Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακυρώνουν, από την πίσω πόρτα, τα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

Επιμένουν στην ακύρωση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων, με επαναφορά ρύθμισης που καταργεί αρμοδιότητες των περιφερειών. Εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα. Στο επίκεντρο το ΣΔΙΤ της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακυρώνουν, από την πίσω πόρτα, τα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

Από την πίσω πόρτα επιχειρούν να ακυρώσουν συγκεκριμένους διαγωνισμούς για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα απορρίμματα οι ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, που προωθεί την υπογραφή σύμπραξης για τα απορρίμματα, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, επανήλθε στο σχέδιο νόμου για το «παράλληλο πρόγραμμα» η διάταξη με την οποία στην ουσία «δένουν τα χέρια» των περιφερειών.

Το άρθρο 37 του σχεδίου νόμου καταργεί διάταξη του νόμου 4071/2012 για τους φορείς ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΦΟΣΔΑ). Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η καταργούμενη διάταξη «δίνει τη δυνατότητα επιµήκυνσης του διαστήµατος ανάθεσης αρµοδιοτήτων, ακόµη κι αν αρθούν οι λόγοι της ανάθεσης, δηλαδή η πληµµελής ή ανεπαρκής λειτουργία των ΦΟΔΣΑ, σε βαθµό που να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δηµόσια υγεία ή το δηµόσιο συµφέρον. Για παράδειγµα, στην περίπτωση σύναψης συµβάσεων σύµπραξης βάσει του άρθρου 17 του ν. 3389/2005 (ΣΔΙΤ), αυτό το διάστηµα µπορεί να επιµηκυνθεί σε είκοσι οκτώ χρόνια». 

Στην πραγματικότητα, όμως, επιτρέπει στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Εσωτερικών να διαλέγουν ποια ΣΔΙΤ θα προχωρήσουν και ποια θα ακυρωθούν, κόντρα στον σχεδιασμό των περιφερειών, όπως υποστηρίζουν όσοι ζητούν την απόσυρσή της.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είχε ζητήσει και τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν κατατέθηκε για πρώτη φορά η διάταξη που στην ουσία αφαιρεί από τις περιφέρειες την αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων, επανήλθε σήμερα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε υποστηρίξει προ διμήνου πως πίσω από τη διάταξη «κρύβονται κοινοτικά κονδύλια και επιχειρηματικά συμφέροντα».

Eιδικά για το ΣΔΙΤ της περιφέρειας Πελοποννήσου, η κυβέρνηση ζήτησε αλλαγές στη σύμβαση που ετοιμαζόταν να υπογράψει ο κ. Τατούλης, μετά και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ομως, μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία, καθώς ανατρέπεται το χρηματοοικονομικό μοντέλο που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες και άλλα σημεία τα οποία συνδέονται με τη βιωσιμότητα του έργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v