Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινα δάνεια: Στο τραπέζι αλλαγές στους νόμους Δένδια-Σταθάκη

Τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα εξετάσει τα νομοθετικά κενά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων αποφάσισαν κυβέρνηση-ΤτΕ. Στο επίκεντρο η δυνατότητα εκχώρησης της διαχείρισης σε τρίτους, αλλά και το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης στις διαγραφές.

Κόκκινα δάνεια: Στο τραπέζι αλλαγές στους νόμους Δένδια-Σταθάκη

O Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντήθηκαν σήμερα, στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τον Διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα και υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για σχετικές διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει τα κενά που υπάρχουν στους νόμους Δένδια και Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια και να προτείνει αλλαγές.

Στόχος είναι να συμπληρωθούν τα νομοθετικά κενά και να υπάρξει ευελιξία, προκειμένου οι στόχοι που θα τεθούν στις τράπεζες να είναι εφικτοί.

Μια από τις αλλαγές που εξετάζονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι, μια εταιρία που θα αγοράζει δάνεια, να μπορεί να εκχωρεί τη διαχείρισή τους σε τρίτους.

Επίσης, πρόβλημα έχει υπάρξει και με το σκέλος της φορολογίας. Αυτή τη στιγμή, αν υπάρξει διαγραφή δανείου θα φορολογηθεί ως εισόδημα, με αποτέλεσμα αρκετές τράπεζες να μην επιθυμούν αυτή τη λύση.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο απασχολεί τους τραπεζίτες είναι αυτό της ποινικοποίησης των αποφάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην υπάρχει ποινικό θέμα στις αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γνωστοποιηθεί η πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με την οποία θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των εταιριών διαχείρισης κόκκινων δανείων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v