Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσταση Θεσμών – SSM για τα κόκκινα δάνεια!

Να συμφωνηθούν άμεσα οι στόχοι ζητούν με το Μνημόνιο οι Θεσμοί. Προθεσμία ως τον Σεπτέμβριο δίνει ο SSM. Τα ραντεβού μεταξύ τραπεζών και τεχνικών κλιμακίων. Γιατί οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπερισχύσει η άποψη του Επόπτη.

Διάσταση Θεσμών – SSM για τα κόκκινα δάνεια!

Διάσταση απόψεων μεταξύ Θεσμών και Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού προέκυψε, αιφνιδίως, αναφορικά με τον χρόνο, στον οποίο οι εγχώριες τράπεζες θα υποβάλουν τους στόχους τριετίας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το συμπληρωματικό Μνημόνιο, που ψηφίσθηκε ήδη από ευρωπαϊκά κοινοβούλια, προβλέπει ότι οι τράπεζες θα συμφωνήσουν ως το τέλος του τρέχοντος μηνός με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τους στόχους τριετίας (2017-19) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures NPEs).

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν ενημερωθεί από τον SSM ότι έχουν χρόνο για την υποβολή των επιχειρησιακών τους στόχων ως τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που ακολούθησαν τη δημοσίευση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου κάποιες διοικήσεις ανακοίνωσαν στους αναλυτές το παραπάνω συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

Η διάσταση απόψεων που προκύπτει μεταξύ των Θεσμών, στους οποίους σημειωτέον συμμετέχει και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, και της αρμόδιας εποπτικής αρχής (SSM) δεν φαίνεται να οφείλεται σε κάποιο εκ παραδρομής λάθος ή παράλειψη στο κείμενο του συμπληρωματικού Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, σε πρόσφατη συνάντησή τους με τραπεζικά στελέχη, ζήτησαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία στοχοθεσίας ως το τέλος του μήνα με βάση την σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου, πιέζοντας, μάλιστα, προς την κατεύθυνση να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των NPEs σε βάθος τριετίας.

Η απάντηση των τραπεζών ήταν ότι είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν για το θέμα τις υποδείξεις του SSM, ως αρμόδιας εποπτικής αρχής με την οποία άλλωστε θα πρέπει να συμφωνηθούν οι στόχοι. Το θέμα αναμένεται να ξανασυζητηθεί σε νέα συνάντηση μεταξύ τραπεζών και τεχνικών κλιμακίων, ενώ δεν είναι απίθανο να συζητήθηκε στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης μεταξύ της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί και της προέδρου της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη.

Μετράει η άποψη του επόπτη

«Η άποψη ότι η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί έχει καθαρά πολιτική οπτική, αυτό που μετράει είναι η στάση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού» αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας.

Με δεδομένο ότι οι στόχοι πρέπει να προκύπτουν από επιχειρησιακά σχέδια, με βάση την προβλεπόμενη εξέλιξη των μακροοικονομικών δεικτών, του επιπέδου ρευστότητας της αγοράς, και τα χαρακτηριστικά των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, απαιτείται χρόνος για να συνταχθούν φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι.

Οι τράπεζες θα πρέπει να αποτιμήσουν το επόμενο διάστημα τις πρόσφατες αλλαγές του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βεβαίως τις συνθήκες που δημιουργούνται στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κατάσταση ρευστότητας για σειρά επιχειρήσεων, με ρυθμισμένα δάνεια, παραμένει δύσκολη. Οποιοδήποτε εξωτερικό γεγονός, όπως για παράδειγμα μια πτώχευση ενός μεγάλου ομίλου, θα λειτουργήσει ως αφετηρία ντόμινο, αυξάνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την ώρα που έχουν αρχίσει να μειώνονται ή να επιβραδύνεται σημαντικά ο ρυθμός δημιουργίας νέων, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα α τριμήνου.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δεν έχει παρεκκλίνει προς το παρόν από την γραμμή ότι οι στόχοι τριετίας θα υποβληθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Προτεραιότητά του είναι η τεχνοκρατική αρτιότητα των επιχειρησιακών σχεδίων, την οποία μπορεί να εξασφαλίσει καθώς μετά από δύο συνεχείς αξιολογήσεις ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, διαθέτει λεπτομερή εικόνα της διάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Η πίεση για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση

Η παραπάνω στάση δεν σημαίνει ότι η εποπτική αρχή απομακρύνεται από την άποψη ότι πρέπει να επιταχυνθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΤτΕ, μέσω της έκθεσης νομισματικής πολιτικής, συντηρεί την πίεση προς τις τράπεζες για να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι μείωσης στα κόκκινα δάνεια.

Η έκθεση επισημαίνει πως από το σύνολο των ρυθμίσεων που έχουν κάνει οι τράπεζες, τα προηγούμενα χρόνια, λύσεις βραχυπρόθεσµου χαρακτήρα εφαρµόστηκαν στο 61% των περιπτώσεων, λύσεις µακροπρόθεσµου χαρακτήρα στο 33% και λύσεις οριστικής διευθέτησης µόνο στο 6%. Αποτέλεσμα είναι το 70% περίπου των δανείων που ρυθμίστηκαν στο παρελθόν να εµφανίζει εκ νέου καθυστέρηση.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων, το 1/4 περίπου χαρακτηρίζεται ως αβέβαιης είσπραξης ("unlikely to pay"). Είναι, δηλαδή, είτε δάνεια που επί του παρόντος δεν εµφανίζουν καθυστέρηση µεγαλύτερη των 90 ηµερών, εντούτοις οι τράπεζες θεωρούν ότι υπάρχουν βάσιµες ενδείξεις για δυσκολίες των δανειοληπτών σχετικά µε την εµπρόθεσµη αποπληρωµή τους, είτε δάνεια που έχουν ρυθµιστεί πρόσφατα αλλά δεν έχει παρέλθει 12μηνο ομαλής εξυπηρέτησης.

Το 44% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι δάνεια των οποίων οι συμβάσεις έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες. Για μέρος απ αυτά έχουν, ήδη, ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (κατάσχεση και πλειστηριασµός κινητών και ακινήτων, κατάσχεση απαιτήσεων εις χείρας τρίτων).

Σημειώνεται ότι σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΕΕΤ με το διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, τον περασμένο Φεβρουάριο τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, ένα συγκεκριμένο επίπεδο φιλοδοξίας που πρέπει να έχουν οι τράπεζες ως προς τους στόχους τριετίας.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν τότε, η ΤτΕ έθεσε ως στόχο τη μείωση των NPLs κατά 10% ετησίως, ώστε το ποσοστό τους επί των δανειακών χορηγήσεων να μειωθεί, στο τέλος της τριετίας, στα επίπεδα του 25% με 26% (σ.σ από 72 σε 50-52 δισ), πλησιάζοντας τα επίπεδα της Ιταλίας και των άλλων χωρών του Νότου.

Τα νούμερα σε επίπεδο NPEs θα είναι διαφορετικά, ιδιαίτερα για την πρώτη διετία, καθώς τα δάνεια που θα ρυθμίζονται θα παραμένουν στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μέχρι να συμπληρωθεί ένα διάστημα ομαλής εξυπηρέτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v