Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

Ψάχνουν έξτρα φόρους σε καύσιμα, ΕΝΦΙΑ και ΙΧ

Η ανάγκη να βρεθούν επιπλέον έσοδα για να κλείσει δημοσιονομική τρύπα ύψους 1% του ΑΕΠ βάζει στο τραπέζι σενάρια για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αλλά και αύξηση φόρων στα μεταχειρισμένα ΙΧ.

Ψάχνουν έξτρα φόρους σε καύσιμα, ΕΝΦΙΑ και ΙΧ

Το μαρτύριο των φόρων, ακόμα και εάν δεν έχει συνέχεια η κόντρα με το ΔΝΤ για το αφορολόγητο- δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους θεσμούς αναζητούνται επιπλέον μέτρα για να κλείσει μια δημοσιονομική τρύπα 1% του ΑΕΠ, απαραίτητη για να βγαίνουν τα νούμερα – όπως αρέσκεται να απαιτεί το ΔΝΤ-για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ενώ έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αυξήσεις έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Τέτοιου τύπου μέτρα δεν αποκλείεται να επιστρατευτούν τελικά για να βγει ο λογαριασμός στον οποίο θα πρέπει να δοθούν λύσεις και σε άλλα μεγάλα προβλήματα. Για παράδειγμα, η επιβολή τέλους πέντε λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού της ΟΠΑΠ Α.Ε έχει φύγει από το τραπέζι ανοίγοντας «τρύπα» 210 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 100 εκατ. ευρώ αναζητούνται από τις αρρυθμίες των VLT’s.

Αδιευκρίνιστο παραμένει άλλωστε τι θα συμβεί με τις αμυντικές δαπάνες, καθώς η αρχική πρόβλεψη περικοπής τους 400 εκατ. ευρώ είχε εγείρει ενστάσεις από τους ΑΝΕΛ της συγκυβέρνησης.

 

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v