ανάγκη ελέγχων «αναφορικά με τη διαπίστωση της ορθής δασμολογικής κατάταξης και του εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ στα εν λόγω είδη», όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της γενικής διευθύντριας Τελωνείων Ειρήνης Γιαλούρη.

Προφανώς, η κ. Γιαλούρη κάνει τη δουλειά της. Αφού ο νόμος βάζει το γάλα με κακάο στο 23% και το άσπρο γάλα στο 13%, κάποιος πρέπει να ελέγξει αν τα γάλατα έχουν το σωστό ΦΠΑ.

Το πρόβλημα ξεκινά και τελειώνει από το γεγονός ότι μετά από πολλά πειράματα στον ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια, το σύστημα παραμένει πολυδαίδαλο και χρειάζονται εγκύκλιοι επί εγκυκλίων για να λύσουν μια σειρά από απορίες που γεννώνται από την ύπαρξη τριών διαφορετικών συντελεστών.

Έτσι λοιπόν, με τη νέα εγκύκλιο:

• Σύμφωνα με το άρθρο 21 σε συνδυασμό με την παράγραφο 03 του Παραρτήματος ΙΙΙ του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) «Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ», για τα γάλατα και τα προϊόντα γαλακτοκομίας του Κεφ. 4, μεταξύ άλλων εκείνα που σύμφωνα με τα ανωτέρω κατατάσσονται στη Δ.Κ 0402 ήτοι, γάλα και κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα), συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται είναι 13%.

• Σύμφωνα με το άρθρο 21 σε συνδυασμό με το Παράρτημα ΙΙΙ του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) «Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ», για τα προϊόντα που σύμφωνα με τα ανωτέρω κατατάσσονται στην Δ.Κ 2202, ήτοι σοκολατούχα γάλατα, ροφήματα γάλακτος με γεύση καφέ καθώς και παρόμοια ροφήματα με βάση το γάλα, ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται είναι 23%.

«Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω αναφορικά με τη δασμολογική κατάταξη και τον συντελεστή ΦΠΑ των γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά των ροφημάτων γάλακτος με γεύση καφέ, σοκολατούχου γάλακτος και παρόμοιων ροφημάτων με βάση το γάλα, που αναφέρονται στην παρούσα. Οι αρμόδιες Τελωνειακές και Φορολογικές Αρχές καθώς και οι αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές, στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να λάβουν υπόψη τους τα διαλαμβανόμενα σε αυτή, προκειμένου να προχωρήσουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, σε διεξαγωγή εκ των υστέρων ελέγχων στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, αναφορικά με τη διαπίστωση της ορθής δασμολογικής κατάταξης και του εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ στα εν λόγω είδη»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v