Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βούλα Eurostat θα λειτουργεί ο «κόφτης»

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για συμφωνία με τους θεσμούς για τη λειτουργία του περίφημου «κόφτη». Με τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο θα διαπιστώνονται τυχόν αποκλίσεις. Δικαίωμα Μαξίμου για ισοδύναμα πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Με βούλα Eurostat θα λειτουργεί ο «κόφτης»

Οι πρώτες πληροφορίες μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι ο περίφημος δημοσιονομικός «κόφτης» θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο που μέχρι τώρα ήταν γνωστό.

Δηλαδή, κάθε άνοιξη, ανάλογα με τα στοιχεία που θα δίνει η Eurostat, θα διαπιστώνεται εάν υπάρχει απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και στη βάση αυτής της απόκλισης θα περικόπτονται οι κωδικοί του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν μισθούς-συντάξεις «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να αναζητεί ισοδύναμα το φθινόπωρο, πριν την κατάρτιση του εκάστοτε προϋπολογισμού, ώστε να περισωθούν δαπάνες από τον «κόφτη».

Όπως είχε μεταδώσει το πρωί το Euro2day.gr, η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια «συμβιβαστική πρόταση» που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές και να απομακρυνθεί η συζήτηση από τον σκόπελο, όμως η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε δεκτή από την πλευρά των δανειστών. 

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση που δεν δέχτηκαν οι εταίροι οι δύο κωδικοί μισθών-συντάξεων θα «κόβονται» μόνο εάν η απόκλιση από τον στόχο φτάσει στο 2% του ΑΕΠ, ενώ με απόκλιση έως 0,25% δεν θα «πειράζεται» κανένας κωδικός του προϋπολογισμού -ήτοι, δεν θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός.

Το στοιχείο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση και θεωρεί «σημαντικό κέρδος» είναι ότι θα έχει τη δυνατότητα μεταξύ Απριλίου (οπότε η Eurostat θα πιστοποιεί την όποια απόκλιση) έως τον Οκτώβρη που θα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει το δικαίωμα να βρει ισοδύναμα για να αποτρέψει την ενεργοποίηση του κόφτη οριζοντίως στις δαπάνες. Εννοείται ότι αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν τα ισοδύναμα εγκριθούν από τους θεσμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, επέμεινε και χθες (μέσω της Real news) ότι ο «κόφτης» δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί και πάντως δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο δημόσιο.

Χαρακτήρισε δε την πρόταση για τη θεσμοθέτησή του «ευφυή κίνηση» στη διαπραγμάτευση, καθώς μέσω αυτού δεν πέρασαν τα έκτακτα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που απαιτούσε το ΔΝΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v