Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινα δάνεια: Τον Σεπτέμβριο οι οριστικοί στόχοι!

Γενικός ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 41 δισ. ως το τέλος του 2019. Τα οριστικά στοιχεία τον Σεπτέμβριο -υπάρχουν συνεχείς επικαιροποιήσεις, δηλώνουν οι τράπεζες. Τι προβλέπουν οι στόχοι και πώς θα επιτευχθούν.

Κόκκινα δάνεια: Τον Σεπτέμβριο οι οριστικοί στόχοι!

Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υποβληθούν οι οριστικοί επιχειρησιακοί στόχοι των συστημικών τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), οι οποίοι θα κινούνται όμως εντός του περιγράμματος που έχει τεθεί για μείωση των NPEs κατά περίπου 40% ως το τέλος του 2019.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, για τον χρόνο υποβολής των επιχειρησιακών στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ θεσμών και SSM.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προέβλεπε ότι ως το τέλος του περασμένου μήνα, οι τράπεζες θα είχαν συμφωνήσει με την ΤτΕ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τους στόχους τριετίας (2017-19) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν ενημερωθεί από τον SSM ότι έχουν χρόνο για την υποβολή των επιχειρησιακών τους στόχων ως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Προκειμένου να «γεφυρωθεί» η παραπάνω διάσταση, βρέθηκε η σολομώντεια λύση, οι τράπεζες να στείλουν τους γενικούς στόχους ως τις 24 Ιουνίου και οι λεπτομερείς επιχειρησιακοί στόχοι να κατατεθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως αποκάλυψε χθες ο διοικητής της ΤτΕ, οι γενικοί στόχοι των τεσσάρων τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank) προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019. Οι παραπάνω στόχοι εδράζονται στην πρόβλεψη του προγράμματος για ανάκαμψη της οικονομίας ήδη από το 2017 και τη συνεπακόλουθη επιστροφή σε κερδοφορία σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων.

Εφόσον η παραπάνω προϋπόθεση επιτευχθεί, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα επέλθει από την επιτυχή ρύθμιση/αναδιάρθρωση οφειλών που θα καταστήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πάλι ενήμερα. Μόλις το 5% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (5,43 δισ. ευρώ) θα πωληθεί, ενώ θα ρευστοποιηθούν εξασφαλίσεις για μη εξυπηρετούμενες πιστοδοτήσεις που δεν ξεπερνούν το 7% του συνόλου (σ.σ. περίπου 7,6 δισ.).

Οι γενικοί στόχοι αντανακλούν το επίπεδο φιλοδοξίας που θέτουν οι τράπεζες, το πώς θα επιτευχθούν όμως είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

«Είμαστε σε διαδικασία συνεχών επανυποβολών επιμέρους στοιχείων και στόχων. Οι οριστικοί επιχειρησιακοί στόχοι, που θα είναι και οι δεσμευτικοί, θα κατατεθούν τον Σεπτέμβριο», αναφέρει στο Euro2day.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφθασαν, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, στο τέλος του α' τριμήνου στο 45% και σε απόλυτα μεγέθη τα 108,6 δισ. ευρώ, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (μετά την Κύπρο). Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φθάνει στο 67%, στα στεγαστικά στο 42% και στα καταναλωτικά στο 55%.

Τα πιο πάνω μεγέθη, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία, σε σχέση με τη μεταβολή του ΑΕΠ της χώρας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ, αλλά εμφανίζεται μια τάση επιβράδυνσης, αφού η αύξηση στο 12μηνο του 2015 ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ.

Παρά το μέγεθος του προβλήματος, η κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος παραμένει ισχυρή, αφού οι αναληφθείσες προβλέψεις φθάνουν στο 50%, αν δε προσθέσουμε και την αξία των εξασφαλίσεων, τότε η συνολική κάλυψη έναντι κινδύνων φθάνει στο 101% και είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v