Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρωμα G7 στις διαπραγματεύσεις για κόφτη-χρέος

Αναλυτική πρόταση για τα μακροπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους καταστρώνει η ευρωπαϊκή πλευρά, σε μια προσπάθεια να πείσει το ΔΝΤ. Συνεχίζεται η σιγή ιχθύος του Ταμείου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται παρεμβάσεις σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ του G7.

Αρωμα G7 στις διαπραγματεύσεις για κόφτη-χρέος

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές του Euro2day.gr, μεταξύ του προέδρου του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης Κλ. Ρέγκλινγκ και του προέδρου του EwG Τόμας Βίζερ, ώστε να αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του «προληπτικού μηχανισμού περικοπής». Ενα μηχανισμό για τον οποίο στην Αθήνα αισιοδοξούν ότι έχει ουσιαστικά κλείσει

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι η Γερμανία κρατά τα χαρτιά της κλειστά, η βελτιωμένη πρόταση για τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους ετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να τεθεί ενώπιoν των βοηθών των υπουργών Oικονομικών μέχρι την Παρασκευή.

Όπως είχε γράψει το Euro2oday.gr, γίνονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρξει πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ, κυρίως για λόγους πολιτικούς και ψυχολογικούς.

Ο σκοπός των μετριοπαθών χωρών παραμένει να υπάρξει πλήρης συμφωνία με το ΔΝΤ μέχρι και τις 24 Μαΐου. Όμως ρεαλιστικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, περισσότερο προσανατολίζονται οι χώρες του Eurogroup στο να παρουσιάσουν έναν οδικό χάρτη στο ΔΝΤ, με ορίζοντα το φθινόπωρο για τη συζήτηση για το χρέος, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το λεγόμενο plan Β, το οποίο παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και από τους υπουργούς Οικονομικών του G7 τις επόμενες ημέρες στην Ιαπωνία, με σκοπό να ακουστεί για πρώτη φορά και η άποψη του ΔΝΤ, η σιωπή του οποίου έχει φέρει σε δύσκολη θέση το Eurogroup.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι παγκοσμίως υπάρχει μια ώθηση για να βρεθεί συμφωνία καθώς εκτός από τις ΗΠΑ και η Κίνα ενδιαφέρεται να μην υπάρξουν νέες αναταράξεις στις αγορές, υπό το βάρος του ήδη «ταραγμένου» διεθνούς περιβάλλοντος.

Οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι ως «οδικό χάρτη» φανερώνει ότι η ολοκλήρωση των συζητήσεων του ΔΝΤ με την ΕΕ για το χρέος θα απαιτήσει χρόνο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v