Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πιέζουν για τα κόκκινα δάνεια οι θεσμοί

Γιατί οι θεσμοί ασκούν πιέσεις να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες για τη μείωση των προβληματικών δανείων. Η σύνδεση με τις αλλαγές σε ΤΧΣ και Διοικητικά Συμβούλια και οι φόβοι της αγοράς. Έστειλαν τους γενικούς στόχους οι τράπεζες. Τι προβλέπουν για την τριετία 2017-19.

Τράπεζες: Πιέζουν για τα κόκκινα δάνεια οι θεσμοί

«Γκάζι» στη διαδικασία υποβολής στόχων τριετίας (2017-19), για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, «πατούν» οι θεσμοί, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα ότι η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει και θα πρέπει κυβέρνηση, αρχές και τράπεζες να τρέξουν με ταχύτερους ρυθμούς.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, για τον χρόνο υποβολής των επιχειρησιακών στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ θεσμών και SSM.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προέβλεπε ότι ως το τέλος του περασμένου μήνα, οι τράπεζες θα είχαν συμφωνήσει με την ΤτΕ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τους στόχους τριετίας (2017-19) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures -NPEs). Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν ενημερωθεί από τον SSM ότι έχουν χρόνο για την υποβολή των επιχειρησιακών τους στόχων ως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Προκειμένου να «γεφυρωθεί» η παραπάνω διάσταση, βρέθηκε η σολομώντεια λύση, οι τράπεζες να στείλουν τους γενικούς στόχους, το οποίο και έγινε ως το τέλος Ιουνίου και οι λεπτομερείς επιχειρησιακοί στόχοι να κατατεθούν ως τον Σεπτέμβριο.

Η παραπάνω συμφωνία δεν έκαμψε, ωστόσο, την πίεση από πλευράς θεσμών, που θεωρούν ότι οι τράπεζες πρέπει να υποβάλουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τους επιχειρησιακούς στόχους, αλλιώς υπάρχει ορατός κίνδυνος η χρονιά να πάει χαμένη, ακόμη και σε επίπεδο προετοιμασίας.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η πίεση εντάθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και την επάνοδο των ανησυχιών στις αγορές για το πόσο καλά ανακεφαλαιοποιημένες είναι οι ιταλικές τράπεζες, που επίσης αντιμετωπίζουν την πρόκληση υψηλών μη εξυπηρετούμενων πιστοδοτήσεων.

Η συγκυρία βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες θωρακισμένες μεν κεφαλαιακά, με σημαντικές, όμως, αποκλίσεις ως προς σειρά στόχων που είχαν τεθεί στα budgets (προσέλκυση καταθέσεων, ταχύτερη μείωση των λειτουργικών εξόδων, ταχύτερη απεξάρτηση από τον ELA και μείωση του κόστους χρηματοδότησης κ.ά.).

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι θεσμοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να χαθεί η χρονιά και στο μέτωπο της αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων, καθώς διαφορετικά η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα ενταθεί.

Η σύνδεση με τις αλλαγές σε ΤΧΣ και ΔΣ των τραπεζών

Έχοντας διαμορφώσει την αντίληψη ότι η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δεν οφείλεται μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην αργή προσαρμογή των τραπεζών, όπως και στην απουσία επαρκούς πίεσης, οι θεσμοί δείχνουν αποφασισμένοι να επιταχύνουν τις εξελίξεις, με παρεμβάσεις που από εδώ και πέρα θα είναι καίριες και ριζικές.

Τα πρώτα μηνύματα εστάλησαν ήδη. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, όπως και ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου, αξιολογήθηκαν ομόφωνα (σ.σ. και από τους εκπροσώπους ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ) ως ανεπαρκή από την Επιτροπή Επιλογής, παρότι το Ταμείο ολοκλήρωσε εντός χρονοδιαγράμματος τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι δεν κρίνονται κατάλληλοι για τον νέο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το Ταμείο, ο οποίος θα είναι πιο ενεργός στην παρακολούθηση των επιδόσεων των τραπεζών στο μέτωπο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει μεν ότι το Ταμείο θα παρακολουθεί τους δείκτες επίδοσης των τραπεζών στο μέτωπο της αντιμετώπισης των NPEs, δεν παρέχει, όμως, εργαλεία ενεργότερης παρέμβασης καθώς το ΤΧΣ διαθέτει έναν μόνο εκπρόσωπο στα Δ.Σ. των τραπεζών και επομένως περιορισμένη δυνατότητα άσκησης πίεσης.

Οι επιδόσεις των τραπεζών στο μέτωπο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πρέπει, σύμφωνα με στελέχη του ΤΧΣ, να αξιολογούνται από τα Δ.Σ. των τραπεζών και εν συνεχεία από τον επόπτη, που έχει τη δυνατότητα, εφόσον αποκλίνουν από τους ετήσιους στόχους, να επιβάλει τη διενέργεια πρόσθετων προβλέψεων, μειώνοντας την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Η αγορά φοβάται ότι οι θεσμοί έχουν κατά νου ένα πιο παρεμβατικό ΤΧΣ όχι με το γράμμα αλλά με το πνεύμα του νόμου, εξ ου και προκρίνουν τη στελέχωση των θέσεων διευθύνοντος συμβούλου και αναπληρωτή του από ξένα στελέχη.

Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10% ετησίως

Οι γενικοί στόχοι που υπέβαλαν οι τράπεζες στους θεσμούς δεν απέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το επίπεδο φιλοδοξίας που είχε συζητηθεί στην πρώτη μεγάλη συνάντηση για το θέμα μεταξύ του προεδρείου της ΕΕΤ και τους διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν τότε, η ΤτΕ έθεσε ως στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10% ετησίως, ώστε το ποσοστό τους επί των δανειακών χορηγήσεων να μειωθεί, στο τέλος της τριετίας, στα επίπεδα του 25% με 26% (σ.σ. από 72 σε 50-52 δισ), πλησιάζοντας τα επίπεδα της Ιταλίας και των άλλων χωρών του Νότου.

Τα νούμερα σε επίπεδο NPEs θα είναι διαφορετικά, ιδιαίτερα για την πρώτη διετία, καθώς τα δάνεια που θα ρυθμίζονται θα παραμένουν στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, μέχρι να συμπληρωθεί ένα διάστημα ομαλής εξυπηρέτησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v