Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ετοιμες για προγράμματα εθελουσίας

Πήραν προβλέψεις 400 εκατ. στο δ' τρίμηνο του 2015 για προγράμματα μείωσης προσωπικού που θα τρέξουν φέτος. Η δέσμευση για αποχώρηση τουλάχιστον 4.350 ατόμων έως το τέλος του 2017 και γιατί θα υλοποιηθεί άμεσα. Αύριο κληρώνει για Πειραιώς, «πιλότος» η έγκριση για τις άλλες τρεις.

Τράπεζες: Ετοιμες για προγράμματα εθελουσίας

Έτοιμες να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους μήνες, είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και για τον λόγο αυτό σχημάτισαν στο δ' τρίμηνο του 2015 σχετικές προβλέψεις αθροιστικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες δεσμεύονται, με τα αναθεωρημένα σχέδια αναδιάρθρωσης, να μειώσουν το εν Ελλάδι προσωπικό τους κατά περίπου 4.350 άτομα (Εθνική 1.605, Πειραιώς 1.570, Eurobank 1.000 και Alpha 174). Παρότι, δε, τα πλάνα δίνουν χρόνο έως το τέλος του 2017, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να υλοποιήσουν εμπροσθοβαρώς τις σχετικές δεσμεύσεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχημάτισαν στο δ' τρίμηνο της περασμένης χρήσης σωρευτικές προβλέψεις της τάξης των 400 εκατ. ευρώ για προγράμματα μείωσης του προσωπικού τους, που θα υλοποιήσουν εντός της τρέχουσας χρήσης.

Ο σχηματισμός προβλέψεων δείχνει ότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και είναι ζήτημα χρόνου να «τρέξουν» τα σχετικά προγράμματα. Το ύψος μάλιστα των προβλέψεων προϊδεάζει για αποχωρήσεις περισσότερων από 4.350 ατόμων που αποτελεί τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι τράπεζες.

Στόχος είναι να μειωθούν τα κόστη μισθοδοσίας, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών δαπανών, ώστε οι τελευταίες να υποχωρήσουν αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα που προβλέπουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Ειδικότερα, η Εθνική σχημάτισε πρόβλεψη ύψους 118 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 110 εκατ. ευρώ, η Alpha 64,3 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank έχει σχηματίσει πρόβλεψη 115 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει, όμως, πιθανώς και άλλες ενέργειες πλην του προγράμματος μείωσης προσωπικού.

Αύριο κληρώνει για Πειραιώς

Εθνική, Eurobank και Alpha Bank περιμένουν την έγκριση του σχετικού προγράμματος της Πειραιώς, που όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, ξεκίνησε πρώτη τη διαδικασία και αναμένει την τελική έγκριση από το ΤΧΣ για να τρέξει πρόγραμμα παροχής κινήτρων για αποχώρηση προσωπικού.

Το περιεχόμενο του προγράμματος της Πειραιώς θα αποτελέσει «πιλότο» για τη μορφή και το ύψος των κινήτρων που θα δοθούν στους τραπεζοϋπαλλήλους και των υπόλοιπων τριών τραπεζών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αίτημα της Πειραιώς για έγκριση του προγράμματος μείωσης προσωπικού κατά τουλάχιστον 1.500 άτομα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΤΧΣ και εφόσον υπάρξει έγκριση, θα ακολουθήσει θετική εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής προς το γενικό συμβούλιο του Ταμείου που συνεδριάζει στις 22 Μαρτίου.  

Σημειώνεται ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης της Πειραιώς προβλέπει τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων της εν Ελλάδι σε 12.800 άτομα από 14.370 έως το τέλος του 2017. Η Eurobank δεσμεύεται να μειώσει το προσωπικό της κατά 1.000 άτομα (9.800 από 10.800) ενώ διαθέτει και το μαξιλάρι της μείωσης προσωπικού κατά 350 άτομα λόγω της πώλησης της Eurolife.

Η Εθνική, από την πλευρά της, δεσμεύεται να μειώσει το εν Ελλάδι απασχολούμενο προσωπικό της κατά 2.500 άτομα, εκ των οποίων τα 1.605 από τη μητρική τράπεζα (10.695 από 12.300).

Τέλος, η Alpha υποχρεούται να μειώσει το προσωπικό της μόλις κατά 174 άτομα στην Ελλάδα. Το ύψος, όμως, της πρόβλεψης (64,3 εκατ. ευρώ) που σχηματίστηκε στο δ' τρίμηνο για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας αποκαλύπτει πως πρόθεση της τράπεζας είναι το προσωπικό της να μειωθεί πολύ περισσότερο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v