Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθήνα καλεί Νοτιοευρωπαίους, Βαλκάνιους και Αραβες σε κοινές δράσεις

Μαξίμου και Β. Σοφίας οργανώνουν φθινοπωρινές Διασκέψεις ηγετών και ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Λιτότητα-απασχόληση-ασφάλεια-μετανάστευση στο επίκεντρο. Ταξίδια Τσίπρα σε Ν. Υόρκη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Αίγυπτο.

Αθήνα καλεί Νοτιοευρωπαίους, Βαλκάνιους και Αραβες σε κοινές δράσεις

Ελληνική σφραγίδα σε σημαντικές νοτιοευρωπαϊκές, ευρω-αραβικές και αραβικές συναντήσεις επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με ατζέντες τα ζητήματα-φωτιά για την ήπειρο και την «γειτονιά» μας – λιτότητα, ανάπτυξη, προσφυγικό, πολιτική αστάθεια.

Παρότι το προ Δεκαπενταύγουστου διάστημα προσφέρεται για παρασκηνιακούς σχεδιασμούς που οριστικοποιούνται και ανακοινώνονται με τη λήξη της (πολιτικής) θερινής ραστώνης, το Μαξίμου βιάστηκε να τους διαρρεύσει σε μία, ακόμα, προσπάθεια να ανακόψει την προεκλογολογία.

Το μήνυμα δηλαδή στην αντιπολίτευση που τη συντηρεί... με νύχια και με δόντια (και όχι μόνο για λόγους εσωκομμτικής συσπείρωσης) είναι: εσείς μιλάτε για φθινοπωρινές κάλπες, εμείς «απλώνουμε τον τραχανά εντός κι εκτός συνόρων».

Η έμφαση, εν προκειμένω, δίνεται στο «εκτός», με τον Αλέξη Τσίπρα και το ΥΠΕΞ να οργανώνουν τα παραπάνω φιλόδοξα meetings.

Τα οποία δεν είναι και λίγα:

-Σύνοδος Κορυφής του Νότου

Πρόκειται για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει στην Αθήνα τους ηγέτες των νοτιοευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Μάλτας) προκειμένου να συμφωνήσουν σε μία πρόταση για την ανάπτυξη και την απασχόληση την οποία θα προβάλλουν από κοινού στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η ημερομηνία της 9ης Σεπτεμβρίου που έχει ρίξει το Μαξίμου στο τραπέζι για τη διεξαγωγή της μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς μία ημέρα αργότερα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ το αναπτυξιακό-κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του.

Οπως έχουμε αναφέρει, το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει καλά ότι πρέπει να παρουσιάσει πειστικές προτάσεις και διέξοδο σε μία χρονική «στιγμή» που η φοροεπιδρομή θα βρίσκεται στο ζενίθ και η διαπραγμάτευση για εργασιακά-χρέος-πλεονάσματα θα έχει ξεκινήσει (και) επισήμως.

Μία οργανωμένη, συνεπώς, «κίνηση του Νότου» θα ανοίξει το κάδρο (συμμάχων-διεκδικήσεων) και θα δώσει προοπτική στο πελαγωμένο εγχώριο ακροατήριο – αυτή, τουλάχιστον, είναι η στόχευση.

-Ευρω-βαλκανο-αραβική Διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών

Την προετοιμάζει για τον Σεπτέμβριο ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και οι προσκλήσεις έχουν φτάσει στους ομολόγους των χωρών: Ιταλίας, Κροατίας, Κύπρου, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Αιγύπτου, Ιορδανίας, Λιβάνου, Σαουδικής Αραβίας, Τυνησίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – με ερωτηματικό στην περίπτωση της Λιβύης.

Η Διάσκεψη θα γίνει πιθανότατα στη Ρόδο (σ.σ. η αρχική σκέψη ήταν να επιλεγεί η Κρήτη) και το αντικείμενό της, φυσικά, θα είναι «η αστάθεια στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής, με τις εξελίξεις στην Τουρκία σε πρώτο πλάνο.

Πέραν αυτής, προετοιμάζεται ήδη ο δεύτερος γύρος των τριμερών Συναντήσεων Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Οκτώβριο και Νοέμβριο, αντίστοιχα), ενώ στην πρωθυπουργική ατζέντα υπάρχει η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «εντός του φθινοπώρου».

-Συνάντηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών στο Παρίσι

Θα προηγηθεί όλων των παραπάνω διαδικασιών και έχει προγραμματισθεί για τις 25 Αυγούστου. Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Τσίπρας έλαβε πρόσκληση συμμετοχής σε μία τέτοια σύναξη παρότι δεν ηγείται κυβερνητικού κόμματος που ανήκει στην ευρω-σοσιαλιστική «οικογένεια».

Δεδομένου ότι στη Συνάντηση θα μετέχουν μόνο αρχηγοί κυβερνήσεων, η παρουσία του κ. Τσίπρα θα ερμηνευθεί ως «άλλο ένα βήμα» για τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία – με ό,τι αυτό θα σημάνει για τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ με τα «αδελφά» του ευρωπαϊκά κόμματα.

Το εν λόγω... πήγαινε-έλα πάντως θα έχει συνέχεια, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης οργανώνει (για αμέσως μετά το Παρίσι) συνάντηση στην Αθήνα των ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με τη γνωστή ατζέντα: κοινωνικές ανάγκες, προσφυγικό, ασφάλεια – μετά και το τρομοκρατικό μπαράζ σε Γαλλία και Γερμανία.

Εν μέσω όλων αυτών ο κ.Τσίπρας θα μετάσχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη (18-24 Σεπτεμβρίου) και θα μιλήσει για τη μετανάτευση.

Αυτά σε επίπεδο σχεδιασμών. Για τα αποτελέσματα, θα δείξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v