Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόφτη» με... λίστα προτεραιότητας θέλει η Αθήνα

Τι συμβιβασμό προτείνει για να μην «πειραχτούν» οι κωδικοί μισθών-συντάξεων. Την Πέμπτη ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το υπερ-νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, την Κυριακή η ψηφοφορία. Αισιοδοξία ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα προκαλέσει «επενδυτική έκρηξη».

«Κόφτη» με... λίστα προτεραιότητας θέλει η Αθήνα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το «18ο προαπαιτούμενο», από το οποίο θα εξαρτηθεί το τυπικό κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup.

Πρόκειται για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης («κόφτη») που θα τίθεται σε ισχύ όποτε διαπιστώνεται απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.

Το σημείο που «καίει» την κυβέρνηση -για προφανείς πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους- είναι το δικαίωμά της να εξαιρούνται από τον «κόφτη» οι κωδικοί του προϋπολογισμού που αφορούν μισθούς και συντάξεις, αφόσον η ίδια βρίσκει τα αντίστοιχα ισοδύναμα.

Οι «θεσμοί» ωστόσο εμφανίζονται «από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί», καθώς οι εν λόγω κωδικοί αφορούν στο μεγαλύτερο τμήμα των δημόσιων δαπανών και, κατά τον αντίλογό τους, «χωρίς περικοπές σε μισθούς-συντάξεις δεν θα επιτευχθεί ο στόχος».

Πότε και πώς θα... πέσει ο κόφτης

Οι πληροφορίες θέλουν τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη να έχουν καταθέσει «συμβιβαστική πρόταση» που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές και να απομακρυνθεί η συζήτηση από τον σκόπελο.

Σύμφωνα μ' αυτήν, οι δύο κωδικοί μισθών-συντάξεων θα «κόβονται» μόνο εάν η απόκλιση από τον στόχο φτάσει στο 2% του ΑΕΠ, ενώ με απόκλιση έως 0,25% δεν θα «πειράζεται» κανένας κωδικός του προϋπολογισμού -ήτοι, δεν θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός.

Η πρόταση φυσικά «βλέπει» στον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018 (καθώς για το τρέχον έτος και για το 2017 δεν αναμένεται απόκλιση, δεδομένου ότι απαιτείται πλεόνασμα 0,5% και 1,75% αντίστοιχα).

Το σκεπτικό; «Εάν δεν πιάσουμε πλεόνασμα πάνω από 1,5% σε δύο χρόνια από τώρα, θα σημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης και της "νέας σελίδας" θα έχει χαθεί και σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις που θα βρεθούν σε κίνδυνο», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, επέμεινε και χθες (μέσω της Real news) ότι ο «κόφτης» δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί και πάντως δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο δημόσιο.

Χαρακτήρισε δε την πρόταση για τη θεσμοθέτησή του «ευφυή κίνηση» στη διαπραγμάτευση, καθώς μέσω αυτού δεν πέρασαν τα έκτακτα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που απαιτούσε το ΔΝΤ.

Ενημέρωση για την πορεία των σχετικών συζητήσεων θα γίνει σήμερα, στην καθιερωμένη «κυβερνητική σύσκεψη της Δευτέρας» υπό τον πρωθυπουργό.

Κατά τον σχεδιασμό, το υπερ-νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή, με στόχο να περάσει στην Ολομέλεια το Σαββατοκύριακο, με την ψηφοφορία να αναμένεται -πάλι- τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

«Ερχεται επενδυτική έκρηξη»

Με αφορμή πάντως τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ αύριο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού, η λέξη «επενδύσεις» θα είναι κυρίαρχη στην κυβερνητική ατζέντα των επόμενων ημερών.

Το στίγμα το έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις επενδυτικές επαφές που είχε στη Ν. Υόρκη το προηγούμενο τετραήμερο -με εκπροσώπους πολυεθνικών εταιριών, υποψήφιους επενδυτές και εκπροσώπους τραπεζών και επενδυτικών funds.

Το βασικό μήνυμα που μετέφερε ήταν «η αλλαγή κλίματος» στην Ελλάδα (μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές), η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η διασφάλιση σταθερού νομοθετικού-επενδυτικού περιβάλλοντος.

Το «δια ταύτα» των επαφών θα αποτελέσει ξεχωριστό αντικείμενο συζήτησης στο Μαξίμου, ωστόσο, πέρων τούτου, κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν «επενδυτική έκρηξη» όταν επικυρωθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, στις 24 Μαΐου.

Ως πρώτη γεύση εμφανίζουν τα 42 ώριμα επενδυτικά πλάνα που εγκρίθηκαν από το πρόσφατο ΚΥΣΟΙΠ, αγγίζουν περίπου τα 6 δισ. ευρώ και αφορούν στους τομείς της Ενέργειας (2 δισ. ευρώ), των Υποδομών-Μεταφορών (1,5 δισ.) , του Τουρισμού (110 εκατ. ευρώ), της Νέας Τεχνολογίας (900 εκατ. ευρώ), της Ερευνας-Καινοτομίας (600 εκατ. ευρώ) και της Βιομηχανίας (350 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, η προετοιμασία για τα παραπάνω («και για τα επερχόμενα») συνέβαλε στο κλείσιμο της συμφωνίας με τους «θεσμούς», οι οποίοι δίνουν βαρύτητα στον τομέα των επενδύσεων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v