Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατηφορίζει» ο κλάδος πληροφορικής

Η καθυστέρηση του νέου ΕΣΠΑ, η «συγκρατημένη» στάση των τραπεζών και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία, μειώνουν περαιτέρω τη φετινή ζήτηση στην αγορά πληροφορικής. Στο επόμενο έτος μεταφέρονται τώρα οι προσδοκίες για ανάκαμψη.

«Κατηφορίζει» ο κλάδος πληροφορικής

Μπορεί η εισηγμένη εταιρεία Space Hellas να αύξησε την κερδοφορία της κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι το κομμάτι των έργων του νέου ΕΣΠΑ θα καθυστερήσει και πως οι όποιες σχετικές τιμολογήσεις δεν θα γίνουν το 2016 αλλά το επόμενο έτος.

«Στην αρχή της χρονιάς είχαμε προβλέψει ότι η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων πληροφορικής, στα οποία η εταιρία διεκδικεί σημαντικό μερίδιο, θα γίνει σταδιακά εντός του 2016, αλλά η δυνατότητα τιμολογήσεων μετατοπίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα όμως με τη σημερινή εικόνα, οι καθυστερήσεις συνεχίζονται και η πιθανότητα τιμολογήσεων δημόσιων έργων μετατοπίζεται εντός του 2017. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει μόνο το σύνολο των τιμολογήσεων της χρονιάς, αλλά δεν θα επηρεάσει τη θετική εικόνα και την ενίσχυση των υπόλοιπων θεμελιωδών στοιχείων του ομίλου», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εισηγμένης.

Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η δήλωση στο Euro2day.gr υψηλόβαθμου παράγοντα της αγοράς πληροφορικής: «Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχει κάποια πρόοδος στον τομέα της δρομολόγησης των έργων του νέου ΕΣΠΑ, ωστόσο παρατηρούνται καθυστερήσεις στο κομμάτι της δημιουργίας "γεφυρών" με το προηγούμενο πρόγραμμα και τελικά στην εύρεση χρηματοδότησης των έργων. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πότε τελικά τα εμπόδια αυτά θα ξεπεραστούν. Κάποιοι επιμένουν να συνδέουν την προώθηση αυτών των ζητημάτων με το γενικότερο ζήτημα της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους θεσμούς, χωρίς ωστόσο τα δύο αυτά θέματα να συνδέονται φαινομενικά».

Με προβληματισμό όμως περιγράφουν τη φετινή πορεία του κλάδου πληροφορικής όχι μόνο όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα των δημοσίων έργων, αλλά και εκείνες που έχουν ιδιώτες πελάτες, μικρότερους ή μεγαλύτερους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας:

«Οι τράπεζες, που αποτελούν μεγάλο πελάτη του κλάδου πληροφορικής, είναι αρκετά συγκρατημένες φέτος. Πολλές μικρομεσαίες εταιρείες από την πλευρά τους, πληροφορούνται κάθε τόσο από τα media ότι όπου να 'ναι ξεκινάει το νέο ΕΣΠΑ και έτσι αναβάλλουν τις όποιες παραγγελίες τους, μέχρις ότου να βγουν τα νέα προγράμματα και να δουν αν μπορούν να ενταχθούν σ' αυτά. Και όσο αναβάλλεται η εκκίνηση του ΕΣΠΑ, τόσο δημιουργείται ένα κενό ζήτησης στην αγορά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις μεγάλες εταιρείες, η συμπεριφορά τους εξαρτάται από την οικονομική τους θέση και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Αν για παράδειγμα μιλάμε για έναν κλάδο όπου τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει και οι αβεβαιότητες είναι σχετικά περιορισμένες, τότε οι εταιρείες κοιτάζουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους επενδύοντας στην πληροφορική. Αν, αντίθετα, μιλάμε για κλάδους που χαρακτηρίζονται από έντονες αβεβαιότητες, τότε οι επενδύσεις πληροφορικής είτε αναβάλλονται... μέχρι νεωτέρας, είτε περιορίζονται μόνο σε εκείνες που μπορούν να φέρουν πίσω τα λεφτά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνολικά τώρα, εκτιμώ ότι η φετινή ζήτηση θα κυμανθεί ελαφρά χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2015 στο κομμάτι των ιδιωτών πελατών, ενώ το ποσοστό πτώσης θα είναι μεγαλύτερο στο μέτωπο των δημοσίων έργων, καθώς πέρυσι είχαμε μια ιδιαίτερα καλή χρονιά» (κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος).

Πάντως, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αύξησης της εγχώριας ζήτησης σε περίπτωση που σταθεροποιηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και μειωθεί η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v