Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμμένος: Υπόσχεται επενδύσεις-μαμούθ με τη μέθοδο των... οχυρών!

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων που θα χαρακτηρίζονται ως «οχυρά» και θα κατασκευάζονται από τη ΜΟΜΑ, για να μην απαιτούνται διάφορες εγκρίσεις, υποσχέθηκε χθες στο ΕΒΕΑ ο υπ. Αμυνας, παρουσιάζοντας το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων. Ζωηρές αμφιβολίες από παριστάμενους και αψιμαχίες με μέλη της διοίκησης του επιμελητηρίου.

Καμμένος: Υπόσχεται επενδύσεις-μαμούθ με τη μέθοδο των... οχυρών!

Ως "οχυρά" και από τη νέα ΜΟΜΑ (ΜΟΜΚΑ) θα κατασκευάζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, οι τουριστικές και άλλες επενδύσεις σε ακίνητα του υπουργείου, τα οποία θα παραχωρούνται για 99 χρόνια σε ιδιώτες.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα την αξιοποίηση των ακινήτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως με αυτό το νομικό τέχνασμα δεν θα απαιτούνται εγκρίσεις από την αρχαιολογία κ.λπ. και οι επενδύσεις στα ακίνητα του υπουργείου θα προχωρούν γρήγορα, σε αντίθεση με τη δυσάρεστη εμπειρία των πολυετών καθυστερήσεων. Θα απαιτείται, πάντως, ειδικό χωροταξικό σχέδιο. Αν βέβαια ο επενδυτής δεν θέλει να του κτίσει την επένδυση η ΜΟΜΑ και να χαρακτηρίζεται π.χ. το ξενοδοχείο του ως "οχυρό", τότε θα πρέπει να περάσει από τη βάσανο των αδειοδοτήσεων, στις οποίες σκοντάφτουν σχεδόν όλες οι μεγάλες επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα.

Τα ελάχιστα στελέχη της αγοράς ακινήτων που παρακολούθησαν τη χθεσινή εκδήλωση, αλλά και νομικοί κύκλοι, βρήκαν ενδιαφέρουσα την προσέγγιση του υπουργείου για κατασκευή ξενοδοχείων, πάρκων ή άλλων εγκαταστάσεων ως "οχυρά", χωρίς τη γνωστή γραφειοκρατία. Θεωρούν, όμως, πως είναι δύσκολο να προχωρήσει και πως θα μπλοκαριστεί με την πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επέμενε, πάντως, πως δεν θα υπάρξει τέτοιο ζήτημα.

Οπως είπε ο κ. Καμμένος, στην ακίνητη περιουσία του υπουργείου περιλαμβάνονται οικόπεδα, νησιά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πεδία βολής κ.λπ., που ανήκουν στα τέσσερα ταμεία των στρατιωτικών, αντικειμενικής αξίας άνω 34 των δισ. ευρώ. Επανέλαβε πως σήμερα τα ταμεία έχουν ετήσια έσοδα μόλις 1.500.000 ευρώ τον χρόνο, όταν με την αξιοποίησή τους μπορούν να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Κατά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή για την αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου προβλέπει πως ο πρώτος ενδιαφερόμενος καταθέτει μια πρόταση η οποία θα προσφέρει απόδοση τουλάχιστον 5% σε ετήσια βάση επί της αξίας του ακινήτου. "Από τη στιγμή που υπάρχει μια μίνιμουμ προσφορά, τότε αυτό οδηγεί στην υπογραφή μιας συμφωνίας συναντίληψης. Στη συνέχεια βγαίνει μια ηλεκτρονική δημοπρασία για 7 ημέρες, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες", και αν κάποιος προσφέρει περισσότερα, τότε αυτός θα αναλάβει την εκμετάλλευση του ακινήτου για 99 χρόνια.

Στο υπουργείο, είπε ο κ. Καμμένος, δημιουργείται Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον κ. Γ. Ζησιμάτο, η οποία στελεχώνεται από στρατεύσιμους με ανάλογη ειδίκευση.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε πως "έχουμε αρχίσει να παρουσιάζουμε τα απολύτως καθαρά ακίνητα σε φορείς όπως οι Ελληνοαμερικανοί που έδειξαν ενδιαφέρον, σε επίσκεψη ελληνοϊσραηλινών οργανώσεων των ΗΠΑ, σε ταξίδια που έκανα ως υπουργός Εθνικής Άμυνας". Πρόσθεσε πως "υπάρχει από το Αμπου Ντάμπι πρόταση για τις Φλέβες, όπου το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ για μπαγκαλόους, με γκολφ, με μαρίνα. Χρησιμοποιούν τις Φλεβοπούλες ως κέντρα. Υπάρχει και η πρόταση να συμμετέχει το Ταμείο του Πολεμικού Ναυτικoύ για δημιουργία του μεγαλύτερου καταδυτικού κέντρου στον κόσμο".

"Μας επισκέφθηκαν από μεγάλο fund του Ισραήλ, ζήτησαν και αυτοί τις Φλέβες για τη δημιουργία ενός Silicon Island, που θα περιέχει δραστηριότητες πανεπιστημιακές, ερευνητικές, ψυχαγωγίας και τουρισμού μέσα στον ίδιο χώρο κ.λπ. Τους προτείναμε να πάνε στον Τούρλο στην Αίγινα και το δέχτηκαν με επένδυση 2,4 δισ. ευρώ", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει στο Πρασονήσι, στη Νότια Ρόδο, "ένα κέντρο με αεροδρόμιο που θα λειτουργεί ως αρχικός και τελικός προορισμός κρουαζιέρας και θα περιλαμβάνει λιμάνι για 6 μεγάλα κρουαζιερόπλοια, τη δυνατότητα να παραμένουν και μια ή δύο ημέρες στην περιοχή και μεγάλο resort και τη δημιουργία ενός ειδικού τελωνειακού χώρου, μιας περιοχής χαμηλής φορολογίας, που θα επιτρέψει να επεκτείνουν τη διαμονή τους οι ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα".

Στη Σύρο, είπε ο κ. Καμμένος, "μαζί με τον δήμαρχο και το τοπικό Επιμελητήριο σχεδιάζουμε να συνδυάσουμε το στρατόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο Νεώριο μαζί με ναυπηγείο. Από τα εμιράτα μάς προτείνουν μια τεράστια επένδυση για κατασκευή κέντρου mega yacht (κατασκευή, επιδιόρθωση κ.λπ.), που θα περιέχει και παράλληλο νηολόγιο με έδρα τη Σύρο.

Τις καθυστερήσεις ή τις ακυρώσεις μεγάλων επενδύσεων κατά το παρελθόν ο υπουργός Αμυνας τις απέδωσε στο γεγονός πως "υπήρχε ένας καναλάρχης με βρώμικο πουκάμισο και ένα τσαντάκι στη μασχάλη που ζητούσε 5% για κάθε επένδυση".

"Να γιατί δεν έγινε η επένδυση του Κατάρ στην Οξειά", πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος υποστήριξε πως υπάρχει "ανάγκη για ενεργητικές και έξυπνες πολιτικές που εξυπηρετούν ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους της χώρας. Μία από αυτές είναι η αξιοποίηση των ακινήτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας". Πρόσθεσε, όμως, πως "η εμπειρία έχει δείξει πως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα καλά σχέδια. Το επενδυτικό περιβάλλον παρουσιάζει σημαντικά εμπόδια και αντικίνητρα. Από τη φορολογία μέχρι την αργοπορία απονομής Δικαιοσύνης".

Ενταση για... τους «αποφοίτους του Κολεγίου»

Από τη χθεσινή εκδήλωση δεν έλειψαν, πάντως, οι εντάσεις, όταν ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ Νίκος Σοφιανός υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αξιοπιστία ενώ η φορολογική της πολιτική είναι παράλογη. Ο κ. Καμμένος απάντησε πως ο κ. Σοφιανός παρενέβη "με το καπέλο του συμμαθητή στο Κολέγιο και προσωπικού φίλου του Κυριάκου Μητσοτάκη".

Η ένταση κορυφώθηκε όταν το μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, που είχε δημοσίως εκφράσει αντιρρήσεις για την πρόσκληση του κ. Καμμένου, Πάτροκλος Κουδούνης, υποστήριξε πως ο υπουργός Αμυνας τον πλησίασε κατά την είσοδό του και του είπε πως "έχω εδώ τον φάκελό σου"!

Ο κ. Καμμένος απάντησε πως εννοούσε το βιογραφικό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v