Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Πράγα για τον όρο «ελληνικό γιαούρτι»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, με επιστολές του προς την Κομισιόν, γνωστοποίησε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για νομοσχέδιο της Τσεχίας που αφήνει περιθώριο χρήσης του όρου «ελληνικό γιαούρτι» σε τσέχικα προϊόντα.

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Πράγα για τον όρο «ελληνικό γιαούρτι»

Η χρήση του «ελληνικού γιαουρτιού» ως επισήμανση σε προϊόντα σε νομοσχέδιο της Τσεχίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής.

Στις 7 Απριλίου του 2015, η Τσεχική Δημοκρατία κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο διατάγματος για τον καθορισμό των απαιτήσεων για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παγωτά, τα βρώσιμα λίπη και έλαια.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στη EurActiv.com ότι η ονομασία γιαούρτι «ελληνικού τύπου» συνιστά ένα συγκεκριμένο σημείο αυτού του μεγαλύτερου και ευρύτερου σχεδίου διατάγματος.

Ήδη απογοητευμένη από την έλλειψη προστασίας για τη φέτα (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) στην εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA), η Αθήνα αντέδρασε έντονα με την ονομασία γιαούρτι «ελληνικού τύπου», ειδικά από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, με επιστολές του προς τους επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, γνωστοποίησε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το εν λόγω νομοσχέδιο της Τσεχίας.

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι, καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετη στον ευρωπαϊκό κανονισμό αριθ. 1169/2011, σύμφωνα με τον οποίο oι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.

«Ελληνικό είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος», είπε και πρόσθεσε: «Ο όρος "ελληνικό γιαούρτι", είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος, είτε ως στοιχείο σήματος, είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του».

Κληθείς από τη EurActiv να σχολιάσει, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι η Αθήνα περιμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσει λύσεις, με βάση το κοινοτικό δίκαιο, «που να μη διευκολύνουν την καταχρηστική αξιοποίηση της φήμης των ελληνικών προϊόντων».

«Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί παρασκευαστές απομιμήσεων προσπαθούν να θεμελιώσουν ακόμα και με εικόνες ένα σύνδεσμο μεταξύ του προϊόντος τους και της Ελλάδας», είπε.

Η θέση της Κομισιόν

Η Κομισιόν φαίνεται να επιβεβαιώνει το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης. Σε επικοινωνία με τη EurActiv, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η ονομασία του προϊόντος «ελληνικό γιαούρτι» δεν προστατεύεται από γεωγραφική ένδειξη.

«Ωστόσο, συνιστά θεμελιώδη απαίτηση των κανόνων της Ένωσης για τις πληροφορίες για τα τρόφιμα, ότι η επισήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές ως προς τα χαρακτηριστικά του τροφίμου, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της προέλευσής τους», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ο διάλογος μεταξύ της Επιτροπής και των τσεχικών αρχών σχετικά με τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v