Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πικρό καλοκαίρι με... μπαράζ νέων φόρων

Σε ισχύ η θερινή φορο-επίθεση στα εισοδήματα. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για σειρά προϊόντων και οι επιβαρύνσεις σε μπίρα και συνδρομητική τηλεόραση. Το ψαλίδισμα των μηνιαίων αποδοχών λόγω νέας παρακράτησης. Ανατροπές και στα τέλη ταξινόμησης.

Πικρό καλοκαίρι με... μπαράζ νέων φόρων

Το φετινό καλοκαίρι ετοιμάζεται να κάνει ποδαρικό με βαρύ «φορτίο». Το πρώτο κύμα αυξήσεων των φόρων φέρνει ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε καύσιμα, αυτοκίνητα, εισιτήρια και καφέ-εστιατόρια, με φόντο την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από σήμερα.

Παράλληλα έντεκα νησιά χάνουν την έκπτωση στον ΦΠΑ καθώς η κυβέρνηση, διά των αρμοδίων υπουργών, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν πρόκειται να παρθεί πίσω.

Ακόμη αρχίζουν να μετρούν αντίστροφα οι μέρες για την έκδοση των πρώτων λογαριασμών συνδρομητικής τηλεόρασης με «καπέλο» 10%, η λιανική τιμή της μπίρας αυξάνεται κατά 20 λεπτά και στην αγορά αυτοκινήτων έρχονται ανατροπές με την καθιέρωση νέων τελών ταξινόμησης.

Χθες, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ διαπίστωσαν ότι η εφορία τούς «έφαγε» μέχρι και 22,7 ευρώ από το μηνιάτικο, εξαιτίας της νέας παρακράτησης φόρου. Αυτά προς το παρόν. Διότι εντός του μήνα αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τα νέα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ. (ο Τρύφων Αλεξιάδης επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο μείωσής τους στο μισό, με μεταφορά της υπόλοιπης επιβάρυνσης στις τιμές των καυσίμων), ενώ όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στην Ημερησία, δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν ανατροπές και στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων...

Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, τον Ιούνιο έρχονται:

1. ΦΠΑ. Από σήμερα, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από το 23% στο 24%, φέρνοντας μπαράζ ανατιμήσεων σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών ενώ το χτύπημα πολλαπλασιάζεται για έντεκα νησιά του Αιγαίου στα οποία το άλμα δεν γίνεται από το 23% στο 24% αλλά από το 16% στο 24%. Συγκεκριμένα οι επιβαρύνσεις αφορούν Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Πανελλαδικά η αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24% συνεπάγεται επιβαρύνσεις στις τιμές βασικών ειδών στο καλάθι της νοικοκυράς (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά, χυμοί), αλλά και σε εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, καύσιμα, στον κλάδο της εστίασης, σε εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

2. Τέλη ταξινόμησης. Η τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων του κλάδου αυτοκινήτου βρίσκεται σε φάση προσαρμογής, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε οι αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων οι οποίες ισχύουν από σήμερα να μην οδηγήσουν σε νέο απότομο φρενάρισμα στην αγορά Ι.Χ. με λιανική τιμή πάνω από 20.000 ευρώ, όπου τα νέα δεδομένα οδηγούν ακόμα και σε διπλασιασμό των τελών ταξινόμησης. Με τις αλλαγές, όσο χαμηλότερη είναι η λιανική τιμή προ φόρων και όσο λιγότεροι είναι οι ρύποι, τόσο μικρότερες είναι οι επιβαρύνσεις.

Με το τέλος της απόσυρσης (έληξε πλέον και τυπικά στις 29 Μαΐου) για όλα τα μοντέλα Ι.Χ. προκύπτουν επιβαρύνσεις. Για Ι.Χ. με λιανική τιμή έως 14.000 ευρώ με καθεστώς απόσυρσης, τα τέλη ταξινόμησης ήταν μηδενικά. Με το προϊσχύον καθεστώς, τα τέλη ταξινόμησης κυμαίνονταν από 400-800 ευρώ, από την 1η Ιουνίου διαμορφώνονται πέριξ των 400 ευρώ εφόσον οι εκπομπές ρύπων είναι έως 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Για αυτοκίνητα με μεγαλύτερη λιανική τιμή (έως 20.000 ευρώ), παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου βλέπουν μικρές επιβαρύνσεις αλλά για ακριβότερα μοντέλα και κυρίως για όσα υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ, τα τέλη ταξινόμησης θα είναι έως και διπλάσια.

3. Πάνω 20 λεπτά η μπίρα. Είκοσι λεπτά παραπάνω θα κοστίζει από τις επόμενες ημέρες το κουτάκι 330 ml της μπίρας, εξαιτίας του διπλάσιου ειδικού φόρου κατανάλωσης ο οποίος ψηφίστηκε προ ημερών και τίθεται από την 1η Ιουνίου σε εφαρμογή.

4. Πάνω οι λογαριασμοί της συνδρομητικής. Επιβάλλεται ειδικό τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση. Υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ. Σε έναν λογαριασμό 55 ευρώ τον μήνα, χωρίς ΦΠΑ, το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 5,5 ευρώ.

5. Κερασάκι στην τούρτα, η νέα παρακράτηση. Από τον Ιούνιο μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα πρέπει να προετοιμάζονται για μαχαίρι στις μηνιαίες τους αποδοχές από 2,5 έως και 22,7 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που τους βαρύνουν. Στη ζώνη εισοδημάτων από 9.000 έως και 25.000 ευρώ, οι αλλαγές στο φορολογικό φέρνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων: 

-Από 6,6 έως και 22,7 ευρώ τον μήνα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ (ή 750 ευρώ τον μήνα) σήμερα δεν υπόκειται σε μηνιαία παρακράτηση φόρου, δεδομένου ότι καλυπτόταν από το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ (εφόσον δεν έχει παιδιά), η εφορία θα του παρακρατά κάθε μήνα 15,6 ευρώ.

-Από 2,5 έως και 18,6 ευρώ τον μήνα για φορολογούμενους με ένα παιδί. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αφορούν φορολογούμενους με ετήσιες αποδοχές 25.000 ευρώ, όπου η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μεταφράζονται σε μείωση αποδοχών 18,6 ευρώ τον μήνα.

-Από 5 έως και 14,4 ευρώ τον μήνα για φορολογούμενους με δύο παιδιά. Η μικρότερη επιβάρυνση 5 ευρώ τον μήνα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, ενώ το παράδοξο είναι πως σε χαμηλότερα εισοδήματα -π.χ. στις 9.500 ευρώ-, η εφορία θα παρακρατά από το μισθό 7,4 ευρώ κάθε μήνα παραπάνω σε σχέση με σήμερα.

-Από 3 έως και 6,2 ευρώ τον μήνα για φορολογούμενους με τρία παιδιά. Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι έσωσαν την παρτίδα των επιβαρύνσεων την τελευταία στιγμή, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή και για τα εισοδήματα του 2016 την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, η οποία ίσχυε το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v