Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στο... παζάρι με Μοσκοβισί-Μεσοπρόθεσμο

Στην Αθήνα αύριο ο Γάλλος επίτροπος. Δεύτερη αξιολόγηση και χρέος στη "δύσκολη" ατζέντα των συζητήσεων. Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση, ποια «αβγά» προτίθεται να σπάσει στα εργασιακά. Την Παρασκευή αναμένεται και η άφιξη του Τζ. Λιου.

Επιστροφή στο... παζάρι με Μοσκοβισί-Μεσοπρόθεσμο

Στους... γνωστούς διαπραγματευτικούς ρυθμούς θα επανέλθει η κυβέρνηση από αύριο, παρότι οι εξελίξεις στη γείτονα και το θέμα με την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών θα απορροφήσουν σημαντικό τμήμα των πολιτικο-διπλωματικών ενεργειών της.

Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με την επίσκεψη στην Αθήνα του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και, πλην απροόπτου, θα κλείσει με την έλευση του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου.

Και οι δύο αφίξεις (τυπικά και ουσιαστικά) θα έχουν στο επίκεντρο την πορεία του ελληνικού προγράμματος με αιχμές:

* Το σύντομο και (ει δυνατόν) ανέφελο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
* Τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2020.

Ως προς το δεύτερο, ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός περιελάμβανε κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο οι πληροφορίες το θέλουν να «έμεινε στην άκρη» λόγω της επίσκεψης Μοσκοβισί.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει συνέχιση των «γιγαντιαίων» πρωτογενών πλεονασμάτων, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει τονίσει σε συνομιλητές του ότι «ο στόχος για 3,5% το 2018 είναι άπαξ, καμία οικονομία, όσο καλή κι αν είναι, δεν μπορεί να τον επαναλάβει για δεύτερη και τρίτη συνεχόμενη φορά».

Τη θέση αυτή τη συμμερίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση και η Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς οι επικεφαλής τους έχουν κάνει ήδη λόγο για μείωση των πλεονασμάτων στο 2% στα χρόνια μετά το 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Το Μεσοπρόθεσμο όμως εκτείνεται ως το 2020 και στα κείμενα του τεχνικού μνημονίου προβλέπεται η συνέχιση υψηλών πλεονασμάτων. 

Ο κ. Μοσκοβισί αρνείται να ανοίξει αυτή τη συζήτηση δημοσίως: «Η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου... Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα», δήλωσε προ ημερών στο πρακτορείο ΜΝΙ.

Θεωρείται όμως βέβαιο ότι κατ' ιδίαν θα συζητήσει το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει κοινός τόπος (αν...) για τις επόμενες "μάχες" με τους θεσμούς.

Τον Οκτώβριο η β' αξιολόγηση

Ως προς τον χρονικό ορίζοντα της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί "μέχρι τον Οκτώβριο", όπως φέρεται να έχει διαμηνύσει ο κ. Τσίπρας.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι μηχανές του εργασιακού "φούλαραν" την προηγούμενη εβδομάδα, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να ανοίγει τη σχετική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Επ' αυτού, το κυβερνητικό επιτελείο ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα εμφανιστούν αδιάλλακτοι στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων (σ.σ. είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες στη Γερμανία), ενώ διαρρέουν την ελληνική πρόθεση "να βρεθεί συμβιβασμός" στο έτερο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

"Θα σπάσουμε αβγά"

Σε ό,τι αφορά στον συνδικαλιστικό νόμο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη... "να σπάσει αβγά", με κατάργηση (ή σημαντικό περιορισμό) των συνδικαλιστικών αδειών και, γενικώς, των περίφημων συνδικαλιστικών προνομίων.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα θέσει στον κ. Μοσκοβισί θέμα στήριξης της διαπραγμάτευσης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έναντι του ΔΝΤ που προσέρχεται με τις γνωστές "ακραίες" θέσεις στα εργασιακά.

Από τον κ. Λιου δεν μπορεί, θεσμικά και τυπικά, να αξιώσει στήριξη, ωστόσο αναφορά στις σφήνες του Ταμείου αναμένεται να γίνουν. Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ έγινε γνωστή από τον ίδιον τον πρόεδρο Ομπάμα στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα προ δέκα ημερών στη Βαρσοβία.

"Μονόδρομος" η συζήτηση για το χρέος

Το θέμα του χρέους θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει στην ατζέντα του κ. Μοσκοβισί, αν και ίδιος δεν έκρυψε (στη συνέντευξή του στο ΜΝΙ) την άποψη ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

«Το Eurogroup δεσμεύθηκε στις 25 Μαΐου να εξετάσει το θέμα για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, βάσει της αναθεωρημένης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις τώρα για το αποτέλεσμα.

Είμαι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα σεβαστεί την απόφαση του Eurogroup. Βεβαίως θα υπάρξουν προκλήσεις ως προς τις συνομιλίες για τα μέτρα του χρέους το φθινόπωρο. Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και επιθυμία για συμβιβασμό. Ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε ένα έξυπνο και αμοιβαία επωφελές συμπέρασμα για αυτό το θέμα τώρα", είπε χαρακτηριστικά.

Παρότι κανένας Ευρωπαίος παράγοντας ή θεσμός δεν θέλει να συνδέσει την όποια συζήτηση (και) για το ελληνικό πρόγραμμα με τις πολιτικές επιπτώσεις από την απόφαση των Βρετανών για Brexit, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η σύνδεση αυτή γίνεται εκ των πραγμάτων.

Οσο για το άτυπο βέτο του Βερολίνου να παραπεμφθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα για μετά τις γερμανικές εκλογές (σε 15 μήνες), η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η συζήτηση για το χρέος είναι μονόδρομος, καθώς το ΔΝΤ πρέπει να ξεκαθαρίσει την παρουσία του (και πώς) στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v